138370075_wolfr.jpg

Wall Street: Ny IT-boble?

Publisert: 15. mai 2009 kl 02.07
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Ifølge selskapets hjemmeside vil lanseringen av det nye søkeverktøyet starte fredag 15.mai. Nøyaktig sju år siden matematikeren og gründeren Stephen Wolfram ga ut boken "A New Kind of Science " hvor han beskriver de tekniske metodene som kan brukes for å skape et universelt dataprogrammeringsspråk og mulighetene det medfører

Wolfram er også skaperen av matematikkprogrammet Mathematica som er en grunnleggende del av det nye søke- og analyseverktøyet.

Killer app

WolframAlpha er det heteste navnet i teknologimiljøene for tiden. Søkeverktøyet blir beskrevet som det neste store i bransjen siden Google og Microsoft. Enkelte mener også at dette kan bli større enn både Google og Wikipedia til sammen.

Stephen Wolfram selv er overbevist om at WolframAlpha vil bli den neste "Killer App".

Killer app (Killer Application) er et slangord i fagmiljøene som refererer til noe som er så nødvendig eller ønskelig at det kan danne kjernen i en ny og større teknologi.

Andre eksempler på Killer Apps er datamaskinens maskinvare, operativsystem, en spillekonsoll eller en programvare a la regneprogrammet Lotus 1-2-3.
IBM som utviklet Lotus 1-2-3 ble verdens mest solgte datamaskin bare noen måneder etter at programmet var lansert.

Saken fortsetter under annonsen

Det neste skrittet

Grunnleggeren av nettstedet Twine.com, Nova Spivack, beskriver WolframAlpha på følgende måte:
- Slik Google er et system for å finne ting sivilisasjonen kollektivt publiserer, er Wolfram Alpha et system som svarer på spørsmålene sivilisasjonen kollektivt vet. Det er det neste skrittet på veien mot spredning av kunnskap og innsikt rundt kloden - et kjempesprang i intelligensen til vår globale hjerne, sier Spivack ifølge MandagMorgen som også har vurdert produktet.

Ukebrevet skriver at søkemotoren som blant annet kan svare på spørsmål, gjøre avanserte matematiske beregninger og analyser, har tilgang til hver eneste vitenskapelige database over hele kloden, og kan gjøre omfattende studier for deg, fungerer overraskende godt, og at verktøyet vil gjøre arbeidet enklere og mer interessant både for analytikere, forskere og journalister

Ifølge Stephen Wolfram vil WolframAlpha gjøre det mulig å studere hele datauniverset ned til den minste detalj.

Følg nedtellingen til lanseringen her.

Google-æraen over?

Dersom dette tar av slik som mange tipper på, kan verdens største søkemotorselskap Google have fullstendig i bakleksa.
Google-ledelsen er allerede blitt kritisert for å være for lite innovative, selskapet får stadig nye anklaget om kartellvirksomhet og det er ting som tyder på at amerikanske myndigheter vil vurdere om Google har kommet i en monopolsituasjon.

Saken fortsetter under annonsen

Mandag presenterte Google flere nye produkter som har imponert flere analytikere.

Analytiker Gene Munster hos Piper Jaffray skriver i en analyse at selskapet og ledelsen nå står sterkere enn noensinne.

Fra revolusjon til evolusjon

- De nye produktene er mer evolusjonære enn revolusjonerende, skriver Munster og hevder det demonstrerer selskapets fortsatte evne til innovasjon.

- Konklusjonen er at vi forventer Googles fortsatte produktforbedring vil gjøre at selskapet beholder sin ledende posisjon som søkemotorselskap i overskuelig fremtid, mener Munster og legger til:
- Googles levetid som ledende søkemaskin blir satt spørsmål ved hele tiden av investorer, bloggere og andre. Nye teknologier og innovasjoner blir alltid mottatt med forventninger om at de skal knuse selskapet. Men realiteten er at volumet på Googles søkesystem synes essensielt uovervinnelig. Et hvert nytt selskap som vil ta opp konkurransen med Google direkte må ikke bare konkurrere med selskapet teknologi, de må også konkurrere med en av de 10 mest kjente merkevarene i verden og et enormt utviklingsbudsjett som var på 840 millioner dollar bare i første kvartal i fjor, påpeker analytikeren.

- Vi kan ikke nekte for at det vil dukke opp nye selskaper med ny teknologi som er en forbedring av Googles, men vi mener Google har ressursene som skal til for å hente inn forspranget, samt en sterk merkevare som holder kundene lojale, avslutter Gene Munster.

Uovervinnelig?

Saken fortsetter under annonsen

Men i markedet er investorene ikke helt sikker på at Google er uovervinnelig.

Siden inernettgiganten presenterte sine nye produkter mandag har aksjekursen falt fra 410 til 390 dollar. Torsdag er aksjen ned 0,5 prosent mens Nasdaqindeksen er opp 1,5 prosent, drevet av forventninger om en ny giv i IT-industrien.

Softwareselskapet CA Inc stiger 5,5 prosent, Intel og Apple er opp nærmere 3 prosent,

Eller trekker finanssektoren i positiv retning, sammen med olje- og gruveselskapene på stigende priser.

Det som faller er dollarkursen og prisen på amerikanske statsobligasjoner. Den viktige 10-åringen falt 0,03 prosent til tross for at Federal Reserve igjen var i markedet torsdag og kjøpte obligasjoner for om lag 3 milliarder dollar.

Nøkkeltall: USA

Standard & Poor's 500 er opp 1,04 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Dow Jones er opp 0,56 prosent.

Nasdaq Composite er opp 1,50 prosent.

Nasdaq Other Financial er opp 2,17 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX, er ned 6,78 prosent.

Oljeserviceindeksen, OSX, er opp 0,63 prosent.

Olje og gull ned

WTI-oljen omsettes for 58,55 dollar fatet -ned 7 cent.

Saken fortsetter under annonsen

Gull omsettes for 926,20 dollar per unse - ned 2 dollar og 29 cent.

En dollar noteres til 6,4585 kroner. En euro noteres til 1,3629 dollar.

Amerikanske markeder her.

Asiatiske markeder her.