138376762_wall_.jpg

Wall Street: "Rullende resesjon"

Publisert: 11. januar 2008 kl 20.37
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Flere tegn på økonomiske nedgangstider sender de amerikanske aksjene ned fredag.
Kredittkortselskapet American Express stuper 10 prosent etter at selskapet opplyser at de må sette til side 275 millioner dollar for å dekke tap i fjerde kvartal på grunn av økende mislighold.
American Express opplyser også at resultatet for fjerde kvartal blir 3,2 prosent dårligere enn analytikernes beregninger.
Investorene på Wall Street tar dette som nok et tegn på at problemene i amerikansk økonomi sprer seg.

Mindre luksus

USAs nest største forhandler av luksus-smykker, Tiffany, tar det kraftigste svalestupet på over tre år etter at salget falt med 8 prosent i fjerde kvartal.

Bank på billigsalg

I tillegg faller USAs største boliglånsbank,Countrywide, tilbake etter å hoppet over 40 prosent i går. The Wall Street Journal meldte at Bank of America forhandlet om kjøp av Countrywide.
Fredag er det blitt kjent at Bank of America skal overta Countrywide i bytte for 4 milliarder dollar i aksjer - noe som er langt under Countrywides markedsverdi.

"Rullende resesjon"

- Det var en oppfattning av at den øvre delen av forbrukersektoren var resistent overfor økonomien, og det ser ut til å endre seg. Boligmarkeder faller og finansistitusjonene får merke det, og nå får vi tegn på at det private forbruket er i trøbbel. Det ser ut som om vi er i en "rolling recession", sier forvalter Matthew Kaufler hos Clover Capital Mangement til Bloomberg News.

Saken fortsetter under annonsen

Flukt mot sikkerhet

Mens aksjemarkedet stuper, når gullprisen nye høyder. Gull-futures ble fredag handlet for over 900 dollar per unse for første gang i historien.
Økt sjanse for nytt kraftig rentekutt, og dermed svakere dollarkurs, gjør edle metaller enda mer aktraktive som investeringsobjekt. Prisen på sølv stiger også.
Handelen med rente-futures på derivatbørsen i Chicago viser fredag at markdet priser inn 68 prosent sjanse for et rentekutt på 0,5 prosentpoeng etter FED-møtet 30.januar - ned fra 88 prosent i går.
- En resesjon kan svekke etterspørselen etter råvarer generelt, men vil ikke hindre gullprisen i å stige. Flukt mot sikkerhet er fortsatt nøkkelen, kommenterer råvareresearcher William O'Niell hos Logic Advisors til Bloomberg News.

StatoilHydro er opp 0,5 prosent på NYSE fredag, Frontline er opp 0,6 prosent.

Her er kveldens nøkkeltall:

Standard & Poor's 500 er ned 1,10 prosent.

Dow Jones er ned 1,79 prosent.

Nasdaq Composite er ned 1,66 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Nasdaq Other Financial er ned 1,13 prosent.

Oljeserviceindeksen, OSX , er ned 0,69 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX , er opp 1,75 prosent.

Gull gjennom taket

Gullprisen har falt litt tilbake etter å ha vært notert til over 900 dollar fredag. Gull omsettes nå 897,80 for dollar per unse - opp 4 dollar og 20 cent.

WTI-oljen omsettes for 92,55 dollar fatet - ned 1 dollar og 16 cent.

En dollar noteres i øyeblikket til svake 5,2906 kroner. En euro noteres til 1,4788 dollar.

Saken fortsetter under annonsen


Følg de amerikanske børene her.