138371363_stock.jpg

Wall Street selger bankpakken

Publisert: 10. februar 2009 kl 20.42
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Finansminister Timothy Geithner presenterte tirsdag Obama-administrasjonens forslag til ny krisepakke for bankene, eller "The Financial Stability Plan" som den heter.

Som ventet kom Geithner med få konkrete detaljer men skisserte et opplegg som består av fire hovedkomponenter:

1. Etablering av et privat- og offentlig fond som skal kjøpe usalgbare gjeldspapirer for 500 milliarder dollar.

2. Etablering av en ny forbrukerlåneordning som skal øke utlånene med inntil 1000 milliarder dollar.

3. Avsette 50 milliarder dollar for å begrense tvangssalg av boliger.

4. Direkte pengestøtte til banken som først må gjennomgå en "stress-test" for å avgjøre om de er finansielt sterke nok til å kunne overleve.

Den finansielle stabilitetsplanen vil ha en verdi på til sammen 2000 milliarder dollar, ifølge finansministeren.

Saken fortsetter under annonsen

Wall Street stuper

Det amerikanske aksjemarkedet gikk rett i bakken etter fremleggelsen av bankpakken.

Ifølge ekspertene skyldes det delvis skuffelse over at finansministeren ikke kom med flere detaljer, eller noen positive overraskelser.

Og delvis skyldes den massive aksjedumpingen en mentalitet i markedet som blir tydeligere og tydeligere, som kalles "Buy the rumor - Sell the News".

Finansaksjene stuper med Bank of America og forsikringsselskapet Prinsipal Financial Group i spissen; ned henholdsvis 18 og 28 prosent.

Catch 22

- Denne typen "kjøp på håp og selg på nyheter" mentaliteten har preget markedet de siste månedene, sier direktør Dean Curnutt hos Macro Risk Advisors.
- Obama-administrasjonen er veldig fokusert. De arbeider åpenbart døgnet rundt for å lage en plan. Når det er sagt; det dreier seg om enorme finansielle problemer, sier Curnutt til The New York Times.

Saken fortsetter under annonsen

Analytiker Dan Greenhaus hos Miller Tabak & Co viser til at markedet har reagert på samme måte i 8 av 9 forsøk myndighetene har gjort for hindre sammenbrudd i finanssektoren og videre svekkelse av økonomien.

Standard & Poor's 500 indeksen har siden oktober 2007 steget i forkant av alle tiltakene, for så snu ned og svekkes ytterligere når de blir offentliggjort.

- Sannheten er at de økonomiske stimuleringstiltakene ikke vil virke hvis bedrifter og husholdninger ikke kan låne penger, og finansieringsplanen vil ikke virke hvis ikke økonomien blir bedre, sier styreformann Hugh Johnson hos Johnson Illington Advisors til MarketWatch.com.

- Markedet har bygget seg opp over de siste ukene for dette. Når man håper på så mye, vil det aldri nå opp til forventningene. Og her er vi nå, sier Joe Saluzzi hos Themis Trading.
Saken fortsetter under annonsen

- Nå kommer dumpingen av aksjer til å bli selvforsterkende. Dette kan bli virkelig ondskapsfullt, sier Saluzzi til The Wall Street Journal.

Penger, risiko og tid

Finansminister Geithner sier regjeringens stabiliseringsplan for bankvesenet vil koste penger, involvere risiko og ta tid.

Men finansinstitusjonene sitter i øyeblikket på en tikkende bombe av risiko, de taper penger for hver dag som går og tiden er i ferd med å renne ut.

- Alle er skuffet over mangelen på detaljer, sier strateg Diane Garnick hos Investco Ltd.
- Regjeringen kommer ut å sier; "vi vil dere skal vite at vi fremdeles arbeider med dette". Vel, det viste vi i går, sier Garnick.

- Det mangler fremdeles klarhet. Dette er smarte folk og de burde ha funnet ut av dette nå. Vi har ventet i en hele uke og så kommer det ingenting, sier meglersjef Dan McMahon hos Raymond James Financial til Bloomberg News.

Saken fortsetter under annonsen

Ny boble vil sprekke

Investorlegenden Jim Rogers mener myndighetens krisetiltak vil føre til kraftig inflasjon, og kollaps i verdien på amerikanske statsobligasjoner.
- Lavrentepolitikken som sentralbankene markedsfører vil på et tidspunkt trolig stikke hull på en ny boble av statsobligasjoner, sier Rogers til CNBC.

Han mener investorer bør "shorte" statsobligasjoner på grunn av de enorme mengdene av statlige lånepapirer som vil bli pumpet ut i markedet.

Ifølge investorlegende er den siste tidens styrkelse av dollarkursen en konsekvens av at shortselgere i valutamarkedet dekker sine posisjoner.
- Folk sitter med store shortposisjoner i dollar og alle prøver å dekke dem. Jeg har solgt alt jeg har av britisk valuta og vil ikke kjøpe sterling de neste fem til ti år. Det samme vil skje i amerikansk økonomi, sier Jim Rogers og forteller at han i øyeblikket kjøper gull.
- Delvis fordi jeg kjøper gull i periode, og delvis fordi jeg regner med at gullprisen vil gå mye høyere over de neste 10 årene.

- Aldri før har vi sett at alle de ledende sentralbankene trykker opp så mye penger så fort de kan på samme tid. Jeg vet vi kommer til å få et seriøst inflasjonsproblem, sier han.

Ikke nok optimisme

- Vi ser at markedet har satt seg i en volatil trading range på et lavt nivå. Det er ikke nok optimisme når det gjelder fremtidsutsiktene til å presse det høyere på kort sikt, sier analytiker Christoph Riniker hos Julius Baer.

Saken fortsetter under annonsen

- Selskapsresultatene vi har sett så lang antyder at 2009 blir et svakt år i de fleste sektorer. Og det er fremdeles mye usikkerhet, sier Riniker til The New York Times.

Nøkkeltall: USA

Standard & Poor's 500 er ned 5,03 prosent.

Dow Jones er ned 4,67 prosent.

Nasdaq Composite er ned 4,12 prosent.

Nasdaq Other Financial er ned 6,24 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX, er opp 8,64 prosent.

Oljeserviceindeksen, OSX, er ned 5,44 prosent.

Olje ned - gull opp

WTI-oljen omsettes for 37,98 dollar fatet -ned 1 dollar og 58 cent.

Gull omsettes for 915,90 dollar per unse - opp 23 dollar og 10 cent.

En dollar noteres til 6,7772 kroner. En euro noteres til 1,2875 dollar.

Amerikanske markeder her.

Asiatiske markeder her.