138371940_new_y.jpg

Wall Street: Såpedramatikk

Publisert: 12. desember 2008 kl 22.21
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Dramaet omkring de tre store bilselskapene i USA inneholder omtrent alt man kan forvente å se i en amerikansk produsert såpeopera.
I glamorøs luksus ankommer de tre mektige industrilederne, Wagoner, Mullally og Nardelli, Washington i hvert sitt privatfly for å overtale presidenten til å gi dem 25 milliarder dollar i nødlån så de ikke går konkurs.

Episode 1

Men først må de møte presidentens menn som selvsagt har sin egen politiske agenda, og i stedet for å diskutere hvordan situasjonen i bilindustrien bør håndteres får de tre toppsjefene en moralsk overhøvling for sin flybruk og sendes hjem i unåde.
Med rulleteksten i form av tickere og tall fra børsen glidende over skjermen, fader de tre ut i solnedgangen med et grublende ansiktsuttrykk; Hva gjør vi nå?

Episode 2

I neste episode ankommer en kaskade av skinnende miljøvennlige hybridbiler Capitol Hill.

Mens regjeringens talskvinne, Nancy "Alexis" Pelosi, ser strengt på de tre kriseskremte konsernsjefene lover de bot og bedring, moralsk renselse og utsikter til nye økonomiske glanstider.
Etter å ha sagt seg villig til gå med på nærmest hva som helst, får de til slutt innvilget 14 milliarder dollar i Representantenes Hus.
Men det er adskillig mindre enn de 25 de trenger. Den økonomiske krisen forverres, og rulleteksten kjøres mens "Per, Pål og Espen askeladd" ser bekymret på hverandre og aner uro.

Episode 3

Saken fortsetter under annonsen

For før presidenten kan signere for lånet må det godkjennes av Senatet.
Nå er de tre forretningsfolkene fra Detroit fanget i et politisk spill mellom republikanske og demokratiske politikere i Washington der det handler om å score viktige politiske poeng - det er den avtroppende presidentens og hans republikanske meningsfellers ettermæle det handler om.
Og med knallhard konservativ retorikk banker Mitch "Blake Carrington" McConnell bilselskapenes lånesøknad i fillebiter.
Bilsjefene ryster oppgitt på hodet, mens Wall Street sitter klistret til skjermene og venter på neste avsnitt i dramaet.

Episode 4

En av verdens største industrier står i fare for å rase sammen. Millioner av mennesker kan miste arbeidet.
General Motors begynner å forberede seg på en konkurs.
Men plutselig dukker sjefen sjøl, George "DiMera" Bush, opp.
Og til alles overraskelse går han mot sine egne og forsvarer sine politiske motstandere ved å anbefale at bilindustrien får nødhjelp. Ikke bare det; han foreslår at bilprodusentene får tilgang til krisepakken på 700 milliarder dollar som er øremerket til finansforetakene på Wall Street.
Sjokket er lammende. Til og med volatilitetsindeksen VIX står helt stille en liten stund.
Etter hvert innser vi at ingenting er forandret og man er tilbake til utgangspunktet.
Scenen er satt for en ny runde med nye plott, etter beste Hollywood-oppskrift.

Episode 5

Politikerne har elegant parkert de vanskelige bilprodusentene i kjelleren inntil videre.
Og nye intriger introduseres.
Wall Steet får en ny "Enron-skandale". Politiet arresterer investorlegenden, og tidligere styreformann på Nasdaqbørsen, Bernard Madoff, og tiltaler ham for svindel i størrelsesorden 50 milliarder dollar. Madoff skal angivelig har drevet et investeringssopplegg som i virkeligheten er et ulovlig pyramidespill.
Med 50 milliarder er dette trolig den største finansskandalen i amerikansk historie, og kan svekke den tynnslitte tilliten til markedet ytterligere.

Fra Det Hvite Hus kommer også en overraskende melding om at Bush-regjeringen neste måned - like før den går av - vil legge frem forslag til en økonomisk stimuluspakke på 500 til 600 milliarder dollar som skal brukes på grønne energiprosjekter og utvikling av bredbåndsteknologien i internettet.
Etter nok en heseblesende uke med ny overraskelser med store bevegelser ender det amerikanske aksjemarkedet fredag på den positive siden.
Dramatikk fortsetter i neste episode.

Her er rulleteksten:

Saken fortsetter under annonsen

Nøkkeltall: USA

Standard & Poor's 500 er opp 0,70 prosent.

Dow Jones er opp 0,75 prosent.

Nasdaq Composite opp 2,18 prosent.

Nasdaq Other Financial er opp 0,09 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX, er ned 2,69 prosent, til 54,28 poeng.

Oljeserviceindeksen, OSX, er ned 0,73 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Olje og gull ned

WTI-olje omsettes for 46,62 dollar fatet - ned 1 dollar og 36 cent.

Gull omsettes for 820,30 dollar per unse - opp 6 dollar og 30 cent.

En dollar noteres til 6,9252 kroner. En euro noteres til 1,3374 dollar.


Følg de amerikanske markedene her.