138371195_bank_.jpg

Wall Street: Nasjonalisering LITE

Publisert: 21. februar 2009 kl 00.10
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Dow Jones indeksen stupte 200 poeng umiddelbart etter børsåpningen fredag og dundret gjennom bunn-noteringen fra oktober i fjor.

Etter å ha dinglet opp og ned det meste av dagen ender den ledende aksjeindikatoren ned 1,3 prosent, 80 poeng over oktoberbunnen.

På ukebasis er Dow Jones ned 6,2 prosent, det største ukentlige fallet siden oktober i fjor da indeksen krakket 18 prosent på en uke.

Standard & Poor's 500 tar helg på 770 poeng, ned 1,1 prosent, og ligger nå bare 28 poeng over bunnen fra 20,november. I løpet av de fire siste dagene har S&P's 500 falt 6,9 prosent, det største ukentlige fallet på tre måneder.

Midlertidig nasjonalisering?

Formannen i Senatets bankkomité, Christopher Dodd, sier i et intervju med Bloomberg Television at det kan bli nødvendig å nasjonalisere banker i "en kort periode" for at de skal overleve det finansielle sammenbruddet.

- Jeg liker det ikke i det hele tatt, men jeg ser muligheten for at kan skje. Jeg er redd for at vi kan ende opp med å gjøre det - i hvert fall i en kort periode, sier den demokratiske senatoren fra Connecticut.

Saken fortsetter under annonsen

Obama-administrasjonen gjentar fredag sin tidligere uttalelelse om at den ønsker å se at de store bankene forblir på private hender.

Langsom likvidering?

Citigroup og Bank of America stupte 36 prosent etter intervjuet med Christopher Dodd, men hentet seg senere noe inn igjen.

Citi-aksjen, som for 18 måneder siden kostet 50 dollar, ble I dag solgt for 1,6 dollar, det laveste på nærmere 20 år.

En aksje i Bank of America koster nå 3,8 dollar - 1.oktober i fjor kostet den nesten 40.

Toppsjefene i både Citi og BoA har sendt ut meldinger der de understreker at bankene er lønnsomme og i stand til å klare seg selv.

Men omsetningen av salgsopsjoner knyttet til Citigroup og Bank of America har økt kraftig de siste ukene. Det samme har interessen for å låne aksjene til shorthandel.

Saken fortsetter under annonsen

- Det er i grunnen umulig å si at bunnen er nådd for banksektoren. Og så lenge markedet ikke er i stand til å sette en nøyaktig verdi på institusjonene vil de økende tapene og erosjonen av kapital fortsette å drive shorthandelen, sier strateg Craig Peckham hos Jefferies til The Wall Street Journal.

Listen over eksperter som mener den amerikanske regjeringen må ta over krisebankene vokser for hver dag. Blant disse er tidligere sentralbanksjef Alan Greenspan, den kjente økonomiprofessoren Nouriel Roubini og fjorårets Nobelsprisvinner i økonomi Paul Krugman.

- Det er så mye usikkerhet og en rimelig sjanse for at det verste kan skje, en nasjonalisering. At det er komplett spekulativt å rote med Citigroup og Bank of Amerika, sier meglersjef Edwin Walczak hos Vontobel Holding AG.

Ryktene går

Uansett fortsetter ryktene å svirre om hvor dårlig det egentlig står til i finansindustrien etter en manisk vekst i både aksje-, låne- og eiendomsmarkedet de siste 10 årene.

- Markedet revurderer hvor flyktig den store veksten i denne perioden har vært, sier hedgefondforvalter Doug Kass hos Seabreeze Partners Mangement.
- Det viser seg at hvis det ikke hadde vært for kredittboblen ville vi trolig hatt relativt moderat vekst som helhet, både i bedriftenes fortjeneste og i aksjekursene, sier Kass til The Journal.

Nøkkeltall: USA

Saken fortsetter under annonsen

Standard & Poor's 500 er ned 1,14 prosent.

Dow Jones er ned 1,34 prosent.

Nasdaq Composite er ned 0,11 prosent.

Nasdaq Other Financial er opp 0,98 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX, er opp 4,72 prosent.

Oljeserviceindeksen, OSX, erned 2,37 prosent.

Olje ned - gull over 1000

Saken fortsetter under annonsen

WTI-oljen omsettes for 40,03 dollar fatet -ned 15 cent.

Gull omsettes for 1002,20 dollar per unse - opp 25 dollar og 70 cent.

En dollar noteres til 6,7989 kroner. En euro noteres til 1,2828 dollar.

Amerikanske markeder her.

Asiatiske markeder her.