Wall Street: Manipulert oljepris?
Ifølge The Wall Street Journal setter amerikanske myndigheter nå i gang bred nasjonal undersøkelse omkring mulige manipulasjoner i oljemarkedet.
USA øker også overvåkningen av de internasjonale energimarkedet, skriver avisen.
Rasende politikere
Initiativet fra The Commodity Futures Trading Commission (CFTC) kommer etter en serie høringe i den amerikanske Kongressen der både toppsjefene for oljeselskapene og sjefene i CFTC har blitt grillet av illsinte senatorer etter at oljeprisen synes å ha løpt fullstendig løpsk.
Mange økonomer og oljeeksperter mener at mulige fantestreker fra enkelte tradere har lite eller ingenting å gjøre med den høye oljeprisen, og hevder at det er de funamentale forholdene som tilbud og etterspørsel, kombinert med svakere dollarkurs, som er hovedårsaken.
Likevel er det en snikende mistanke om at spekulanter har vært med på å drive oljeprisen opp.
I Kongressens høringer den siste tiden har diverse organisasjoner og finansfolk fastholdt at store investeringer i råvarekontrakter av hedgefond og pensjonsfond skaper forstyrrelser i markedet.
Soros på teppet
En av de største spillerne i det globale oljemarkedet den siste tiden har vært den kjente milliardær og investor George Soros .
Både Soros, styreformannen i Chicago Mercantile Exchange , Terrence Duffy, representanter fra The Petroleum Association of America og ledere for The Federal Energy Regulatory Commission er innkalt på teppet i Kongressen neste uke.
Manipulasjon?
CFTC har utvider etterforskningen etter opplysninger i The Wall Street Journal om at det utbredte prisrapporteringssystemet som drives av Platts er brukt til å manipulere prisene.
Beskyldningene går ut på at oljeselskaper og tradere har utstedt en flom av kjøpsordrer i løpet av et kort tidsrom, og deretter brukt den kunstig oppblåste oljeprisen til å gjøre fortjeneste i andre markeder.
CFTC undersøker også om lignende metoder er brukt i markedet for flybensin, skriver The Journal .
Misbruk av informasjon
Et annet område som CFTC undersøker er om eiere av oljelagre har brukt deres kunnskap til å investere i oljemarkedet.
I teorien kan en eier av et oljelager gi misvisende informasjon om hvorvidt lageret er fullt eller tomt. Ved å gi et feilaktig inntrykk om lagertilstanden kan disse gjøre store fortjenester på misforståelsene.
I motsetning til i aksjemarkedet, er innsidehandel ikke ulovlig i råvaremarkedet.
Internasjonal etteretning
I tillegg til å undersøke påstandene om snusk i det amerikanske oljemarkedet, skal mydighetene forsøke å skaffe mer informasjon fra såkalte indeksfond og andre ikke-kommersielle brukere av olje.
CFTC vil også søke informasjon om oljehandelen utefor USA, for eksempel på råvarebørsen i London, ICE (IntercontinetalExchange Europe), hvor CFTC har ingen oversikt og ikke har lykkes i å få frem mer detaljert informasjon.
Frykter reguleringer
Konsensus i markedet er at CFTC ikke kommer til å finne noen bevis på utbredt manipulasjon av oljeprisen.
Men investorene frykter likevel at amerikanske myndigheter vil stramme inn på reguleringene i oljemarkedet.
Blant annet ved å begrense antall kontrakter som spekulanter (ikke-kommersielle brukere av olje) har lov til å eie, samt øke beløpet investorene må legge på bordet når de kjøper fremtidskotrakter (futures) på olje.
- Frykten for at dette kan skje kan drive folk ut av markedet, sier sjefen for råvareresearch hos Sosiete Generale, Michale Haigh, til CNNMoney.com.
- Det kan bli et løp mot utgangene, sier Haigh og hevder at hvis det skjer kan oljeprisen falle - eller ikke gjøre det.
- Men likviditeten i oljemarkedet vil bli redusert og gjøre det mer sårbart overfor manipulasjoner fra enkeltaktører, sier Haigh som også har vært økonom hos CFTC.
