138371882_oljet.jpg

Wall Street: Og hva så?

Publisert: 19. desember 2008 kl 00.35
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Flere økonomiske nøkkeltall bekrefter torsdag de trøstesløse bildet av amerikansk økonomi som allerede har dannet seg i investorenes hoder.
De ledende indikatorer fra The Conference Board falt 0,4 prosent i november til 99 - for femte gang på sju måneder, til det laveste nivået på mer enn fire år.
Den såkalte Philadelphia FED Index, som måler aktiviteten i den industritunge Philadelphia-regionen, økte til minus 32,9 i desember fra 32, 3 i november.
Økonomene hadde estimert en Philly FED Index på minus 40.
Uansett er alt under 50 et signal om at aktiviteten blir mindre.
Tallet på nye arbeidssøkende (jobless claims) falt mer enn forventet forrige uke, men på fire ukers basis øker antallet og veksten i arbeidsledigheten er stadig den høyeste på 26 år.

Og hva så?

- Det skal vesentlig dårligere nyheter til for å sende markedet lenger ned enn det er nå i det korte perspektivet, sier investeringsdirektør James Shelton hos Nanaly Trust Company og mener markedet fremdeles strever med å venne seg til tanken om at man har en rente på 0 prosent.

- Svampen med negativitet er full, sier direktør Joe Clark hos Financial Enhancement Group.
- Jeg tror ikke noen av de konkrete negative økonomiske nyhetene har særlig stor betydning for aksjemarkedet akkurat nå, sier Clark til CNNMoney.com.
- De som følger med trenger ikke en bunke rapporter for å skjønne at økonomien er i trøbbel. Du er nødt til å bo under en stein hvis du ikke har fått med deg at vi er inne i en global økonomisk nedgangstid, legger han til.

Gigant svekkes

Ratingbyrået Standard & Poor's har torsdag nedjustert sine økonomiske utsikter for verdens største industrikonsern General Electric fra "stabil" til "negativ".
S&P's opplyser i en pressemelding at de er bekymret for likviditeten og fundingen i Ges finansielle enhet, GE Capital.
Kredittvurderingsbyrået skriver også at det er en tredjedels sjanse for at General Electric, som også er verdens største utsteder av kommersielle obligasjoner, kommer til å miste sin AAA-rating.
S&P's legger til at GE Capitals kredittrating ville vært A+ uten morselskapets garantier.
- Her har vi en annen global storspiller som tydeligvis ikke er immun mot det miljøet vi er i og det stress det skaper i i regnskapene og for likviditeten, sier forvalter Barrlett Geer hos Putnam Investments LLC.
- Det bare understreker investorenes frykt omkring nedgraderinger og kredittratinger, sier Geer til Bloomberg News.
GE-aksjen faller over 8 prosent.
Stenger fabrikkene
Det privateide bilseskapet Chrysler opplyser at de stenger alle sine 30 fabrikker i minst en måned i et forsøk på å tilpasse seg det fallende bilsalget.
Samtidig opplyser Ford at de forlenger juleferien med en uke i januar på de fleste av sine produksjonsanlegg i Nord-Amerika.
The Wall Street Journal skriver torsdag at General Motors og Chrysler har gjenopptatt samtalene om en fusjon.
Men en talsmann for GM benekter dette.

Konkurskaos

Saken fortsetter under annonsen

Forvirringen om redningspakken som president Bush har lovet bilprodusentene begynner å bli total etter at presidenten i et intervju med American Enterprise Institute at han var bekymret for den virkningen en "disorderly" konkurs kan få i finansmarkedet, og om bilselskapene kan bli levedyktige.
- Under normale omstendigheter er det ingen tvil om at en formell konkurs er den beste måten å arbeide seg gjennom kreditt og gjeld og restrukturering. Men dette er inne normale omstendigheter. Det er problemet, sa Bush til forsamlingen av forskere på det konservative forskningsinstituttet.
Dana Perino, som er talskvinne for Det Hvite Hus måtte deretter svare på spørsmålene fra pressen om hva presidenten egentlig mener med en "disorderly" konkurs?
- Det er også en "orderly" måte å gå konkurs på, som gir muligheter for en mer myk landing. Jeg tror det blir noe vi kommer til å snakke om, Men jeg sier ikke at det er det som vil bli annonsert, presiserte Perion og la til at regjeringen arbeider uavbrutt med saken og at en løsning vil bli presentert snart, kanskje allerede i dag.
Usikkerheten om hva som skjer med bilprodusentene er, med andre ord, stadig like usikker og på Wall Street ramler aksjene i GM og Ford henholdsvis 16 og 10 prosent.

