138374496_walls.jpg

Wall Street: Merrill-sjefen roer nervene

Publisert: 3. april 2008 kl 21.58
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Toppsjefen i Merrill Lynch, John Thain. sier i et intervju med den japanske avisen Nikkei at USAs tredje største investeringsbank ikke trenger å bli tilført kapital for å komme seg helskinnet gjennom finanskrisen.

"Plenty of capital"

- Vi har "plenty of capital" til veien fremover og vi trenger ikke komme tilbake i markedet for å hente mer, sier Thain til den japanske avisen.
Og tilføyer at Merrill hadde 80 milliarder dollar i kontanter ved utgangen av 2007, og at et tilsvarende beløp er holdt i reserve gjennom hele første kvartal 2008.

Markedet snur

Handelen på Wall Street åpnet med røde indekser, men gikk umiddelbart i pluss etter at intervjuet med Merrill-sjefen ble offentliggjort.
- Thains uttalelser bekrefter Wall Streets forventninger om at det verste delen av denne forferdelige kapitalskvisen er like rundt hjørnet, sier administrerende direktør Peter Kenny hos Knight Equity Markets til Bloomberg News.
- Det er definitivt derfor markedet nå har snudd opp, sier han.
Merrill-aksjen gjør et hopp på 3 prosent etter intervjuet med John Thain og trekker resten av finanssektoren opp.
Thain-intervjuet forsterker troen blant investorene på Wall Street om at finansforetakene klarer å ri av stormen som så langt har kostet de globale bankene 232 milliarder dollar.
Finansaksjene i Standard & Poor's 500-indeksen er som gruppe opp cirka 1 prosent.

Bernanke grilles

Sentralbanksjef Ben Bernankes møte med Kongressens Joint Economic Committee fortsetter torsdag, og Bernanke blir regelrett grillet av kongressmedlemmene om hvorfor det var nødvendig med den dramatiske redningsoperasjonen for å hindre at USAs fjerde største investeringsbank, Bear Stearns, kollapset.
Ifølge Bernanke kunne en plutselig kollaps i Bear Stearns ført til uforutsigbare, men trolig alvorlige, konsekvenser for nasjonens økonomiske helsetilstand.
Aksjekursene ville trolig stupt, og resultert i mer markedsuro som kunne senket boligprisene ytterligere og tilgangen til kreditt for bedrifter og private kunne tørket helt ut.
Selv om redningsaksjonen også medførte risiko for skattebetalerne, blekner dette sammenlignet med den økonomiske risikoen for nasjonen, vurderer FED.
- Det ser ut som om senatorene forstår at dette var en ekstraordinær situasjon og det beroliger markedet, sier markedsstrateg Ken Tower hos Covered Bridge Tactical til MarketWatch.com.

Saken fortsetter under annonsen

Råvarerally

Prisen på råvarer fortsetter å stige, og fører til et rally blant råvareprodusentene.
De viktigste "market movers" på Wall Street torsdag er oljegigantene Exxon Mobil og ConocoPhillips, gruvegiganten Freeport-McMoRan og verdens største såkornprodusent Monsanto.
- Jeg liker de store selskapene med god internasjonal eksponering. Økonomien generelt bremser åpenbart ned, men utenfor finanssektoren og boligmarkedet tror jeg ikke bildet er så stygt som mange vil ha det til, sier porteføljeforvalter Giri Cherukuri hos Oakbrook Investments LLC til Bloomberg News.

- En stygg overraskelse

De siste ukentlige tallene for nye søknader om arbeidsledighetstrygd gjorde et overraskende hopp forrige uke.
Tallet er det høyeste siden september 2005 etter at orkanen Katrina la hele den amerikanske gulf-kysten øde.
- Dette er en stygg overraskelse, og et klart tegn på resesjon, sier sjeføkonom Ian Shepherdson hos High Frequency Economics til TheStreet.com.
Men han understreker at ukestallene ikke kan bekrefte en klar trend.
- Vi tar ikke data for enkelte måneder veldig seriøst, så vi er forsiktig med å over-tolke de ukentlige tallene, legger han til.
- Likevel er det ikke tvil om at dette ser ille ut, sier Shepherdson.

Nytt sjokk i morgen?

I morgen fredag kommer de måndelige tallene for arbeidsledigheten i USA, og investorene er adskillig mer nervøse for disse tallene.
- Hvis antall sysselsatte faller for tredje måned på rad blir det vanskelig å nekte for at vi er i en resesjon med ukjent dybde og varighet, sier økonomiprofessor Peter Morici ved Universitetet i Maryland til TheStreet.com.
- Fortsatt fall i sysselsettingen vil indikere at problemene i finanssektoren skader realøkonomien på en måte som vil ta mange måneder, kanskje år, å reparere, sier Morici.

StatoilHydro er opp 0,7 prosent på NYSE torsdag, Frontline er opp 1,2 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Her er kveldens nøkkeltall:

Standard & Poor's 500 er opp 0,38 prosent.

Dow Jones er opp 0,39 prosent.

Nasdaq Composite er ned 0,36 prosent.

Nasdaq Other Finacial er opp 0,28 prosent.

Oljeserviceindeksen, OSX , er opp 1,03 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX , er ned 1,07 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Olje og gull

WTI-oljen omsettes for 103,77 dollar fatet - ned 1 dollar og 6 cent.

Gull omsettes for 909, 60 dollar per unse - opp 9 dollar 40 cent.

En dollar noteres i øyeblikket for 5,1214 kroner. En euro noteres til 1,5661 dollar.


Følg de amerikanske markedene her.