138370749_barac.jpg

Wall Street: Obama slår til

Publisert: 31. mars 2009 kl 03.17
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

I løpet ev de siste par ukene har Barack Obama og hans regjering mer eller mindre tatt kontroll over det private amerikanske næringsliv.

Først ved å innføre ordningen med garanterte lån til investorer som vil kjøpe statsobligasjoner. En ordning som gjør investeringer i amerikansk statsgjeld overlegent konkurransedyktig overfor alt annet.

En intervenering i finansmarkedet verden knapt har sett maken til.

Da det ble kjent at en rekke direktører og forvaltere i AIG hadde brukt krisepakkepenger til å dele ut bonuser til ansatte, fikk presidenten gjennom et lovforslag som gir myndighetene rett til å beslaglegge inntil 90 prosent av bonusene i form av skatt.

Det tok Obama under 24 timer å fikse den saken.

Mandag sparker presidenten den mektige bilbossen fra Detroit, Rick Wagoner, og gir bilprodusentene et ultimatum; legg frem en troverdig plan for restrukturering innen de neste to måneder, eller så stenges statskassen for bilprodusenter for godt.

Det er ikke lenger tvil om hvem som er sjefen.

Saken fortsetter under annonsen

Bekymret

General Motors dundrer ned 25 prosent, og er den største market mover på Wall Street mandag.

- Jeg tror ikke markedet reagerer på at myndighetene avviser GM og Chryslers planer, men heller på regjeringens inntrengen i den private sektor, sier porteføljeforvalter Scott Armiger hos Christiana Bank & Trust Company til CNNMoney.com.
- At regjeringen sparker en toppsjef i et privat konsern er bekymringsfullt, legger han til.

Skeptisk

Ifølge strateg Bill King hos M. Ramsey King Securities er investorene skeptiske til at myndighetene kan få til en snuoperasjon i bilindustrien.

- Disse folkene har ingen erfaring i å drive en fabrikk og få skitt under neglene, sier han til The Wall Street Journal.
- Men på den annen side så driver de jo nå en større og større del av økonomien, sier King.

Finansminister Timothy Geithner driver finanssektoren ned med sine uttalelser om at flere store banker vil trenge betydelig mer krisehjelp fra staten.

Saken fortsetter under annonsen

Citigroup stuper prosent, Bank of America sendes ned prosent og JPMorgan Chase ned .

Ny stresstest?

Det store spørsmålet for investorene er om markedet vil ta seg sammen og starte en ny opptur, eller om det vil ned å teste bunn-nivåene enda en gang for å se om de holder.

Flere eksperter mener resesjonen i USA vil være over i løpet av 2009. Positive tall fra boligmarkedet og handelsstanden har bygget opp om antagelsene.

Men et notat fra G20-landene som mandag refereres i amerikanske medier antyder at den globale resesjonen kan komme til å vare gjennom hele 2010.

- Inntil vi ser noe mer enn spredte forbedringer i noen få mindre viktige data, holder vi champagnen på is, sier investeringssjef Paul Nolte hos Hinsdale Associates til TheStreet.com.

Saken fortsetter under annonsen

Nøkkeltall: USA

Standard & Poor's 500 er ned 3,48 prosent.

Dow Jones er ned 3,27 prosent.

Nasdaq Composite er ned 2,81 prosent.

Nasdaq Other Financial er ned 4,83 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX, er opp 10,96 prosent.

Oljeserviceindeksen, OSX, er ned 4,49 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Olje og gull

WTI-oljen omsettes for 48,60 dollar fatet -ned 29 cent.

Gull omsettes for 920,80 dollar per unse -opp 3 dollar 10 cent.

En dollar noteres til 6,8080 kroner. En euro noteres til 1,3192 dollar.

Amerikanske markeder her.

Asiatiske markeder her.

Saken fortsetter under annonsen