Nye svake nøkketall
Dagens rapport fra The Commerce Departmet viser at personlig forbruk og inntekter begge økte med 0,2 prosent i april, i forhold til måneden før.
Dette er på linje med analytikernes beregninger.
Den såkalte core personal consumption expenditure (inflasjon på personlig nivå) tikket opp 0,1 prosent i april, mot 0,2 prosent i mars.
Chicago PMI-indeksen , som måler industriproduksjonen i Chicago-området, endte på 49,1 i mai. Opp fra 48,3 i april. Økonomene hadde forventet en indeks på 48,5.
En indeks under 50 antyder at aktiviteten i sektoren krymper.
The University of Michigan consumer sentiment index for mai klatrer marginalt opp til 59,8 poeng i forhold til forventningene, men er likevel ned 3 poeng fra april.
- Ikke for opphissende
- Jeg vet ikke om mange spillere ønsker å gjøre noen store bevegelser i forkant av neste ukes tall. Dagens rapporter var ikke alt for opphissende, sier sjefstrateg Jim Paulson hos Wells Capital Management til TheStreet.com.
Mandag slippes de nasjonale tallene fra Institute for Supply Management , og uken avsluttes med Labour Departments måndelige statistikk fra arbeidsmarkedet.
- Det vil bli tallene som setter tonen, sier president James Bianco hos Bianco Reasearch. - Payrolls vil bli viktig fordi det er tallene for mai - midten av andre kvartal - og de vil gi oss en litt bedre formening om BNP-veksten tar seg opp i andre kvartal. Og kanske gi oss et svar på det stadig tilbakevendede spørsmålet; er vi i en resesjon? sier Bianco til TheStreet.com.
Bear eller bull?
Når det gjelder ukens som har gått, sier James Bianco: - Hver markedsbevegelse er et resultat av det som skjedde først. Forrige uke hadde vi et falle på 500 poeng, og vi startet uken i en oversolgt posisjon. Så denne ukes opptur burde ikke overraske noen.
Bianco påpeker at aksjemarkedet denne uke bare har hentet inn en tredjedel av hva det mistet forrige uke. Det betyr at det fremdeles er uklart om det store gjennomsnittet av aksjer har skiftet kurs.
- Dette kan fremdeles være en del av en nedadgående trend, sier Bianco.
Ender i pluss
Knalltall fra PC-produsenten Dell bringer aksje opp 6 prosent, og Nasdaqbørsen opp 0,6 prosent.
For de andre ledende indeksen er det marginale endringer.
S&P 500 er opp 0,2 prosent fredag, har lagt på seg 1,8 prosent denne uken, og 1,1 prosent i løpet av mai.
Oljeselskapene ConocoPhillips og Schlumberger faller og bremser oppturen på Wall Street etter at oljeprisen har begynt å stige igjen.
Finanssektoren får en nedtur etter at Moody's Investors Services har nedgradert ratingen på finansselskapet CTI sine gjeldspapirer.
CTI er ned 8,5 prosent, Bank of America er ned 1,7 prosent og JPMorgan Chase er ned 1,3 prosent.
StatoilHydro er opp 0,8 prosent, Frontline er opp 1,9 prosent på NYSE fredag.
Her er kveldens nøkkeltall:
Standard & Poor's 500 er opp 0,15 prosent.
Dow Jones er ned 0,06 prosent.
Nasdaq Composite er opp 0,57 prosent.
Nasdaq Other Financial er ned 0,49 prosent.
Oljeserviceindeksen, OSX , er opp 0,86 prosent.
Volatilitetsindeksen, VIX , er ned 1,71 prosent.
Olje og gull opp
WTI-oljen omsettes for 127,78 dollar fatet - opp 1 dollar og 16 cent.
Gull omsettes for 891,50 dollar per unse - opp 9 dollar og 80 cent.
En dollar noteres i øyeblikket for 5,1037 kroner. En euro noteres til 1,5554 dollar.
Følg de amerikanske markedene her.