138370163_new_y.jpg

Wall Street: Oops, we did it again

Publisert: 12. mai 2009 kl 03.33
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Det amerikanske aksjemarkedet har snudd ned etter et aksjerally man ikke har sett maken til siden 1930-tallet.
Den bredt sammensatte indeksen Standard & Poor's 500 er opp 37 prosent siden 9,mars.

Finanssektoren i indeksen har mer enn doblet verdien. S&P 500 Financial Index er opp fra 81 til 175 poeng.

Aksjerallyet har vært drevet av kvartalsrapporter som har vært mindre elendige enn ventet, samt enkelte makroøkonomiske nøkkeltall som kan tyde på at den økonomiske nedturen i hvert fall går litt langsommere.

Men det er ingen fundamentale forhold som har endret seg i den grad at det kan forsvare en slik kraftig stigning i aksjekursene.

Sammenlignet med selskapenes forventede inntjening fremover er amerikanske aksjer nå er sterkt overpriset.
Ifølge nyhetsbyrået Bloomberg regner analytikerne med at selskapene S&P 500-selskapenes resultater vil svekkes med gjennomsnittlig 35 prosent i andre kvartal, og med ytterligere 23 prosent i tredje.

- Markedet har gått for langt, for fort. Det er en risiko for at markedet vil gi en god del av oppgangen tilbake, sier fondsforvalter Douglas Cliggott hos Dover Long/Short Sector Fund til Bloomberg Radio.

I bjørnefellen igjen?

Saken fortsetter under annonsen

Spørsmålet på Wall Street er i øyeblikket om det blir en mindre korreksjon nedover, eller om det blir en større.

Noen eksperter mener at et fall på mellom 5 og 10 prosent bare vil være sunt for markedet.

- Jeg vil gjerne se en korreksjon på 10 prosent og forhåpentligvis en stabilisering, og kanskje noen gode økonomiske nyheter, sier administrerende direktør Dave Rovelli hos Canaccord Adams til CNBC.

Men utviklingen i aksjemarkedet ligner mistenkelig på det som fulgte etter børskrakket i 1929. Også da gjorde markedet et kjempehopp i månedene etter for så å kollapse fullstendig igjen.

I perioden mellom 1929 og 1939 hadde aksjemarked seks fall på mer enn 25 prosent.

- Jeg vil ikke si at det er utenkelig at noe tilsvarende kan skje nå, sier seniorøkonom Richard Sparks hos Schaeffer's Investment Research, men understreker at han ikke tror det er sannsynlig.

- Jeg tror ikke vi vil se noen gjentakelse av depresjonsperioden fordi det er satt i gang så mange økonomiske stimuleringstiltak. Det gjør situasjonen totalt ulik, sier direktør Michael Kresh hos M.D. Kresh Financial Services.

Saken fortsetter under annonsen

- Oppgangen skyldes for det meste forventninger om at tingene er i ferd med å bedre seg. Men den eneste fundamentale vi har er at tingen blir mindre verre. Det skaper ikke noe oksemarked, sier Kresh.

FED i farten

Obligasjonsmarkedet beveger seg ofte i motsatt retning av aksjemarkedet fordi investorene flytter pengene sine fra aksjer til obligasjoner.

Men i det siste har også prisen på, særlig statsobligasjoner med 10 års løpetid, steget betraktelig på grunn av økt etterspørsel.

De 10-årige statsobligasjonene er spesielt viktige fordi prisen(renten) på dem påvirker bankenes boliglånsrenter.

Obligasjonene må ikke falle for mye i verdi for da faller dollarkursen, inntjeningen i bedriftene svekkes ytterligere og aksjekursene senkes.

De må heller ikke bli for dyre for da stiger bankenes utlånsrenter, inkludert boliglånsrenten.

Saken fortsetter under annonsen

Federal Reserve ønsker å holde prisen (yield) på 10-åringene rundt 2,5 prosent, men den har derimot steget til 3,3 prosent de siste sju ukene på grunn av spekulasjoner om at sentralbanken blir nødt til å kjøpe statsobligasjoner for mer enn de 300 milliardene som er planlagt.

Ifølge beregninger som finanshuset Goldman Sachs har gjort må Obama-regjeringen selge obligasjoner for 3 250 milliarder dollar i år for å dekke budsjettunderskuddene for 2009 og 2010, anslått til henholdsvis 1 840 og 1 260 milliarder dollar.

Et slikt gigantsalg av statsobligasjoner kan føre til kollaps i markedet, sende dollarkursen hodestups ned.

- Aksjemarkedet kommer ikke til å klare et bærekraftig rally hvis ikke FED utvider obligasjonskjøp-programmet, sier analytiker Kevin Flanagan hos Morgan Stanley til Bloomberg News.

Kan gjøre stor skade

Mandag var FED i markedet for å kjøpte statsobligasjoner for 3,51 milliarder dollar og senket renten (prisen) med 13 punkter til 3,16 prosent.

Så langt har amerikanske myndigheter solgt obligasjoner for 71 milliarder dollar og kjøpt for 95 milliarder.

Saken fortsetter under annonsen

Men det 8 000 milliarder store markedet fortsetter å spekulere i at FED blir tvunget til å kjøpe obligasjoner for langt mer enn de 300 milliardene som er planlagt for å holde rentene nede og kjøper rentepapirer i store mengder.

Prispresset er stort, og analytikere regner med at 10-åringen vil stige til 3,5 prosent.

- Jeg vil ikke bli overrasket om FED på et tidspunkt velger å ikke øke oppkjøpet av obligasjoner. Hvis rentene stiger vil det virkelig, virkelig skade økonomien, sier investeringsrådgiver Richard Clarida hos verdens største obligasjonsfondforvalter Pacific Investment Management Co til Bloomberg Television.

Nøkkeltall: USA

Standard & Poor's 500 er ned 2,15 prosent.

Dow Jones er ned 1,82 prosent.

Nasdaq Composite er ned 0,45 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Nasdaq Other Financial er ned 3,46 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX, er opp 2,56 prosent.

Oljeserviceindeksen, OSX, er ned 4,05 prosent.

Olje ned - gull opp

WTI-oljen omsettes for 58,26 dollar fatet - ned 24 cent.

Gull omsettes for dollar 914,90 per unse - opp 1 dollar og 40 cent.

En dollar noteres til 6,4564 kroner. En euro noteres til 1,3587 dollar.

Amerikanske markeder her.

Asiatiske markeder her.