Oljekaos

Oljeprisen fosser videre ned ettersom aktørene i oljemarkedet tviler på at OPECs nyvarslede produksjonskutt på 2,2 millioner fat per dag kan gjøre noe med det overskuddet av olje som hoper seg opp på lagrene rundt om i verden, på grunn av sterkt fallende etterspørsel.
Januarkontrakter på råolje, som utløper fredag, ble torsdag omsatt for 35,98 dollar per fat. Det er den laveste oljepris siden juni 2004.
- Under 38 dollar er det ingenting før 25-dollarnivået, sier oljeanalytiker Edward Meir hos MF Global.
- Jeg må innrømme et dette er noen ganske dramatiske beregninger for et kompleks, basert på et sett tekniske analyser som bare for seks måneder så ut som de ikke kunne gjøre noe feil på oppsiden, sier Meir til MarketWatch.com.
Meglerhuset JPMorgan har torsdag kuttet sine prisanslag for olje i 2009 til gjennomsnittlig 43 dollar fatet i 2009.
JPMorgan skriver også i sin analyse at volatiliteten på kort sikt vil føre til at oljeprisen kan svinge med inntil 15 dollar på begge sider av gjennomsnittet.
Men etter hvert som tilbud og etterspørsel kommer i balanse igjen vil volatiliteten dempes.
Oljeaksjene får en kilevink; ExxonMobil og Chevron er begge ned 5 prosent.

Det er verdt å merke seg at prisen på olje for levering i januar 2010 er mer enn 50 prosent høyere enn for levering i januar 2009.

Julesalg hos Ben's

Hvis noen lurer på hvor investorene er; så er de enten dratt på juleferie eller så er de å handler statsobligasjoner hos sentralbanksjef Ben Bernanke.

Federal Reserve har opplever i øyeblikket det største salget av statsobligasjoner siden 1995. Til tross for at avkasningen på de korteste obligasjonene en og tre måneders Treasury Bills er negativ - det vil si ivestorene betaler for å låne ut penger til staten.

Saken fortsetter under annonsen

Avkastningen på 30-åringer og 10-åringer har falt til rekordlavt nivå, men i forhold til aksjemarkedet som har falt nesten 40 prosent i år har obligasjonsmarkedet gitt en avkastning på 14 prosent (inkludert prisstigning og renter på reinvestering).

- Ingen er komfortable med å eie noe annet enn statsobligasjoner akkurat nå, sier tradigsjefen Thomas Roth hos Dresdner Kleinworth. Roth er en av 17 primær-tradere som handler direkte med Federal Reserve Bank.

- Hvis du ser etter noe i historien som kan sammenlignes med dette, er der ingenting, sier Thomas Roth.

Nøkkeltall: USA

Standard & Poor's 500 er ned 2,12 prosent.

Dow Jones er ned 2,49 prosent.

Nasdaq Composite er ned 1,71 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Nasdaq Other Financial er ned 2,03 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX, er ned 5,02 prosent, til 47,34 poeng.

Oljeserviceindeksen, OSX, er ned 10,41 prosent.

Olje og gull ned

WTI-olje omsettes for 36,22 dollar fatet - ned 3 dollar og 84 cent.

Gull omsettes for 854 dollar per unse - ned 6 dollar og 60 cent.

En dollar noteres til 6,8502 kroner. En euro noteres til 1,4282 dollar.

Saken fortsetter under annonsen


Følg de amerikanske markedene her.