Wall Street: Opp på øl - ned på olje
Oljeprisen falt nesten 5 dollar etter børsene åpnet i New York torsdag og roet nervene til investorene betraktelig.
Dessverre har oljeprisen etterhvert snudd opp igjen etter at Nigerias president opplyser at landet vil ta kontroll over oljefeltene i sørlige Nigeria som de driver sammen med Royal Dutch Shell.
Dermed ender det som ut til å bli en festdag på Wall Street med en relativt beskjeden opptur.
Øl-fest
Det 123 år gamle Budweiser-bryggeriet, Anheuser-Busch , er opp litt over 3 prosent på NYSE torsdag, etter å ha hoppet nærmere 10 prosent både etter børsslutt i USA i går og på Frankfurtbørsen i dag.
Verdens største bryggeri, begiske InBev , har tilbydt seg å kjøpe Anheuser for 46,3 milliarder dollar - kontant. InBev tilbyr 65 dollar per aksje, noe som er 11 prosent høyere enn sluttkursen i går.
Markedet noterer seg at Busch-familien , som eier bryggeriet, ser ut til motta tilbudet fra med interesse.
Blir bryggerifusjonen en realitet vil det bli et av de største kontant-oppkjøpene i historien.
Dette er det andre store oppkjøpet som er annonsert denne uken. Tirsdag meldte amerikanske Stamples at de planlegger å legge inn et bud på 2,6 milliarder dollar på den hollandske kontorutstyrsleverandøren Corporate Express.
Tegn på økte oppkjøpsaktivitet blir tolket svært positivt av av markedsaktørene.
- Det faktum at der fortsatt er oppkjøpsaktivietet i markedet gir håp, sier porteføljeforvalter Steven Rogé hos R.W. Rogé & Co. til CNNMoney.com
Bush-effekten
Ifølge en rapport fra Commerce Department økte detaljhandelen i USA med 1 prosent i mai. Det var forventet en økning på 0,6 prosent etter at de fleste amerikanerne nå har fått stimulisjekken sin i posten.
Salget av bensin økte markert viser tallene, men det reflekter først og fremst høyere pris.
Likevel; tar man ut besinsalget økte detaljhandelen med gode 0,8 prosent.
Varehuskjedene Wal-Mart, Best Buy og Target Corp. er opp mellom 1 og 2 prosent.
Ny hoderulling
Meglerkjempen Lehman Brother, som nylig varslet et tap på 2,8 milliarder dollar i andre kvartal, opplyser torsdag at både finansdirektør Erin Callan og operasjonsdirektør Joseph Gregory får sparken etter å ha påført banken sitt første kvartalsvise tap siden selskapet ble børsnotert i 1994.
Lehman-aksjen faller videre på NYSE torsdag, ned 4,5 prosent.
Andre storbanker som JPMorgan Chase og Citigroup er opp henholdsvis 2,6 og 3,2 prosent.
Mer finansuro
Men det er fremdelse uro i finanssektoren etter at den innflytelsesrike bankanalytikeren Meredith Whitney skrive i en ny analyse at alle bankene står i fare for å måtte kutte i utbyttet til aksjonærene.
- Det er en langsom forblødning. Jeg kaller dette for "the agony of incrementalism". Jeg skulle ønske jeg kunne komme her med bedre nyheter, sier Whitney til CNBC.
Onlinebanken KeyCorp. stuper over 20 prosent på NYSE torsdag etter å ha kuttet utbyttet til aksjonærene og blir nødt til å skaffe 1,5 milliarder dollar i ny aksjekapital.
Thornburg Mortage faller 4,5 prosent etter å ha rapportert et tap på 3 milliarder dollar.
Ledigheten øker
De ukentlige tallene fra Labour Department viser at antall førstegangssøkende til arbedsledigetstrygd (jobless claims) økte mer enn forventet forrige uke, fra 359,000 personer til 384.000.
Det amerikanske arbeidsdepartementet lanserer torsdag et nytt krisetiltak som innebærer forlenget arbeidsledighetstrygd i 13 uker etter at den opprinnelige perioden er gått ut. I stater med ekstra høy ledighet blir den første bistandsperioden utvidet med 13 uker.
Den økende ledigheten, og det nye hoppet i oljeprisen, fremkaller igjen inflasjonsfrykt og frykt for at FED kommer til å øke renten .
På derivatbørsen i Chicago priser markedet i dag inn 94 prosents sjanse for en renteøning i september.
- Det er ikke mye kontinuitet i markedet akkurat nå, sier porteføljeforvalter Peter Sorrentino hos Huntington Asset Advisors til Bloomberg News.
- Det som ble drept i går, gjør det bra i dag, sier han.
StatoilHydro er ned 0,2 prosent på NYSE torsdag, Frontline er ned 0,8 prosent. (I forhold til sluttkursen på Oslo Børs).
Her er kveldens nøkkeltall:
Standard & Poor's 500 er opp 0,33 prosent.
Dow Jones er opp 0,48 prosent.
Nasdaq Composite er opp 0,43 prosent.
Nasdaq Other Financial er opp 1,59 prosent.
Oljeserviceindeksen, OSX , er ned 1,91 prosent.
Volatilitetsindeksen, VIX , er ned 3,28 prosent.
Olje opp - gull ned
WTI-oljen omsettes for 136,88 dollar fatet - opp 50 cent.
Gull omsettes for 872 dollar per unse - ned 10 dollar og 90 cent.
En dollar noteres i øyeblikket for 5,1938 kroner. En euro noteres til 1,5437 dollar.
Følg de amerikanske markedene her.