138370722_megle.jpg

Wall Street: Motstridende signaler

Publisert: 1. april 2009 kl 01.07
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Bortsett fra en pen kursoppgang, er det ikke mye å glede seg over på Wall Street tirsdag.

Den såkalte Case-Shiller indeksen, som måler boligprisene i de 20 største områdene i USA, viser nå et årlig fall i prisene på 19 prosent.

The Conference Board's Consumer Confidence Index økte svakt, fra 25,3 til 26,0 i februar. Det er likevel en svakere økning enn ekspertene hadde regnet med.

- Vi har sett noen tegn til bedring i økonomien, men de er svake. Vi har ikke sett noen betydelig endring i humøret blant forbrukerne, sier sjeføkonom Bernard Baumohl hos Economic Outlook Group til CNBC.

I tillegg viser PMI-indeksen for Chicago-området et fall 34,2 til 31,4.
Det var ventet en økning til 34,5.
Så lenge PMI-indeksen er under 50 betyr det at den økonomiske aktiviteten faller.

Nye tapsbomber?

Neste uke starter en ny resultatsesong, og det knytter seg særlig stor spenning til finanssektoren som er blitt en kasteball i verdensøkonomien og i øyeblikket i hendene på lederne for verdens 20 rikeste land som er samlet i London.

Saken fortsetter under annonsen

Tirsdag er det igjen finansaksjene som gjør det største bevegelsene på Wall Street, med Citigroup opp 9,5 prosent, Bank of America opp 13,1 og JPMorgan Chase opp 7,0 prosent.

- Forventningene til bankresultatene er blitt ganske høye, sier administrerende direktør Kent Engelke hos Capitol Securities Management.
- Vi trenger å se hele gruppen leve opp til forventningene. Det kan lett bli utslag i Dow Jones indeksen på 1 000 poeng, begge veier, alt ettersom hva de legger frem, sier Engelke til The Wall Street Journal.

Window dressing

Det er heller ikke mange som forventer at noen magisk trylleformel skal bli oppfunnet på G20-møtet som starter onsdag.

Dagens brede oppgang i aksjekursene forklares derfor i hovedsak med tekniske faktorer.

Et fenomen kalles for "window dressing". Det refererer til strategien som mange fond og porteføljeforvaltere benytter og innebærer at man skifter ut aksjer i porteføljen (rebalanserer) like før kvartalsskiftet for at den skal se bedre ut for investorene.

- Window dressing kan ha større effekt i dag enn det har hatt før fordi vi kommer ut av et bra rally. Det kan nok være et press på forvalterne om å vise eierskap i aksjene som har steget mest, sier aksjemegler Craig Peckham hos Jefferies & Co til Bloomberg News.

Saken fortsetter under annonsen

Dekker shorts

Ifølge finansrådgiver Jim Holzman hos Legdend Financial skyldes de siste dagenes oppgang at mange tradere dekker sine short posisjoner. Det betyr i praksis at de sikrer gevinst på sin handel med lånte aksjer.

- Det er egentlig ingen måte å kvantifisere det på, men det vil i så fall være en indikator på et bear market rally, og vi ser ikke at kursoppgangen er bæredyktig i forhold til det vi har sett så langt, sier Holzman til TheStreet.com.

Aprilspøk?

Volumet på NYSE er svært lavt tirsdag og viser at mange sitter på sidelinjen og lurer.

- Dette er ikke noe brølende okserally, men det er definitivt en endring i folks oppfatning av markedet. De er mer villig til å kjøpe når det faller enn å selge når det stiger. Det der en sunn forandring, sier strateg Marc Pado hos Cantor Fitzgerald.

Men det er også dem som mener markedet vil falle og teste bunn-nivåene enda en gang.

Saken fortsetter under annonsen

- Jeg håper bare at jeg ikke våkner opp i morgen og innser at jeg i løpet av de siste ukene har vært involvert i de lengste, mest ondskapsfulle forberedelsene til den største aprilspøken noensinne, sier strateg Dan Cook hos ING Markets til MatketWatch.com.

Nøkkeltall: USA

Standard & Poor's 500 er opp 1,31 prosent.

Dow Jones er opp 1,16 prosent.

Nasdaq Composite er opp 1,78 prosent.

Nasdaq Other Financial er opp 5,43 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX, er ned 3,07 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Oljeserviceindeksen, OSX, er ned 1,79 prosent.

Olje opp - gull ned

WTI-oljen omsettes for 49,66 dollar fatet - opp 1 dollar og 25 cent.

Gull omsettes for 920 dollar per unse -ned 5 dollar.

En dollar noteres til 6,7250 kroner. En euro noteres til 1,3255 dollar.

Amerikanske markeder her.

Saken fortsetter under annonsen

Asiatiske markeder her.