138372011_megle.jpg

Wall Street: Oljesjokket del 2

Publisert: 5. desember 2008 kl 23.40
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Selv om arbeidsmarkedstallene for siste måned var omtrent som forventet, forsterker det alvorlet i situasjonen, både for amerikansk og internasjonal økonomi.
På Wall Steet falt aksjemarkedet cirka 0,6 prosent etter åpningen, og da tallene som viste en rekordøkning i misligholdte boliglån og tvangssalg kom falt markedet 1 prosent til. Men senere hentet det seg inn igjen og avsluttet uken med et nytt "bjørnerally".

Gjennom gulvet

Prisen på råoljen brent crude (nordsjøolje) duppet under 40 dollar per fat, 39,79, da de amerikanske arbeidsmarkedstallene ble kjent.
Oljeprisen har falt seks dager på rad. Det har ikke vært et like stort sammenhengende fall i oljeprisen siden starten på Irak-krigen i 1991.
40 dollar var ansett som en viktig psykologisk grense for oljeprisen. Nå som den er brutt er oljeprisen praktisk talt i fritt fall.
Oljeprisen har falt 8 dollar i løpet av den siste uken - fortsetter den å falle i samme tempo vil olje være gratis om 5 uker.

- Til 20 dollar

- I lys av det tempoet vil faller i, har vi droppet å tenke på hva oljeprisen vil være når gutta i OPEC kommer sammen 17.desember, sier analytiker Edward Meir til MarketWatch.com.
Forvalter Jacques Mechelany hos Bank og China (Sveits), som spådde at oljeprisen ville falle til 50 dollar da den var på det høyeste i sommer, sier nå at oljeprisen kan falle til 20 dollar fatet i 2009 ettersom nedturen i amerikansk økonomi også påvirker oljeetterspørselen fra Kina.
Finanshuset Merrill Lynch skrev i en analyse torsdag at oljeprisen kan falle til 25 dollar dersom resesjonen sprer seg til Kina.
Merrill Lynch regner med at den globale etterspørselen vil krympe med 0,5 prosent neste år, og regner med en gjennomsnittlig oljepris i 2009 på 50 dollar per fat.

Bråstopp

Hoppet i oljeprisen vi så i sommer fikk mange oljeselskaper til å sette i gang nye og dyre leteprosjekter.
Det har vært vekst i antall leteprosjekter helt frem til oktober i år, men nå er det bråstopp.
Enkelte steder i USA, som Colorado og Montana, forventes det at leteaktiviteten vil falle med 40 prosent de neste månedene, ifølge John Harpole som driver meglerhuset Macator Energy til time.com.
I Piceance-bassenget, som skal inneholde en av de største olje- og gassreservene, har mer enn 20 selskaper (deriblant Chevron) hatt stor aktivitet i 2008. Nå er nesten alle på vei ut.
- Det er en systematisk forandring i måten energiselskapene tenker på, som du ikke kunne gjettet for seks måneder siden, sier Harpole.
- Stedene med de høyeste borekostnadene vil nedbygges først, men antall rigger vil falle over alt, legger han til.
Delta Petroleum opplyser at de planlegger å kutte budsjettet med 50 prosent neste år, andre avventer situasjonen noen uker til.
- Olje- og gasselskapene blir nødt til å foreta meningsfulle kutt i budsjettene for meste år, sier konsernsjef Larry Nichols hos Devon Energy.

Saken fortsetter under annonsen

StatoilHydro bremser

- Hvis oljeprisen holder seg på 40 dollar fatet i lang tid fremover, må vi endre syn på en del ting, sier investor IR-direktør Lars Troen Sørensen i StatoilHydro.
Sørensen mener det ikke spøker for oljegiganten på kort sikt, men hvis oljeprisen holder seg lav kan det bli alvorlig.
- Vi må utsette eller kansellere prosjekter hvis oljeprisen holder seg lav i lang tid, sier Sørensen til E24.
Det er fredag blitt kjent at investeringsbeslutningene om det prestisjetunge Shtokman-prosjektet i Barentshavet blir utsatt fra 2009 til 2010.
Den saken ønsker ikke StatoilHydro å kommentere., skriver DN.no

Panikktiltak?

Oljeselskapet Royal Dutch Shell opplyser at de vil holde Europas største raffineri, Dutch Pernis, stengt i 10 dager etter en mindre brann torsdag.
Dette er den siste i rekken av flere stengninger av raffinerier.
Total har også stengt et oljeraffineri i Nederland for å redusere produksjonen ved et annet raffineri i England. Årsaken til produksjonskuttet i England er ikke kjent.

IEA advarer

Direktøren i det internasjonale energibyrået, IEA, oppfordrer både nasjoner og oljeselskapene sterkt til fortsette sine planlagte prosjekter for å unngå en oljeskvis og nytt kjempehopp i oljeprisen når etterspørselen begynner å ta seg opp igjen.
Den lave oljeprisen kan forsterke og forlenge den økonomiske krisen, mener IEA-sjefen Nobuo Tanaka, ifølge Reuters.

- Dette oversettes utvilsom til videre og alvorlig etterspørselskontraksjon, skriver direktør John Kilduff hos MF Global i et analysenotat.

Saken fortsetter under annonsen

- Alt handler om tilstanden i økonomien. Det er ikke mye som kan gjøres nå for å hindre at oljeprisen faller utfor stupet, sier Christopher Edmonds hos FGI Partners Energy & Capital Group.
- Etter arbeidsledighetstallene vil en hver "bull" som er igjen i markedet bli utryddet, sier Nauman Barakat hos Macquarie Futures USA Inc.

- Akkurat nå har vi en merkelig simultan resesjon i USA, Europa, Japan og i utviklingslandene, sier oljeanalytiker Peter Beutel hos Cameron Hanover til CNNMoney.com.
- Dette er en resesjon som sammenlignet med kriger er som Andre Verdenskrig - alle er involvert, sier Beutel.

Desperat rally

Men Wall Street klarte likevel å avslutte uken med et solid rally og ender godt i pluss. Det skulle ikke mer til et positivt reslultatvarsel fra forsikringsselskapt Hartford. Aksjen skjøt opp 102 prosent og dro finanssektoren med seg, som igjen halte indeksene opp på den grønne siden.

- Markedet er så oversolgt at vi plutselig er midt inne i det jeg kaller et "bear-market rally", sier Barry James hos James Investment Research til Bloomberg News.

Nøkkeltall: USA

Standard & Poor's 500 er opp 3,65 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Dow Jones er opp 3,09 prosent.

Nasdaq Composite er opp 4,41 prosent.

Nasdaq Other Financial er opp 9,05 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX, er ned 5,83 prosent, til 59,93 poeng.

Oljeserviceindeksen, OSX, er opp 2,43 prosent.

Olje og gull ned

WTI-olje omsettes for 40,81 dollar fatet - ned 2 dollar og 86 cent. (Nordsjøolje: 39,95)

Saken fortsetter under annonsen

Gull omsettes for 752,20 dollar per unse - ned 13 dollar og 30 cent.

En dollar noteres til 7,2228 kroner. En euro noteres til 1,2718 dollar.


Følg de amerikanske markedene her.