138371954_wall_.jpg

Wall Street på tomgang

Publisert: 11. desember 2008 kl 22.33
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Investorene på Wall Street vet omtrent ikke hvor de skal gjøre av seg mens de venter på at politikerne i Senatet skal avgjøre skjebnen til den amerikanske bilindustrien.
Det er torsdag lagt frem tall som viser den kraftigste økningen i nye søknader om arbeidsledighetstrygd på 26 år.
Dersom Senatet avviser forslaget om nødlån til bilindustrien, kan ytterligere 2 millioner amerikanere bli nødt til å stille seg i køen på arbeidskontoret.

Dødsstøtet

I Washington er debatten om krisehjelp til bilprodusentene i full gang, men republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, har sannsynligvis allerede gitt General Motors og Chrysler dødsstøtet.
McConnell går kraftig ut mot forslaget om å gi bilselskapene et midlertidig nødlån på 14 milliarder dollar slik at de kan overleve et par måneder til Barack Obamas nye regjering er på plass.
- Mange av de amerikanere som nå sliter lurer på hvor deres krisepakke er, hevder senatoren som mener krisehjelp til bilprodusentene vil sette et stort spørsmålstegn ved hvem som skal få, eller ikke få, offentlig støtte i tiden fremover.
McConnell sier forslaget på langt nær ikke er "tøft nok" overfor bilprodusentene i forhold til krav om restrukturering.
- Vi kan simpelt hen ikke be skattebetalerne subsidiere en fiasko, sier han.
Ifølge Bloomberg News mangler forslaget fra Representantenes Hus 60 stemmer for å bli vedtatt i Senatet, noen som i øyeblikket synes umulig.
General Motors og Chrysler har opplyst at de er på konkursens rand og ikke kan drive videre uten akutt nødhjelp, mens Ford opplyser at selskapet foreløpig kan gå for egen maskin.
Aksjekursene til bilselskapene faller 6 prosent.
- Oppfattelsen av suksess eller fiasko i forhold til bilindustriens krisepakke er, ærlig talt, det som vil "make or break" markedet på kort sikt. Vi er vitne til en historisk hendelse, påpeker investeringsdirektør Charles Lemonides hos ValueWorks overfor Worldwide Exchange.

Jobbkrise

Den ukentlige rapporten fra arbeidsdepartementet viser at ytterligere 573 000 personer søkte om arbeidsledighetstrygd forrige uke.
Det er det høyeste antall førstegangssøkende i løpet av en uke siden 1982.
Sjeføkonom Ian Sheperdson hos High Frequency Economics mener tallene vil svinge kraftig gjennom hele jule- og nyttårsperioden.
- Men selv om vi ser bort i fra den kortsiktige støyen, er det veldig tydelig at den underliggende trenden i nye arbeidssøkende fremdeles skyter i været etter hvert som selskaper kaster inn håndkledet og forbereder seg på en lang, dyp resesjon, skriver han i et analysenotat.
- Det er ingen utsikter til noen virkelig bedring i sysselsettingen før tallet på jobbsøknader snur ned. Det ser fremdeles ut til å ligge langt frem i tid, skriver Sheperdson.

Oljesprett

Oljeprisen gjør et solid hopp torsdag og nærmer seg plutselig 50 dollar fatet igjen.
Oljespretten kommer etter at Saudi-Arabias oljeminister sier at verdens største oljeprodusent har gjennomført produksjonskuttet som ble vedtatt i oktober.
Aktørene i oljebransjen tolker uttalelsene fra Saudi-Arabia som et tegn på at tilbudet av olje på verdensmarkedet er mindre enn antatt.
- Det er ganske uvanlig at Saudi-Arabia kommer med slike uttalelser. Dette kan oppmuntre andre til å gjøre det samme for å stanse fallet i oljeprisen, sier administrerende direktør Chip Hodge hos MFC Global Investment Management til Bloomberg News.
- De er det ingen tegn til at svekkelsen i etterspørselen flater ut, så en av de viktigste faktorene som støtter oljeprisen i øyeblikket er forventningene i markedet om at OPEC vedtar et nytt stort kutt neste uke, skriver oljeanalytiker Nimit Khamar hos Sucden Research i et analysenotat.
- Vi mener at hvis OPEC ikke klarer å møte disse forventningene vil oljeprisen kunne teste den siste tidens bunn-nivåer en gang til, skriver Khamer.
Oljeprisen løfter de tunge oljeaksjene på Wall Street og bergenser fallet i indeksene.

Saken fortsetter under annonsen

Betaler for å gi lån

Investorene flykter mot sikkerhet i amerikanske statsobligasjoner og skaper kaos i det såkalte repo-markedet som brukes til å styre likviditet.
Fondsforvaltere støvsuger markedet på jakt etter alle trygge verdier som finnes fordi ingen vet hvordan verden vil se ut i januar når næringslivet starter opp igjen.
Avkastningen på tre måneders statspapirer (US Treasury Bill) er nå negativ - det vil si at investorene betaler for å låne bort penger til amerikanske myndigheter.
- Du vet at det amerikanske finansdepartementet vil gi deg pengene tilbake, men banken din kan plutselig være vekk, sier økonom Paul Ashworth hos Capital Economics til UK Telegraph.

Tomt for gull

Kaos er det også i gullmarkedet, der tradere opplyser at det er ekstremt vanskelig å skaffe fysisk gull i form av gullbarrer eller mynter.
Markedet for gull beveger seg nå "baklengs" for første gang i historien; det vil si at prisen på fremtidskontrakter for levering av gull er lavere enn den faktiske gullprisen.
Det synes som om flere hedgefond er tvunget til å selge sine fremtidskontrakter på gull for å dekke tap på andre investeringer eller møte krav om utbetaling fra sine klienter.
Men også småinvestorer - og enkelte store - kjøper nå rekordstore mengde fysisk gull (bullion).
Den siste oversikten fra World Gold Council viser at etterspørselen etter gullmynter og gullbarrer er fordoblet i tredje kvartal i år, sammenlignet med tredje kvartal i fjor, til 382 tonn.
Det er altså kjøpt like mye gull i løpet av forrige kvartal som den engelske sentralbanken solgte i hele perioden mellom 1999 og 2002.
- Det er ren og skjær frykt. Selv institusjoner leter etter madrasser som de kan gjemme pengene sine under til over nyttår, sier gulleksperten Marc Ostwald hos Insinger de Beaufort.

Nøkkeltall: USA

Standard & Poor's 500 er ned 2,85 prosent.

Dow Jones er ned 2,24 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Nasdaq Composite er ned 3,68 prosent.

Nasdaq Other Financial er ned 5,86 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX, er opp 0,09 prosent, til 55,78 poeng.

Oljeserviceindeksen, OSX, er ned 1,77 prosent.

Olje og gull kraftig opp

WTI-olje omsettes for 47,22 dollar fatet - opp 3 dollar og 70 cent.

Gull omsettes for 820,10 dollar per unse - opp 11 dollar og 30 cent.

Saken fortsetter under annonsen

En dollar noteres til 6,8537 kroner. En euro noteres til 1,3352 dollar.


Følg de amerikanske markedene her.