138372021_wall_.jpg

Wall Street: - Oljepris under $ 25

Publisert: 4. desember 2008 kl 23.23
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

De tre toppsjefene i bilselskapene GM, Ford og Chrysler, grilles igjen av politikerne i den amerikanske Kongressen som fremdeles er skeptisk til bilprodusentenes planer om å restrukturere bilindustrien.
De tre ber om 34 milliarder dollar i krisehjelp og nødlån. Samtidig jobber de videre med alternative planer for å redde selskapene fra konkurs, og sende millioner av arbeidstakere ut i ledighet. Men GM vurerer i øyeblikket å søke konkursbeskyttelse i henhold til amerikansk lovgivning, slik at de får mer tid på seg til å gjennomføre mulige tiltak, ifølge Bloomberg News.
På Wall Street begynner investorene å miste troen på at "The Big Three" får noe hjelp av politikerne og aksjene i GM og Ford er ned henholdsvis 16 og 7 prosent.

Nytt sjokk i morgen?

Ukens viktigste nøkkeltall fra USA kommer i morgen i form av den siste månedsstatistikken fra arbeidsmarkedet.
Økonomene forventer at arbeidsmarkedet har krympet med ytterligere 340 000 i november, og at arbeidsledigheten har steget til 6,8 prosent i løpet av den siste måneden til det høyeste nivået på 15 år.
Torsdag har Labour Department lagt frem tall som viser at antall nye søknader om arbeidsledighetstrygd falt med 21 000 forrige uke, mot en forventet økning på 11 000.
Men tallene viser også at det nå er totalt 524 500 amerikanere som får arbeidsledighetstrygd - det høyeste antall på 26 år.
Samtidig melder tungvekterne AT&T og DuPoint at de planlegger å si opp til sammen cirka 15 000 ansatte.
Og det blir bare verre, mener ekspertene.

Bedrifter har hastverk

- Bedriftene har fått hastverk med å få sine finansielle hus i orden slik at de kan forberede seg til det som kommer i en svak global økonomi, og deretter være i posisjon til å reagere hurtig med en mindre arbeidsstyrke, sier sjeføkonom David Ressler hos Nomura Securities til CNBC.
Ekspertene forventer at detaljhandel og tilvirkningsindustri blir hardest rammet - gerellt alt som er forbruksrelatert.
Det verste i forhold til oppsigelser vil komme i de neste tre til fire månedene, og toppe seg mot slutten av andre kvartal 2009, ifølge estimatene.
- For individuelle husholdninger er det katastrofalt og smertefullt og omtrent hvert eneste forferdelige adjektiv du kan knytte til det. Men det vil få en slutt. Når det gjør de, vil økonomien begynne å bedre seg, og folk kan begynne å få orden på livene sine igjen, understreker David Ressler.

Proppen ut av oljetønna

Oljeprisen har torsdag falt med over 3 dollar per fat, til under 44 dollar fatet. Det er den laveste oljeprisen siden januar 2005.
Finanshuset Merrill Lynch skriver i en analyse at oljeprisen kan falle under 25 dollar fatet dersom resesjonen sprer seg til Kina og krever betydelige kutt i oljeproduksjonen fra ikke-OPEC-land, som Norge.
- På kort sikt vil den globale oljeetterspørselen bli banket enda lenger ned fordi kreditten til private og bedrifter fortsatt blir strammet inn, skriver Merrill-analytiker Francisco Blanch.
- Vi kan være på vei inn i en ny tid med lave energipriser i mange år, sier energianalytiker Phil Flynn hos Alaron Trading.
Han sier at etter investorene innså at veksten utviklingslandene ikke var isolert fra kredittproblemene i vesten, har vi gått fra å være i ferd med å gå tom for olje til å få en opphopning av olje.
- Vi har mer olje enn vi kan finne ut av å bruke, sier Flynn til TheStreet.com og mener at det til slutt vil bli en ny syklisk boom for olje, men det ligger flere år unna.

Saken fortsetter under annonsen

- Verre enn du tror

- Uansett hvor dårlig du tror det står til, så er det verre, sier investeringsstrateg Diane Garnick hos Invesco Ltd.
- Sjansene for at økonomien snur i første halvdel av 2009 forsvinner hurtig fordi arbeidsledige mennesker ikke kan skape økonomisk vekst, sier Garnick til Bloomberg News.
- Det er bekymringer blant folk om at dette ikke er en resesjon. Det er Den Store Depresjonen 2, eller Den Store Resesjonen 1, sier direktør Kennneth Schapiro hos Condor kapital Management.
- Folk har sett at pensjonsoppsparingene deres er blitt berørt av det som har skjedd og er redd for å gå inn med mer penger, sier Schapiro.

Nøkkeltall: USA

Standard & Poor's 500 er ned 2,93 prosent.

Dow Jones er ned 2,51 prosent.

Nasdaq Composite er ned 3,14 prosent.

Nasdaq Other Financial er ned 2,70 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Volatilitetsindeksen, VIX, er opp 4,81 prosent, til 63,64 poeng.

Oljeserviceindeksen, OSX, er ned 9,60 prosent.

Olje og gull ned

WTI-olje omsettes for 43,70 dollar fatet - ned 3 dollar og 9 cent.

Gull omsettes for 766,60 dollar per unse - ned 3 dollar og 90 cent.

En dollar noteres til 7,1442 kroner. En euro noteres til 1,2755 dollar.


Følg de amerikanske markedene her.

Saken fortsetter under annonsen