138369540_wall_.jpg

Wall Street: På bristepunktet

Publisert: 16. juni 2009 kl 02.27
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Den 60 år gamle FED-veteranen, Richard Fisher, som er president i Dallas Federal Reserve, sier i et intervju med Bloomberg Television at sentralbanken ikke er i stand til å dempe effekten av den flodbølgen av statsobligasjoner som Obama-regjeringen nå pøser ut i markedet.

Han tviler på at USA kan låne seg ut av den økonomiske krisen,

Underskuddet på USAs statsbudsjett er anslått til 1 850 milliarder dollar bare i år, og underskuddet skal i hovedsak finansieres ved salg av statsobligasjoner.

Rentene stiger

Etter avtale med Finansdepartementet har sentralbanken forpliktet seg til å kjøpe statsobligasjoner i markedet for 300 milliarder dollar. Hensikten er å stabilisere markedet ved å styrke etterspørselssiden, og dermed holde den årlige renten (yield) på obligasjonene nede.

Særlig renten på de 10-årige US Treasuries har stor påvirkning på bankene boliglånsrente.

Renten (yield) - som er det USA må betale for å låne pengene - på de 10-årige obligasjonene har steget kraftig i det siste og nådde i mandag 4 prosent for første gang siden november i fjor.

Saken fortsetter under annonsen

FED har som mål å holde den rundt 2,5 prosent.

Game over?

- Programmet her hatt den effekten det kunne ha, sier Fisher.
- Det er ikke lenger mulig å motvirke effekten av den enorme flodbølgen av gjeldspapirer som kommer fra det amerikanske finansdepartementet, understreker han.

Selv om renten (avkastningen) på statspapirene øker, så faller prisen på obligasjonene. Kombinert med at dollaren blir mindre verdt, blir de amerikanske statsobligasjonene stadig mindre attraktive for investorene.

Amerikanske myndigheter opplyser torsdag at interessen fra internasjonale investorer falt i april.

Flere nasjoner reduserte sine beholdninger av amerikansk gjeld i april. Kina redusert sin beholdning med 4,4 milliarder dollar, Russland med 1,4 milliarder, Brasil med 600 millioner og Japan med 800 millioner.

Inkludert de korte gjeldspapirene, såkalte T-bills, krympet internasjonale investorers beholdning av amerikanske statsobligasjoner med til sammen (netto) 2,6 milliarder dollar.

Saken fortsetter under annonsen

- Kina og Russland har begge uttrykt ønske om å diversifisere sine investeringer ut av dollardominerte instrumenter, og dette ser ut til å ha forsterket seg i april, sier seniorøkonom Michael Woolfolk hos New York Bank of Mellon.

Dollarens død?

Representanter for myndighetene i Kina, Brasil og Russland har tatt til orde for å erstatte dollaren som verdens ledende valuta, og Kinas statsminister, Wen Jiabao, har foreslått å innføre en ny supernasjonal valuta.

Men Russlands finansminister, Alexei Kudrin, uttalte for et par dager siden at det ennå er for tidlig å snakke om et alternativ til amerikansk valuta.

Kudrin har tidligere stilt spørsmål ved fremtidsutsiktene for dollaren og påpekt at den ikke står i noen særstilling.
- La oss være ærlige; utsiktene for amerikanske dollar gir grunn til å stille spørsmål, sier den russiske finansministeren.

- Dette har både en politisk og en økonomisk dimensjon, understreker forvalter Alex Merk hos Merk Investments LLC.
- De som faktisk sitter i de fremste posisjonene hvor avgjørelsene tas er fullstendig klar over hvor avhengig vi er av dollaren. Det vil ikke endre seg med det første, sier Merk til Bloomberg Radio.

Saken fortsetter under annonsen

Nøkkeltall: USA

Standard & Poor's 500 er ned 2,38 prosent..

Dow Jones er ned 2,13 prosent.

Nasdaq Composite er ned 2,28 prosent.

Nasdaq Other Financial er ned 1,81 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX, er opp 9,45 prosent.

Oljeserviceindeksen, OSX, er ned 3,22 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Olje ned - gull opp

WTI-oljen omsettes for 70,33 dollar fatet -ned 29 cent.

Gull omsettes for 929 dollar per unse - opp 1 dollar og 50 cent.

En dollar noteres til 6,4690 kroner. En euro noteres til 1,3789 dollar.

Amerikanske markeder her.

Asiatiske markeder her.

Saken fortsetter under annonsen