138369227_bailo.jpg

Wall Street: - Må sprenges i luften

Publisert: 19. august 2009 kl 02.24
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Professor Myron Scholes mener amerikanske myndigheter må "blow up and burn" det uregulerte derivatemarkedet, eller OTC-markedet (Overt-The-Counter), dersom finanskrisen skal løses.

Han kom med uttalelsen under en forelesning på New York University tidligere i år.

I et intervju med Bloomberg Radio uttrykker han bekymring på vegne av investorene som han mener blir ført bak lyset.

Få dem på børs

- Bankene bør gi en riktig vurdering av hva disse papiene er verdt ved å notere dem på offentlige markedsplasser fordi investorene trenger, og fortjener, et bedre bilde av hva de er verdt, sier Myron Scholes.

- Jeg vil gjerne se at vi oppmuntrer til at mange flere at de uomsettelige kredittderivatene som bankene sitter på blir notert på børsen, legger han til.

Skapte derivatmarkedet

Saken fortsetter under annonsen

I 1997 mottok Myron Scholes, sammen med Robert Merton og Fisher Black Nobelprisen i økonomi for å ha utviklet den såkalte Black-Scholes-modellen som ligger til grunn for all prising av opsjoner og andre derivater.

Black-Scholes-modellen brukes fremdeles på mange store børser som grunnlag for prising av opsjoner - også på Oslo Børs.

Denne grunnleggende matematiske formelen er de finansielle ingeniørene har brukt som grunnsteinen i utviklingen av sine sofistikerte produkter og instrumenter.

Ny tapsbølge?

The Financial Accounting Standards Board opplyste forrige uke at de vil vurdere å endre reglene slik at disse sammensatte gjeldsobligasjonene får en riktigere markedsverdi.

Det vil i så fall føre til at en rekke banker må bokføre sine lån som tap, og resultatet kan bli et skred av nedskrivninger og en kraftig reduksjon av bankenes resultater og markedsverdi.

FASB innførte nye regler i fjor som i praksis betyr at bankene selv kan avgjøre hvordan de vil bokføre verdien på de "døde" verdipapirene for å hindre kollaps i flere storbanker. Særlig Citigroup hadde store problemer.

Saken fortsetter under annonsen

Sikringsfond konkurs?

Til tross for at Obamas berømte stresstest av de største bankene i USA konkluderte med at nasjonens bankvesen var i rimelig god stand, går stadig flere middelsstore og små banker konkurs.

Nylig la Kongressens oversiktskomite frem en rapport som konkluderte med at 150 amerikanske banker står i fare for å måtte lukkes på grunn av sine beholdninger av råtne gjeldspapirer.

Bare i forrige uke gikk fem banker konkurs, i løpet av 2009 har 77 banker gått over ende og fra flere hold blir det nå hevdet at det amerikanske banksikringsfondet, FDIC i praksis er konkurs.

Og den en neste institusjonen som må ha krisehjelp.

Fondet garanterer for folks innskudd i bankene. FDIC har nylig økt den maksimale garantien til 250 000 dollar per kunde, men vil sette ned igjen beløpet til 100 000 fra og med 1.januar 2014.

Ifølge beregninger fra danske Saxo Bank er FIDCs kostnader nå rundt 780 millioner dollar, mens fondet egentlig bare disponerer cirka 600 millioner dollar.

Saken fortsetter under annonsen

Opp på momentum

Men tirsdag spretter den ene døde katten etter den andre opp på Wall Street etter å ha klasket i bakken i går.

Finansnæringen, detaljhandelen og teknologisektoren spretter best.

Nøkkeltall: USA

Standard & Poor's 500 er opp 1,01 prosent..

Dow Jones er opp 0,90 prosent.

Nasdaq Composite er opp 1,30 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Nasdaq Other Financial er opp 1,16 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX, er ned 6,13 prosent.

Oljeserviceindeksen, OSX, er opp 2,34 prosent.

Olje og gull

WTI-oljen omsettes for 70,24 dollar fatet - opp 1 dollar og 5 cent.

Gull omsettes for 940,10 dollar per unse -opp 90 cent.

En dollar noteres til 6,1072 kroner. En euro noteres til 1,4146 dollar.

Saken fortsetter under annonsen

Amerikanske markeder her.

Asiatiske markeder her.