138371913_inves.jpg
Investorer og småsparere samles utenfor Madoff Investment Securities i New York.

Wall Street: Pyramidenes land

Publisert: 16. desember 2008 kl 01.35
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Listen over store kjente banker og finansinstitusjoner som har investert penger i Bernard L. Madoff Investment Securities LLC vokser for hver time.
Den inneholder navn som BNP Paribas, Royal Bank of Scotland, Banco Santander, HSBC og Nomura.

Se listen her.

I tillegg har en rekke kjente privatpersoner mistet et ukjent antall milliarder på pyramidespillet til Madoff.

Kjendiser

Ifølge The Wall Street Journal er blant andre Nobels Fredsprisvinner Elie Wiesel og filmprodusenten Steven Spielberg ofre for Madoffs svindel.
Også den amerikanske eiendomskongen Mortimer Zuckerman har plassert penger hos den tidligere svært anerkjente Wall Street-forvalteren.
En av USAs rikeste senatorer, Frank Lautenberg, hadde hele familien fondsmidler i Madoffs varetekt.
Andre ofre er tidligere eier av sportsklubben Philadelphia Eagles, Norman Braman, eieren av New York Mets, Fred Wilpon, samt styreformannen i General Motors' finansieringsselskap (GMAC), Erza Merkin.
Men det mest tragiske er selvsagt at en rekke privatpersoner, velgjørende fond og stiftelser nå er raka fant.

Tragedier

- Der er mennesker som bare for få dager siden var meget, meget velstående men som nå er praktisk talt nødlidende, sier advokat Brad Friedman hos advokatfirmaet Milberg til New York Times.
- De har ingenting igjen, bortsett fra sine leiligheter eller hus som de nå må selge for å få penger til å leve, sier Friedman.
I løpet av helgen har det vært krisemøter i klubber, på skoler og i veldedighetsorganisasjoner for å finne ut hva de har tapt og om det er muligheter for å få noe igjen. Det er foreløpig høyst usikkert.
De tragiske historiene strømmer på i kjølevannet av skandalen.

Saken fortsetter under annonsen

Jødisk samfunn ruinert

Stephen Helfman i Miami forteller at hans far åpnet en konto hos Madoff for mer enn 30 år siden. I dag er hans bestemor avhengig av sparepengene for å betale for den pleien hun trenger døgnet rundt, og Helfmans to barn har mistet hele sitt utdannelsesfond.
- 36 års lojalitet, gjennom to generasjoner, og dette er det vi ender opp med, sier han bittert.
Verst har det trolig gått ut over de lille jødiske filantropiske samfunnet i USA hvor Madoff selv var en ledende figur.
The North Shore-Long Island Jewish Health System, The Julian J. Levitt Foundation og Yeshiva University har alle mistet mellom 5 og 7 millioner dollar.
The Robert I. Lappin Charitable Foundation i Massashusetts er tvunget til å legge ned virksomheten og si opp organisasjonens fem ansatte.
. Vi har kansellert alt fra og med i dag, forteller en gråtende direktør Deborah Coltin til N.Y. Times.
Så langt har selskaper, privatpersoner og stiftelser rapportert om investeringer for til sammen 24 milliarder dollar hos Madoff, ifølge Bloomberg News.
Det ryktes også at flere store hedgefond har plassert penger i det som de trodde var et av de tryggeste stedene å investere.

Flere skandaler i vente?

- Først kommer tapene og dumhetene som bankfolkene har begått for egen interesses skyld. Så kommer de tøffe forvalterne som ikke lenger kan dekke tapene på sine mislykkede investeringer. Det siste som ankommer er underslagene.
Slik forklarer økonomen J.K Galbraith utviklingen i en økonomisk nedgangstid i boken "The Great Crash 1929" fra 1954.
Ifølge Galbraith øker mengden av penger som forsvinner ut av systemet på ulovlig vis i oppgangstider fordi alle har det bra og ingen legger merke til det. Når økonomien snur, blir dette reversert. Da blir de som håndterer penger tatt for å være uærlig inntil annet er bevist, kontrollen intensiveres og moralen styrkes. Dermed minskes også underslagene, er Galbraiths teori.
- Nyheten om Madoff kan gi markedet en ny knekk etter en serien av skandaler som begynte med avviklingen av to Bear Stearns-kontrollerte hedgefond i fjor,mener professor John Coffee ved Columbia University School of Law.
- Når tidevannet trekker seg tilbake på Wall Street vil all slags vrakgods komme til syne i gjørma, sier han til TheStreet.com.

Mistroen øker

Det er delte meninger om hva som kan bli effekten av det som det amerikanske børstilsynet, SEC, kaller for en "oppsiktsvekkende svindel av episke proposjoner".
En spørreundersøkelse som nettstedet TheStreet.com har gjennomført mandag viser at Madoff-skandalen har gjort investorene enda mer utrygge på markedet.
Av mer enn 3500 spurte, svarer 40,9 prosent at skandalen har gjort dem mer nervøs enn de noen gang har vært. 35,1 prosent svarer at de aldri har stolt på Wall Street og kommer heller aldri til å gjøre det. 20,8 prosent mener saken ikke vil ha noen effekt, mens 3,2 prosent svarer at tidligere finansskandaler har vært verre.

Pyramidenes land

Saken fortsetter under annonsen

Noen mener Madoff-saken er det største pyramidespillet som noensinne er avslørt.
Men derivatkonsulent Janett Tavakoli skriver i et notat til sine kunder at den største pyramidespillet noensinne, er det som nå har brakt hele verdens finansmarkeder i kne.
Spillet var et samarbeid mellom bankene på Wall Street og boliglånsinstitusjonene for å pumpe mer og mer penger inn i subprimemarkedet.
Hun hevder at pakkingen av lån til sammensatte gjeldsobligasjoner som ble solgt til investorer for lånte penger var et system som var nødt til å feile.
- Dette er det største pyramidespillet i finansmarkedenes historie, skriver hun, ifølge BusinessWeek.
Noen vil også hevde at hele den amerikanske økonomien - med den stadig økende utenlandsgjelden - kan karakteriseres som et gigantisk pyramidespill.

Nøkkeltall: USA

Standard & Poor's 500 er ned 1,27 prosent.

Dow Jones er ned 0,75 prosent.

Nasdaq Composite er ned 2,10 prosent.

Nasdaq Other Financial er ned 3,00 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX, er opp 4,57 prosent, til 56,76 poeng.

Saken fortsetter under annonsen

Oljeserviceindeksen, OSX, er opp 1,36 prosent.

Olje og gull svakt opp

WTI-olje omsettes for 44,70 dollar fatet - opp 19 cent.

Gull omsettes for 837,10 dollar per unse - opp 60 cent.

En dollar noteres til 6,8828 kroner. En euro noteres til 1,3694 dollar.


Følg de amerikanske markedene her.