138373707_wall_.jpg

Wall Street: Megatabbe av Moody's

Publisert: 21. mai 2008 kl 21.04
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Financial Times avslører onsdag interne dokumenter fra Moody's Investors Services som viser at det anerkjente ratingbyrået feilaktig har gitt toppratingen trippel-A til kompliserte gjeldspapirer (kredittderivater ) verdt flere milliarder dollar.
Ifølge avisen skyldes den feilaktige ratingen en feil i computerenes beregningsmodeller.
Dokumentene som FT har fått tilgang til viser at ledende ansatte hos Moody's var klar over datafeilene allerede i begynnelsen av 2007. Feilene ble senere rettet, men de omdiskuterte papirene beholdt deres topprating frem til januar i år da de ble nedgradert på bakgrunn av markedsforhold.
Moody's skriver i en e-post at selskapet nå gjør en grundig vurdering av saken.

Skaper tvil

Avsløringen kommer samtidig med at ratingbyråene er under press fra myndighetene som anser feilaktig vurdering (rating) av de kompliserte kredittderivatene som en intregrert del av finanskrisen.
Selv om tidligere regnefeil har forekommet, er det ikke registret noen så betydelige som dette, skriver Financial Times.
Moody's megatabbe skaper onsdag usikkerhet på Wall Street.
- Hvis dette er sant, betyr det at andre produkter ikke er ratet korrekt? sier Puneet Sharma, som er leder for kredittstrategi hos Barclays, til Bloomberg News.
- Vil de ble nedgradert? Det kan føre til tubulens i markedet, sier Sharma.

Finanssmell

Finanssektoren får en ny smell onsdag med Moody's i spissen som er ned over 10 prosent.
Moody's største aksjonær er Warren Buffetts Berkshire Hataway med cirka 19 prosents eierandel.
Berkshire Hataway faller nesten 14 prosent på Wall Street.
Finanssektoren er som helhet ned over 2 prosent og står for den største nedturen blant de 10 sektorene i Standard & Poor's 500 indeksen.
Lehman Brothers er ned 5 prosent, Morgan Stanley er ned nesten 4 prosent.

Oljen av hegslene

Oljeprisen synes å ha gått helt av hegslene.
Siste rekordnotering lyder på 133,74 dollar per fat og kommer etter at amerikanske myndigheter melder at tilførselen av olje til USA falt med 5,4 millioner fat forrige uke.
Oljeprisen sender oljeaksjene opp, og transportselskapene (spesielt flyselskapene) ned.
Exxon Mobile og Chevron er begge opp om lag 1,5 prosent. Flyselskapet AMR er ned nesten 2 prosent, United Airlines er ned nesten 2,5 prosent.
Men den løpske oljeprisen skaper også bekymring for den brede økonomien.

Saken fortsetter under annonsen

Truer stimulipakken

At oljeprisen nå stiger - ofte med 1 til 2 dollar om dagen - truer med å mørklegge hele president Bush sin økonomiske stimulipakke .
Det hevder strateg Tony Crenscenzi hos Miller Tabak overfor CNBC.
Da Bush godkjente stimulipakken i februar stod oljeprisen i 93 dollar per fat. Den har nå økt 40 dollar.
Ifølge Cresenczi vil oljeprisen, hvis den fortsetter å stige, oversettes til 300 milliarder dollar i ekstra energikostnader for amerikanerne. Noe som i så fall fullstendig overgår de 130 milliardene som blir distribuert gjennom den stimuliplanen.

Forbruket faller

Detajhandlerene i S&P's 500 er som gruppe ned 1,4 prosent på grunn av oljeprisen som forventes å få en innvirkning på amerikanernes kjøpekraft.
Giganten Home Depot stuper over 5 prosent.
- Kostnadene forbundet med mat og energi er gått opp, mens lønningene har ligget flate. Så folk blir nødt til å bruke mindre penger på klær, biler, flatskjerm-tv og annet, sier investeringssjef Paul Nolte hos Hinsdale Associates til MarketWatch.com.

Vekker frykt

Onsdag er også referatet fra siste rentemøte i Federal Reserve offentliggjort. Investorene liker ikke det de leser og sender aksjekursene enda et hakk ned.

FEDs rentekomité skriver i sitt referat at rentekuttet var en "close call", ettersom inflasjonen bekymrer og antyder at det ikke blir flere rentekutt i denne omgang, ettersom det vil gi ytterligere inflasjon. Anslaget for inflasjonen i år er nå på 3,1-3,4 prosent, en kraftig oppjustering fra det forrige anslaget i januar som var på mellom 2,1 og 2,4 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Det går også frem av møtereferatet at nye rentekutt trolig ikke vil komme, til og med hvis økonomien skulle sakne farten ytterligere. Faren for høyere inflasjon synes omtrent like stor som faren for en resesjon, mener FED.

Selv om ingen nevner det beryktede "S-ordet", er det stagflasjon som nå spøker i bakhodet på mange analytikere og investorer.


StatoilHydro er opp 1,2 prosent på NYSE onsdag, Frontline er opp 1,6 prosent. ( I forhold til sluttkursen på Oslo Børs).

Her er kveldens nøkkeltall:

Standard & Poor's 500 er ned 1,53 prosent.

Dow Jones er ned 1,80 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Nasdaq Composite er ned 1,70 prosent.

Nasdaq Other Financial er ned 2,03 prosent.

Oljeserviceindeksen, OSX , er ned 1,08 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX , er opp 5,46 prosent.

Olje og gull opp

WTI-oljen omsettes for 133,74 dollar fatet - opp 4 dollar og 76 cent.

Gull omsettes for 928,60 dollar per unse - opp 8 dollar og 40 cent.

Saken fortsetter under annonsen

En dollar noteres i øyeblikket for 4,9732 kroner. En euro noteres til 1,5789 dollar.


Følg de amerikanske markedene her.