138370028_oljet.jpg

Wall Street opp på frykt og grådighet

Publisert: 19. mai 2009 kl 02.34
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Omtrent alle selskapene i den brede aksjeindeksen Standard & Poor's 500 har nå lagt frem sine kvartalsrapporter.

I gjennomsnitt er resultatene svekket med 37 prosent i forhold til samme periode i fjor, ifølge Bloomberg News.

Det er riktignok 9,3 prosent bedre enn analytikernes estimater, men i løpet av de siste månedene har S&P's 500 frest opp 37 prosent, det største tomåneders aksjerally siden 1930-tallet.

Markedets verste fiende

Forrige uke falt aksjene på Wall Street cirka 5 prosent etter at prisene var kommet opp i 15 ganger forventet inntjening (forward P/E), noe som er relativt dyrt i forhold til de økonomiske realitetene.

Analysesjef Stig Myrseth i Orion Securities sa en gang at frykt og grådighet markedets verste fiende fordi frykten får investorene til å selge på bunn, mens grådigheten får dem til å kjøpe på topp.

I øyeblikket ser det ut til å være en kombinasjon av både frykt og grådighet som driver Wall Street videre opp.

Saken fortsetter under annonsen

Frykten

- Det ligger i "dyrets natur" at markedsaktører som gikk glipp av den siste oppturen, og nå sitter med en masse kontanter, blir presset ut i markedet av konkurransehensyn. Det er derfor fallene i markedet blir kjøpt opp, forklarer investeringsdirektør Jeffrey Saut hos Raymond James i et analysenotat.

- Folk begynner å bli nervøse. De vil ikke miste det neste oppsvinget. For et par måneder siden var det en utenkelig tanke, sier derivatanalytiker William Lefkowitz hos vFinance Investments til The Wall Street Journal.

Grådigheten

Men frykten for at markedet skal falle særlig lenger ned har avtatt betraktelig.

Den såkalte fryktindikatoren, volatilitetsindeksen VIX, har falt tilbake til rundt 30 etter å ha vært opp på historiske nivåer rundt 90 i fjor høst.

En VIX-indeks på 30 eller mindre kan være et signal om at markedet vil stige.

Saken fortsetter under annonsen

I pengemarkedet faller rentene kraftig. Mandag er tre måneders Libor-rente ned 0,79 prosentpoeng, og indikerer at pengene begynner å flyte rundt i systemet igjen.

Penger er rimelig lett tilgjengelig igjen og investorene lokkes tilbake i aksjemarkedet.

- Fallet i forrige uke var ikke på noe stort volum, og sentimentet blant investorene begynner å bli ganske "bullish", sier investeringssjef Paul Nolte hos Hinsdale Assosiates.

- Det er ikke mye shortsalg å se i markedet, målingene av investorsentimentet ligger over gjennomsnittet og det er en stor grad av overbevisning om at vi vil rykkes ut av den verste bankkrisen på 80 år i løpet av kort tid, sier han.

- Alright, så "the happy days are here again". Jeg er ikke overbevist om at det er tilfelle, sier Nolte til TheStreet.com.

Ser bunnen (igjen)

En av de største kursdriverne på Wall Street mandag er boligprodusenten Lowe's som legger frem et resultat for første kvartal som bare er 22 prosent svakere enn i fjor, men 25 prosent bedre enn hva analytikerne hadde regnet med.
Lowe's opplyser samtidig at de oppjusterer eget kursmål for aksjen etter å ha sett "tegn" til en bunn i boligmarkedet.

Saken fortsetter under annonsen

Aksjen sendes opp over 8 prosent og trekker rivalen Home Depot med seg opp nesten 7 prosent.

Både Lowe's og Home Depot har steget over 40 prosent i verdi de siste to månedene, og boligrelaterte aksjer har gjort det betydelig bedre enn markedet for øvrig.

Det er en generell oppfatning av at krisen vil være over når nedturen i boligmarkedet snur til oppgang.

Men det har det ikke gjort ennå. Det faller bare litt langsommere.

I første kvartal i år viste statistikken at boligprisene faller med 14 prosent på årsbasis, antall boliger på tvangssalg var i april 32 prosent høyere enn på samme tid i fjor og opp 1 prosent fra måneden før til nytt rekordnivå.

Finansdansen

Den andre store kursdriveren mandag er Bank of America som skyter opp 10 prosent etter at meglergiganten Goldman Sachs har sendt ut en sterk kjøpsanbefaling på BoA.

Saken fortsetter under annonsen

Goldmans Sachs trekkes opp 6,5 prosent etter at Citigroup oppjusterer kursmålet for Goldman med om lag 10 prosent, og Citigroup løftes nesten 5 prosent etter å ha oppjustert sine egne resultatanslag.

Goldman Sachs, JP Morgan Chase og Morgan Stanley har søkt om å få betale tilbake de 45 milliarder dollar de mottok i krisehjelp i oktober, ifølge Bloomberg News.

Og JPMorgan er opp 6,7 prosent, mens Morgan Stanley er opp over 8 prosent.

Finanssektoren i S&P's 500 er opp 7 prosent mandag og står for den største sektorvise oppgangen.

Men mange analytikere regner med at det kommer en korreksjon ned.

- Vi kjøper ikke finansaksjer ennå, men det nærmer seg, sier investeringsdirektør Jack Ablin hos Harris Private Bank.
- Vi har nesten det vi trenger av bekreftelser på at bankenes råtne låneporteføljer ikke vil skape mer trøbbel i de kommende måneder, sier Ablin til The Wall Street Journal.

- Det synes å være stor konsensus om at vi står foran en korreksjon av større omfang enn det vi så forrige uke, sier analytiker Kevin Ferry hos Cronos Futures Management til CNBC.

Saken fortsetter under annonsen

Tekniske analyser som Bank of America har gjort viser at et eventuelt fall i S&P's 500 trolig vil bli begrenset til 10 prosent på grunn av økte investeringer og økende optimisme.

Nøkkeltall: USA

Standard & Poor's 500 er opp 3,04 prosent.

Dow Jones er opp 2,85 prosent.

Nasdaq Composite er opp 3,11 prosent.

Nasdaq Other Financial er opp 5,62 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX, er ned 8,70 prosent.

Oljeserviceindeksen, OSX, er opp 5,41 prosent.

Olje opp - gull ned

WTI-oljen omsettes for 59,26 dollar fatet - opp 23 cent.

Gull omsettes for 918,50 dollar per unse - ned 3 dollar og 20 cent.

En dollar noteres til 6,4544 kroner. En euro noteres til 1,3560 dollar.

Amerikanske markeder her.

Asiatiske markeder her.