138371791_new_y.jpg

Wall Street: Krisen skifter farge

Publisert: 8. januar 2009 kl 02.43
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Hydros største konkurrent, Alcoa, varslet i går at selskapet nedjusterer sine resultatestimater og sier opp 13 500 ansatte.
Onsdag faller aluminiumsgiganten over 10 prosent på NYSE.

Verdens største produsent av databrikker, Intel, varsler at resultatet i fjerde kvartal blir enda svakere enn de opplyste for mindre enn to måneder siden da de kuttet anslaget med 1000 milliarder dollar.
Intel faller 6 prosent og trekker Nasdaqindeksen ned over 3 prosent.

Mediekonsernet Time Warner varsler at de må gjøre nedskrivninger for 25 milliarder dollar, og vil ende med et netto tap i siste kvartal 2008. Aksjen sendes ned 6 prosent.

Den anerkjente bankanalytikeren Meredith Whitney hos Oppenheimer & Co varsler i et nytt analysenotat sine kunder om at en skarp økning i nedgraderinger av boligrelaterte verdipapirer vil legge et sterkt press på de amerikanske storbankene, som kan bli nødt til å skaffe ytterligere kapital i 2009. Ifølge Whitney er boligrelaterte papirer blitt nedgradert for til sammen 5000 milliarder dollar siden juli i fjor.

JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup og Wells Fargo faller mellom 4 og 6 prosent.

Skifter farge

Resultatsesongen starter neste uke med Alcoa først ut mandag.
- Det kommer til å bli stygt, sier sjeføkonom Tom Higgins hos Payden & Rygel.
- Vi er absolutt ikke gjennom tåka. Jeg tror det blir en forferdelig resultatsesong, sier Higgins til CNBC.
Men før det skal detaljhandlerne legge frem sine salgstall for desember. Det er ventet at tallene vil vise den svakeste julehandelen i USA noensinne.
- Jeg tror vi vil se "a whole new color of ugly", sier analytiker Patricia Edwards.

Saken fortsetter under annonsen

Skremmende

Onsdagens rapport fra ADP National Employment sender nye kuldegysninger nedover ryggen på både politikere og investorer.
Tallene viser en ny kraftig økning i ledigheten i desember. Den offisielle rapporten fra myndighetene kommer fredag og økonomene forventer at ytterligere en halv million jobber er forsvunnet.
Enkelte analytikere tror fredagens rapport vil vise enda større økning i arbeidsledigheten.
- Dette er et "eye-poppingly" dårlig tall, sier analysesjef Art Hogan hos Jefferies & Co om ADP-tallene.
- Økonomien er i veldig dårlig form, og det er bevist i alle økonomiske data den siste måneden, sier Hogan til Bloomberg News.
- ADP-rapporten er en "wake-up call" om at ikke alle dårlige nyheter er priset inn i markedet ennå, sier strateg Elliot Spar hos Stifel Nicolaus til MarketWatch.

Stemningen blir dårligere

Kongressen melder at underskuddet på statsbudsjettet kan nå 1200 milliarder dollar i 2009 - da er ikke Obamas stimuluspakke på 775 milliarder medregnet.
Myndighetene spår dessuten ev arbeidsledighet på over 9 prosent i 2010.
- Vi ser at enormt mange oppsigelser skje nå, som ellers kunne vært spredt ut over de neste seks til ni månedene, sier sjeføkonom Joel Naroff hos TD Commerce Bank.
- Hvis du ser på hvilken som helst indikator for investorsentiment, er folk fremdeles svært pessimistiske. Det har vært mye fokus på stimuluspakken, men det er uklart hva den kortsiktige effekten vil bli, sier sjefstrateg Russ Koesterich hos Barclays Global Investors.
- De økonomiske dataene vil trolig fortsette å foreverres før de blir bedre, sier Koesterich til The Wall Street Journal.

Oljeplask

Oljeprisen har falt over 12 prosent i løpet av de siste to dagene etter nye tall som viser at oljelagrene i USA øker mer enn forventet, og forbruket av bensin har falt.
De store oljeprodusentene ExxonMobil og Chevron - som veier tungt i aksjeindeksene på Wall Street - er ned henholdsvis 2,6 og 4,4 prosent.
StatoilHydro er ned 5,63 prosent på NYSE onsdag. Frontline faller 6,48 prosent.

Nøkkeltall: USA

Saken fortsetter under annonsen

Standard & Poor's 500 er ned 3,00 prosent.

Dow Jones er ned 2,72 prosent.

Nasdaq Compsite er ned 3,23 prosent.

Nasdaq Other Financial er ned 4,20 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX, er opp 12,53 prosent.

Oljeserviceindeksen, OSX, er ned 4,97 prosent.

Olje og gull opp

Saken fortsetter under annonsen

WTI-oljen omsettes for 42,69 dollar fatet - opp 6 cent.

Gull omsettes for 843,60 dollar per unse - opp 1 dollar og 90 cent.

En dollar noteres til 6,9342 kroner. En euro noteres til 1,3593 dollar.

Amerikanske markeder her.

Asiatiske markeder her.