Wall Street: Risiko for alle pengene

Publisert: 4. august 2009 kl 02.16
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Det amerikanske aksjemarkedet leverer en sterk åpning på august måned med de tre ledende aksjeindeksene opp mellom 1,2 og 1,5 prosent.

Standard & Poor's 500 er nå over 1 000 poeng for første gang siden november i fjor, og Nasdaq Composite er over 2 000 for første gang siden oktober.

De siste tallene for industriproduksjonen i Kina og USA er bedre enn forventet, noe som i første rekke sender råvareprisene (og råvarerelaterte aksjer) markert opp.

Storbankene Wells Fargo og Bank of America trekker finanssektoren opp etter at Europas største bank, HSBC, la frem sitt kvartalsresultat mandag som til amerikanske investorers store overraskelse viser et overskudd.

- Investorene begynner å komme ut av hulene sine. Risikoappetitten øker, sier investeringsdirektør James Dunigan hos PNC Financial Services Group Inc. til Bloomberg News.

Liv i lånemarkedet

Et håndfast bevis på at risikoappetitten øker er at etterspørselen etter de mest risikable lånepapirer og kredittderivatene nå er større enn den har vært på over ett år.

Saken fortsetter under annonsen

Prisen på europeiske høyrisikolån har i løpet av de siste dagene nådd 80,11 prosent av pålydende verdi, det høyeste siden juli i fjor.
Amerikanske høyrisikolån omsettes nå for 90 prosent av pålydende for første gang siden juni 2008, ifølge Financial Times.

Lånemarkedets "stressbarometer", den såkalte TED-spreaden som viser forskjellen mellom tre måneders Libor rente og tre måneders amerikanske statsobligasjoner (Treasury Bills) falt mandag til 29,3 basispunkter.

Det er den laveste spreaden på to år. I oktober var den 468 basisbukter.

David Shawn hos Barclays Capital sier til Financial Times at den økte etterspørselen og de stigende prisene på lånepapirer også vil støtte markedet for kredittderivater som for eksempel CLO-er (Collateralized Loan Obligations).

CLO-ene stod for 60 prosent av lånemarkedet da kredittboomen var på sitt høydepunkt.

Risiko

Det er likevel analytikere som advarer mot for stor entusiasme i lånemarkedet.

Saken fortsetter under annonsen

De forventer økende mislighold av lån og fortsatt press på de kompliserte kredittderivatene som så å si ingen har våget å handle med det siste året.

- Lån har vært oversolgt, men jeg er bekymret for at prisene nå er blitt for høye og vi får en korreksjon, sier kredittstrateg Michael Hampden-Turner hos Citigroup i London.

Kursen på amerikanske dollar har svekket seg gjennomsnittlig 1,1 prosent mot andre valutaer mandag og ligger nå på samme nivå som ukene etter Lehman Brothers-konkursen.

Og prisen på amerikanske statsobligasjoner har snudd ned som følge av mindre etterspørsel.

Prisen på gull nådde i dag 966 dollar per unse, den høyeste prisen på to måneder.
Det er mange meninger om gullprisen i øyeblikket, men det kan være verdt å huske på at erfarne investorer vanligvis ikke kjøper gull i investeringsøyemed - de kjøper gull som en forsikring dersom alt annet går galt.

Nøkkeltall: USA

Standard & Poor's 500 er opp 1,53 prosent..

Saken fortsetter under annonsen

Dow Jones er opp 1,25 prosent.

Nasdaq Composite er opp 1,52 prosent.

Nasdaq Other Financial er opp 0,96 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX, er ned 1,39 prosent.

Oljeserviceindeksen, OSX, er opp 4,56 prosent.

Olje og gull

WTI-oljen omsettes for 71,39 dollar fatet - ned 19 cent.

Saken fortsetter under annonsen

Gull omsettes for 958,60 dollar per unse - ned 20 cent.

En dollar noteres til 6,0184 kroner. En euro noteres til 1,4414 dollar.

Amerikanske markeder her.

Asiatiske markeder her.