138375173_wall_.jpg

Wall Street: Krisen langt fra over

Publisert: 12. mars 2008 kl 21.59
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Wall Street gjorde i går det største rallyet på fem år, etter at FED og flere av verdens sentralbanker varslet at de vil stille 200 milliarder dollar til rådighet for bankvesenet.
Men i dag onsdag er tonen en litt annen.
Det er flere eksperter som mener det er alt for tidlig å sprette champagnen.

Urealistisk rally

- Det er håp om at kredittskvisen er over, men det er ikke fundamentert i realitetene, sier administrerende direktør Haag Sherman hos Salient Partners, ifølge CNNMoney-com.
Sherman tror mange investorer med "bearish" posisjoner var tvunget til å kjøpe i går for å dekke deres posisjoner slik at det kunne sikre gevinst eller minimalisere tap.
Finansaksjen hadde en eventyrlig dag på Wall Street tirsdag. De kriserammede finansforetakene Citigroup, MBIA og Washington Mutual hoppet henholdsvis 9, 13 og 18 prosent.

Panikk-kjøp?

- Dette ser ut som panikk-kjøp. Det var en veldig stor bevegelse, sier researchdirektør Charlie Bobrinskoy hos Ariel Capital til CNN.
Ifølge Bobrinskoy har noen investorer bestemt seg for at bankaksjene har fått nok juling, særlig om FEDs krisepakke hjelper på kredittskvisen.
- Folk kan peke ut tidspunkter hvor man kan fange store banker nær bunnen og gjøre det ekstremt bra. Og hvis man har følelsen av at det verste er bak oss, kan man få en spektakulær opptur, sier han.
Men researchdirektøren er ikke overbevist om at det verste faktisk er bak oss.

Hedgefondkrise?

- Det fremdeles noen store problemer i de store bankene, spesielt i "fixed income". Og vi tror at det fremdeles er mulig at noen større hedgefond går under. FEDs redingsaksjon kan hjelpe bankene litt, men det vil ikke hjelpe de høyt girede hedgefondene som allerede er under vannet, sier han.
Sherman er også kritisk til FEDs fremgangsmåte generelt som i hovedsak har vært å pumpe penger inn i systemet.
- I den siste ende vil det ikke hjelpe. Det vil bare senke dollarkursen ytterligere og øke prisen på brennstoff, og ultimativt virke kontraproduktivt, sier Sherman.
Også Merrill Lynch og Goldman Sachs uttrykker i sine analysenotater skepsis til at FEDs redningsaksjon kan løse finanskrisen.

Saken fortsetter under annonsen

Bakrus

På Wall Street er det igjen resesjonsfrykten som råder.
Og igjen er det finanssektoren som trekker ned.

I tillegg faller oljeraffineriene etter at oljeprisen har gått over 110 dollar fatet.
USAs største oljeraffineri, Sunoco, tar det største svalestupet på sju år, mens helseforsikringskjempen Caris faller til det laveste nivået på tre år.

Dollarkollaps

Dollarkursen stuper nå til rekordlave nivåer, både overfor euro, kroner og de fleste andre valutaer.
- Det er vanskelig for dollaren å finne fotfeste, sier valutaforvalter Paresh Upadhyaya hos Putnam Investments til Bloomberg News.
- FED er trolig i ferd med å gå tom for muligheter. Markedet er fiksert på på renteforskjellene, noe som åpenbart er negativt for dollaren, påpeker Upadhyaya.

Usikkerhet

- Det er en enorm usikkerhet, sier investeringsdirektør Joseph Keating hos Firts American Asset Management til Bloomberg News.
- Det er ikke noen fasit til hvordan dette vil utvikle seg. Det er en kombinasjonen av usammenlignbare hendelser i kredittmarkedet og usammelignbare fall i boligprisene, sier Keating.

Saken fortsetter under annonsen

Her er kveldens nøkkeltall:


Standard & Poor's 500 er ned 0,90 prosent.

Dow Jones er ned 0,38 prosent.

Nasdaq Composite er ned 0,53 prosent.

Nasdaq Other Financial er ned 2,01 prosent.

Oljeserviceindeksen, OSX , er ned 1,61 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Volatilitetsindeksen, VIX , er opp 3,26 prosent.

Olje og gull opp

WTI-oljen omsettes for 109,97 dollar fatet - opp 1 dollar og 22 cent.

Gull omsettes for 980,50 dollar per unse - opp 4 dollar og 50 cent.

En dollar omsettes nå for rekordlave 5,0872 kroner. En euro noteres til 1,5550 dollar.

Saken fortsetter under annonsen

Følg de amerikanske børsene her.


Saken fortsetter under annonsen