138371015_wall_.jpg

Wall Street: Pessimismen øker

Publisert: 10. mars 2009 kl 02.13
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Den brede Standard & Poor's 500 var helt nede på det laveste nivået på 17 år, men hentet seg etter hvert litt inn igjen.

Det endte til slutt i minus - mellom 1 og 2 prosent - for de tre ledende aksjeindeksene.

Utfor stupet

Dagens samtaleemne på Wall Street var intervjuet med Warren Buffett på CNBC.

I det tre timer lange tv-intervjuet sier Warren Buffett at situasjonen nesten har utviklet seg til det verste han kan forestille seg og at USAs økonomi har falt utfor stupet.

Han understreker at det kunne vært verre dersom ikke sentralbanken hadde steppet inn i september i fjor.
- Økonomien kan ikke snu rundt på en tiøring, det vil ikke skje fort, sier Buffett og spår at ledigheten i USA vil øke til godt over dagens nivå før det snur.

- Men fem år fra nå vil økonomien kjøre fint. Styrken i det amerikanske systemet vil få oss gjennom dette - som den har mange ganger før, sier han.

Saken fortsetter under annonsen

Ifølge Buffett er det et potensial til at inflasjonen blir verre enn på 70-tallet. Han sier videre at republikanere og demokrater må arbeide sammen for å dra nytte av økonomiske situasjonen til å oppnå viktige politiske mål. Han mener også at det er ekstremt viktig at Obama kommer med en klar og utvetydig støtter til bankene og forsikrer bankkunder om at de ikke vil miste pengene sine.

Demonisering

Warren Buffett mener det er feil å demonisere av Wall Street-aktørene og toppsjefer med privatfly, og påpeker at en privat fly har "landet" mange avtaler for Berkshire gjennom årene.

- Og derivater er ikke ondskap og må unngås for en hver pris, men at de kan være farlige og må behandles svært forsiktighet, sier mannen som for sju år siden kalte derivatene for "finansielle masseødeleggelsesvåpen".

Og legger for øvrig til at han regner med å tjene bra på langsiktige salgsopsjoner.
- Den amerikanske økonomien har ikke vært et korthus de siste ti årene, men det er gjort feil når det gjelder utlåningen, sier Buffett.

Verdensbanken opplyste i en pressemelding i går at det er sannsynlig at verdenshandelen vil krympe i det hurtigste tempo på 80 år, og regner med at verdenshandelen vil falle med 0,5 prosent i år.

- Vi vil fortsette å ha volatile markeder. Det skjer ingenting bra i forhold til økonomien, sier forvalter Ron Rimkus hos Raleigh-based BB&T Asset Management til Bloomberg News.

Saken fortsetter under annonsen

Tre års resesjon

- Vi er nå inne i den femtende måneden med resesjon. Veksten vil være tilnærmet null og arbeidsledigheten over 10 prosent neste år, sier professor Nouriel Roubini ved Yale University's Stern School of Business.

- Det er ikke noe håp om at resesjonen vil ta slutt i 2009, kanskje i 2010, sier han til CNBC.

Ifølge Roubini kan USAs BNP-vekst bli nærmere 0 neste år, mens den globale BNP-veksten kan bli negativ.

- Vi kan ende opp med en 36 måneders resesjon som kan ha en L-form, eller tett på depresjon, og mener det er 33,3 prosents sjanse for en L-formet økonomisk utvikling og 66,7 prosents sjanse for en kraftig U-formet resesjon.

Pessimisme

- Jeg har aldri hørt så mange være negativ til markedet enn det er nå, sier William Lefkowitz som er sjef for derivathandelen hos vFinance Investments til The Wall Street Journal.

Saken fortsetter under annonsen

- Usikkerheten råder. Hvor er bunnen for S&P's 500? Det tar aldri slutt, sier forvalter David Sowerby hos Loomis Sayles & Co. in Bloomfield Hills til Bloomberg News.

- Vi ser bare mer av det samme. Med mangel på gode nyheter er minste motstands vei ned, sier investeringsdirektør John Buckingham hos Al Frank Asset Management til CNNMoney.com

Nøkkeltall: USA

Standard & Poor's 500 er ned 1,0 prosent.

Dow Jones er ned 1,21 prosent.

Nasdaq Composite er ned 1,95 prosent.

Nasdaq Other Financial er ned 0,30 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Volatilitetsindeksen, VIX, er opp 0,71 prosent.

Oljeserviceindeksen, OSX, er opp 1,0 prosent.

Olje og gull opp

WTI-oljen omsettes for 47,27 dollar fatet - opp 20 cent.

Gull omsettes for 919,40 dollar per unse -opp 1 dollar og 40 cent.

En dollar noteres til 7,1410 kroner. En euro noteres til 1,2637 dollar.

Saken fortsetter under annonsen

Amerikanske markeder her.

Asiatiske markeder her.