138371892_megle.jpg

Wall Street: Oljetung rentebakrus

Publisert: 17. desember 2008 kl 21.57
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Etter tirsdagens rentefest har aktørene i det amerikanske aksjemarkedet fått tid til å tenke seg om.
Hva blir egentlig effekten av null-rente og massiv tilførsel av likviditet?
- Jeg lurer fremdeles på hvorfor aksjemarkedet gikk opp 300 punkter etter at FEDs rentekomite hadde annonsert at situasjonen er så ille at de er nødt til å senke signalrenten til under nivået på døgnlånsrenten i Japan, sier administrerende direktør Kevin Giddis hos Morgan Keegan & Company til MarketWatch.com.

Irrasjonell begeistring

- Fallet til den laveste styringsrenten noensinne i USA ble møtt med jubel i aksjemarkedet, men det vil trolig vise seg å være et nytt tilfelle av irrasjonell begeistring, sier direktør Mark O'Byrne hos Gold and Silver Investments Ltd.

- I går var det bare fornøyelse - i dag er det bare fordøyelse, sier aksjestrateg Peter Booocvar hos Miller Tabak.

Underminerer pengemarkedet

. Det er noen veldig farlige forhold forbundet med FEDs strategi, sier sjeføkonom Uwe Parpart hos Cantor Fitzgerald.
- Før det første er det verdien på dollaren, og det andre er modellen for obligasjonsmarkedet. Hvis du ser på prisen på de amerikanske statsobligasjonene, fra de korteste til de lengste, ser du at den er rekordhøy. De er på totalt uhørt høye nivåer, og vil fortsatt være avhenging av støtte fra utenlandske kjøpere. Men hvis vi fortsetter å få bratte fall i dollarkursen, som vi har hatt i det siste, kan utlendingene begynne å trekke seg ut av markedet, advarer Parpart.
- Vi er ganske mye i grenseland her, og hvis dollaren fortsetter de brå bevegelsene må sentralbankene gripe inn. Jeg tror ikke Bank of Japan kan risikere at dette fortsetter særlig mye lenger, sier sjeføkonomen med Asia som spesialområde.
- En eller annen form for intervensjon er nødt til å skje, sier Uwe Parpart til CNBC som mener den japanske sentralbanken vil svare med å senke renten allerede om få dager.

Obligasjonsrally

Saken fortsetter under annonsen

Avkastningen på 10-årlige statsobligasjoner falt til rekordlave 2,11 prosent tirsdag på grunn av av at investorene støvsuger markedet for amerikanske statspapirer som stadig regnes som meget sikre.
- Det som er poenget for FED er at lavere rente kan føre til at banken begynner å låne ut igjen, vil det bli til en fornuftig rente som utløser en kraftig etterspørsel etter lån, sier president Joel Naroff hos Naroff Economic Advisers.
- Problemet er at bankene ikke er villig til å låne ut. Inntil de begynner å gjøre det, er dette bare en akademisk øvelse, sier Naroff til New York Times.

Får lån

Men det er akkurat et lite tegn på at lånevirksomheten begynner å komme i gang igjen som holder aksjemarkedet noenlunde flytende onsdag.
Varehuskjeden Macy's opplyser at selskapet har fått kredittlinjer på til sammen 2 milliarder dollar fra en rekke banker med JPMorgan Chase og Bank of America i spissen.
Macy-aksjen hopper over 20 prosent og trekker detaljhandelssektoren og de forbruksrelaterte aksjene med seg opp.

Oljen under 40

OPEC-landene, som nå er samlet til møte i Algeria, opplyser at organisasjonen vil kutte oljeproduksjonen med 2,2 millioner fat per dag for å stanse fallet i oljeprisen.
Men samtidig opplyser amerikanske myndigheter at tilførselen av olje til USA økte for 11.gang sist uke, i løpet av de siste 12.
På NYMEX har prisen på råolje for levering i januar vært nede i 39,88 dollar fatet onsdag - den laveste oljeprisen på fire år.

Aktørene i oljemarkedet tviler på at OPECs produksjonskutt vil være nok til å stanse opphopningen av olje i markedet.

- Det er mindre enn det ser ut til, påpeker råvareanalytiker Lawrence Eagles hos JPMorgan Chase.
- Det kan dempe bevegelsene i aksjene, men det er ikke nok til å bli kvitt overskuddet, sier Eagles til Bloomberg News.

Saken fortsetter under annonsen

- Det er en stor mulighet for at oljeprisen faller til 30 dollar, og kanskje enda lavere, sier markedsanalytiker Addison Armstrong hos Tradition Energy.
- OPEC blir nødt til å redusere tilførselen til markedet ytterligere fordi de ikke får noen hjelp fra etterspørselssiden før tidligst i andre halvår neste år, sier Armstrong.

Nøkkeltall: USA

Standard & Poor's 500 er ned 0,96 prosent.

Dow Jones er ned 1,12 prosent.

Nasdaq Composite er ned 0,67 prosent.

Nasdaq Other Financial er ned 0,66 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX, er ned 2,98 prosent, til 49,81 poeng.

Saken fortsetter under annonsen

Oljeserviceindeksen, OSX, er opp 0,96 prosent.

Olje ned - gull opp

WTI-olje omsettes for 40,41 dollar fatet - ned 3 dollar og 19 cent.

Gull omsettes for 869,80 dollar per unse - opp 27 dollar og 10 cent.

En dollar noteres til 6,5780 kroner. En euro noteres til 1,4400 dollar.


Følg de amerikanske markedene her.