138374701_wall_.jpg

Wall Street: Nytt gigantisk banktap?

Publisert: 26. mars 2008 kl 21.32
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Citigroup-aksjen ramler 6 prosent på NYSE onsdag etter at analytiker Meredith Whitney skriver i en rapport at bankens tap i inneværende kvartal trolig blir fire ganger større enn tidligere antatt.
Citigroup besørger det kraftigste fallet i Dow Jones-indeksen på nesten to uker.

Fra gevinst til tap

Oppenheimer-analytikeren kutter sitt resultatanslag for USAs største bank fra pluss 75 cent per aksje til minus 15 cent.
Etterhvert som forholdene i bolig- og kredittmarkedet forverres, venter investeringsbanken flere nedskrivninger på CDO-er og såkalte "leveraged loans".
Citigroup melder også onsdag at de er blitt enige med kreditorene til de konkursrammede energiselskapet Enron om å betale dem tilbake 1,7 milliarder dollar.

Flere banktap?

Meredith Whitney kutter resultatanslagene for amerikanske banker med gjennomsnittlig 84 prosent, og sender finanssektoren videre ned.
- Etterhvert som forbrukerne kommer under stadig større press forventer vi en videre nedside både når det gjelder resultatanslagene og aksjekursene, skriver Whitney i sin rapport.

JPMorgan Chase faller over 3 prosent, American Express er ned nesten like mye.

Goldman Sachs anslår i et analysenotat at de store globale bankene vil måtte bokføre tap på 460 milliarder dollar i løpet av året.
- De utfordringer og de motbørene finansaksjen nå møter er mange og vil ha direkte innvirkning på den vanlige forbruker, sier investeringsdirektør Michael Barron hos Knott Capital Management til Bloomberg News.

Saken fortsetter under annonsen

Illevarslende

De amerikanske bankmyndighetene planlegger nå å øke bemanningen med 60 prosent for å kunne møte problemene i banksektoren.
The Federal Deposite Insurance Corp. vil øke antall ansatte med 140 til 360 personer i den avdelingen som håndterer konkurser i banksektoren, opplyser sjefen for FDIC, John Bovenzi, til Associated Press.
- Vi ønsker være forberedt, sier Bovenzi.
Fem amerikanske banker har gått konkurs siden februar i fjor. I øyeblikket er 76 banker på FDICs "problem-liste", og det forventes at minst 10 av disse blir slått konkurs.
Under den siste finanskrisen på 90-tallet gikk 502 amerikanske banker over ende.
En bankkonkurs kan ta flere år å rydde opp i. Prosessen inkluderer salg av eiendom og investeringer, samt behandling av søksmål.

- Alarm

Salget av varige forbruksgoder (durable goods ) falt overraskende 1,7 prosent i februar, etter å ha falt 4,7 prosent måneden før, melder det amerikanske Commerce Department onsdag.
- Signalene om fallende bedriftsforbruk, som har falt i de åtte siste periodene med resesjon, er i overenstemmelse med en økonomisk resesjon, sier markedsstrateg Tony Crescenzi hos Miller Tabak & Co til MarketWatch.com.
- Fallet i etterspørselen etter varige forbruksgoder utløser alarmen, sier porteføljeforvalter Peter Sorrentino hos Huntington Asset Managemet til Bloomberg News.
- Et av våre synspunkter har vært at det som ville bære økonomien gjennom dette året med fallende privat forbruk var et sterkere industrielt forbruk, sier han.
- Vi er i tennene på en resesjon, sier sjeføkonom John Silvia hos Wachovia.
- Resesjonen vil bli karakterisert som første halvdel av 2008, mens andre halvdel vil være venting på forbedring, sier Silvia.

Nedtur på nedtur

Handelsdepartementet melder også at salget av nye boliger falt 1,8 prosent forrige måned, til det laveste nivået på 13 år.

En annen nedtur knytter seg til kringkastinsselskapet Clear Channel Communications som får den kraftigste smellen på nesten 20 år etter at flere banker vurderer å trekke seg fra finansieringen av selskapet oppkjøpsplaner til en verdi av 19,5 milliarder dollar.

Saken fortsetter under annonsen

Det som begrenser fallet på Wall Street onsdag er en markert stigning i råvareprisene, som sender de store olje- og gruveselskapene opp.

Her er kveldens nøkkeltall:

Standard & Poor's 500 er ned 0,88 prosent.

Dow Jones er ned 0,88 prosent.

Nasdaq Composite er ned 0,71 prosent.

Nasdaq Other Finacial er ned 2,61 prosent.

Oljeserviceindeksen, OSX , er opp 2,82 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Volatilitetsindeksen, VIX , er opp 1,40 prosent.

Olje og gull markert opp

WTI-oljen omsettes for 106,12 dollar fatet - opp 4 dollar og 91 cent.

Gull omsettes for 954,20 dollar per unse - opp 14 dollar og 50 cent.

En dollar noteres i øyeblikket til ny all time low mot kroner; 5, 0623. En euro noteres til 1,5852 dollar.


Følg de amerikanske markedene her.