138371044_berna.jpg

Wall Street: Rasende Bernanke

Publisert: 4. mars 2009 kl 00.28
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Den brede amerikanske aksjeindeksen Standard & Poor's 500 ender på sitt laveste nivå siden 1992 tirsdag.

Industriindeksen Dow Jones faller også videre og det amerikanske aksjemarkedet ser ikke ut til å ha særlig mye krefter igjen.

Det åpnet pent etter noen oppmuntrende ord fra president Obama, men stemningen ble hurtig en annen da sentralbanksjef Ben Bernanke startet sin redegjørelse overfor Senatets bankkomite i forbindelse med behandlingen av Obama-administrasjonens forslag til statsbudsjett for 2009.

Rasende

- Hvis det er en enkelt episode de siste 18 månedene som har gjort meg rasende, kan jeg ikke tenke på andre enn AIG, sa Bernanke.

Ifølge sentralbanksjefen har forsikringsgiganten utnyttet et stort hull i systemet, de hadde ingen oversikt over sine finansielle produkter som ble solgt gjennom hedgefond knyttet til AIG.

Bernanke fortalte politikerne at AIG-traderne hadde gjort en mengde uansvarlige investeringer, tatt store tap uten at noen førte tilsyn med virksomheten.

Saken fortsetter under annonsen

Men sentralbanksjefen understreker at myndighetene ikke har annet valg enn å holde AIG i live ettersom en konkurs vil gi katastrofale konsekvenser for hele verdensøkonomien.

AIG garanterer for cirka 300 milliarder dollar, det meste er gjeld som europeiske banker har forsikret.

Demoniserer

Bernankes krasse ord om AIG blir tolket som et varsel om at strengere tilsyn med amerikanske finansinstitusjoner, og som en advarende pekefinger mot aktørene på Wall Street.

- Det virker som om våre ledere demoniserer Wall Street. Jeg er ikke sikker på om det er nødvendig, sier sjefstrateg James Paulsen hos Wells Capital Management.

De føderale myndighetene snakker markedet ned, mener Paulson og viser til finanssektoren som har falt 45 prosent så langt i år.
- Det er ikke fordi bankene er blitt så mye verre. Det er fordi myndighetene offentlig har debattert en nasjonalisering av bankene. Man snakker ikke om det i to måneder før man gjør noe, sier Paulson til The New York Times.

Det blir verre

Saken fortsetter under annonsen

Bernanke gjorde også klart for bankkomiteen at det finansielle systemet ennå ikke er stabilisert, og at økonomien generelt vil forverres og arbeidsledigheten øke de neste månedene.

Han støtter Obamas budsjettforslag på over 3000 milliarder dollar, med et underskudd på nesten 1800 milliarder.

- Kommentarene om at finanssystemet er langt fra stabilisert presser åpenbart markedet ned, sier seniorforvalter Michael Nasto hos US Global Investors til Bloomberg News.

Bernakes uttalelser har også fått investorene til å spekulere i om regjeringen ikke vil klare å reparere finanssektoren som på globalt plan har tapt rundt 1100 milliarder dollar.

- Den fremtredende stemningen nå er at regjeringen ikke har nok ammunisjon til å håndtere problemet, sier forvalter Hayes Miller hos Baring Asset Mangement.

- Det er alt for mange usikkerhetsmomenter g jeg tror ikke at det er noen spesiell plan som kan fikse alt igjen, sier Miller.

Mentalt utslitt

Saken fortsetter under annonsen

- Jeg tror folk er gått tom for svar akkurat nå, sier administrerende direktør Larry Glazer hos Mayflower Advisors.
- Investorene er mentalt utslitt. At markedet har falt til det laveste på over 10 år har en psykologisk effekt, påpeker Glazer overfor CNNMoney.com.

- Markedet er i et stadium av utmattelse akkurat nå, sier strateg Al Goldman hos Wachovia Securituies.
- Selgerne trekker pusten og kjøperne mangler trygghet. I mellomtiden er den dominerende trenden stadig ned, sier Goldman til The Wall Street Journal.

Nøkkeltall: USA

Standard & Poor's 500 er ned 0,64 prosent.

Dow Jones er ned 0,55 prosent.

Nasdaq Composite er ned 0,14 prosent.

Nasdaq Other Financial er ned 0,37 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Volatilitetsindeksen, VIX, er ned 3,27 prosent.

Oljeserviceindeksen, OSX, er opp 1,24 prosent.

Olje og gull opp

WTI-oljen omsettes for 41,65 dollar fatet - opp 1 dollar og 50 cent.

Gull omsettes for 915 dollar per unse -opp 1 dollar og 40 cent.

En dollar noteres til 7,2184 kroner. En euro noteres til 1,2544 dollar.

Saken fortsetter under annonsen

Amerikanske markeder her.

Asiatiske markeder her.