138372149_the_b.jpg
The Big Three: Toppsjefene i Ford, Chrysler og General Motors.

Wall Street: Krisehjelp med stil

Publisert: 21. november 2008 kl 00.02
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Flere av senatorene i Senatets House Financial Services Committe ble målløs da de så de tre mektige industrilederne, Richard Wagoner, Allan Mulally og Robert Nardelli, ankomme Washington i hver sin private jet for å be om ytterligere krisehjelp på 25 milliarder dollar, i tillegg til lånet på 25 milliarder de allerede har fått for å utvikle mer energieffektive biler.
Andre kunne bare ikke la være å kommentere:

- Herlig ironi

- Det er en herlig ironi å se private luksusfly ankomme Washington og folk kommer ut med kaffekopper i hendene og sier at de skal trimmes ned og strømlinjeforme sine virksomheter, sa demokratenes Gary Ackerman da toppsjefene tok plass foran gruppen av senatorer.
- Det er nesten som å se en fyr dukke opp utenfor suppekjøkkenet med flosshatt og smoking. Man blir liksom litt mistenksom, fortsatte Ackerman, og la til:
- Kunne dere ikke ha nedgradert til første klasse, tatt samme fly eller noe sånt? Det ville i hvert fall sendt et signal om at dere forstår hva det dreier seg om, fyrte han av mot Wagoner, Mulallly og Nardelli.

Pinelig stillhet

Etter planen skulle Senatet stemt over et eventuelt forslag til krisepakke for bilprodusentene som hevder det bare har penger nok til å drive virksomheten noen uker til, og at en konkurs vil få enorme ringvirkninger og berøre millioner av arbeidsplasser.
Men før avstemningen skulle finne sted i går, ba senator Brad Sherman de tre sjefene om å rekke opp hånden hvis de hadde kommet til Washington med kommersiell transport.
- Presiser i referatet at ingen hender ble rukket opp, beordret Sherman, og spurte igjen:
- Jeg ber dere om å rekke opp en hånd om hvis dere planlegger å selge flyene her og reise hjem igjen med kommersiell transport.
- Presiser i referatet at ingen hender ble rukket opp, avsluttet senator Brad Sherman.
I sine redegjørelser for selskapenes økonomiske situasjon var det ingen av de tre biltoppene som kommenterte komitémedlemmenes bemerkninger om privatflyene. De fokuserte utelukkende på sine lite konkrete planer om å strømlinjeforme sine organisasjoner.

På spørsmål fra CNN om hvorfor de bruke privatfly til 20 000 dollar i stedet for en vanlig flybillett til 500, svarer de tre selskapenes informasjonsavdelinger at de, som alle andre store virksomheter, har en politikk som innebærer at toppsjefene flyr alene av sikerhetsmessige årsaker.

Sendt hjem igjen

Saken fortsetter under annonsen

Det ble hurtig klart at stemningen for å gi "The Big Three" mer krisehjelp var heller laber.
Komiteleder Harry Reid besluttet å droppe avstemningen, men åpnet samtidig for en mulig kompromissløsning.
Torsdag opplyser Reid at enkelte senatorer fra de to politiske fløyene er enige om en kompromissløsning, men at forslaget ikke har noen sjanse til å få flertall verken i Representantenes Hus eller i Senatet.
Wagoner, Mulally og Nardelli er nå satt på hvert sitt privatfly hjem igjen med beskjed om å tenke seg om og eventuelt legge frem en ny og konkret plan for Kongressen for å bli vurdert i forhold til statlig støtte.
Representanter for demokratene sier til CNN at Senatet kan komme sammen igjen i desember å diskutere et eventuelt nytt lån til bilindustrien dersom de kan vise at pengene de får låne vil gjøre det mulig for dem å snu den negative økonomiske utviklingen i selskapene.

Wall Street knust

Nyheten om at toppsjefene fra Detroit hadde dummet seg ut i Washington sendte aksjemarkedet på Wall Street til nye lavmål.
Selv om både GM- og Fordaksjen klatrer, så stuper S&P's 500 til det laveste nivået på mer enn 11 år.
Dow Jones- og Nasdaqindeksen endte på den laveste noteringen siden mars 2003.
- Markedet hadde håpet på at saken ville være løst til i morgen, sier sjefstrateg Paul Mendelsohn hos Windham Financial Services.
- Det faktum at det ikke skjer noe før 8.desember er ikke bra siden de økonomiske forholdene er så dårlige, sier Mendelsohn til MarketWatch.com.
- Det er ut som om alt er kaos. Det begynner å bli stygt, avslutter han.

Citigroup konkurs?

Frykten og mistanken øker om at bankgiganten Citigroup blir den neste finanskjempen som faller.
Citi klasker ned 26 prosent torsdag, etter et fall på neste 25 prosent dagen før.
Ifølge The Wall Street Journal er Citi-ledelsen i samtaler med børstilsynet om å få gjeninnført forbudet mot shortsalg av finansaksjer,
JPMorgan Chase dykker 18 prosent til det dypeste nivået siden 2003.
Bank of America ramler 11 prosent og har ikke stått lavere i kurs siden 1996.
Og den tidligere bombesikre Goldman Sachs faller 6 prosent, og GS-aksjen er nå mindre verdt enn da den ble børsnotert i 1999.

- Vi prøver bare å holde oss vekk fra vinduene, sier strateg Lames Paulsen hos Wells Capital Management til Bloomberg News.
- Dette handler ikke om det fundamentale, det handler ikke om dårlige balanse i regnskapene, det handler og frykt og tillit, fastslår Paulsen,

Men selv om den brede S&P's 500 indeksen er ned 58 prosent hittil i år, er det likevel plass til litt galgehumor:
- Vi kan i hvert fall si vi er forbi det verste, sier indeksanalytiker Howard Silverblatt hos Standard & Poor's.
- Vi kan bare miste 42 prosent mer...

Nøkkeltall: USA

Saken fortsetter under annonsen

Standard & Poor's 500 er ned 6,71 prosent.

Dow Jones er ned 5,56 prosent.

Nasdaq Composite er ned 5,07 prosent.

Nasdaq Other Financial er ned 4,95 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX, er opp 8,89 prosent, til 80,86 poeng.

Oljeserviceindeksen, OSX, er ned 15,87 prosent.

Olje ned - gull opp

Saken fortsetter under annonsen

WTI-olje omsettes for 49,42 dollar fatet - ned 4 dollar og 68 cent.

Gull omsettes for 748,70 dollar per unse - opp 12 dollar og 70 cent.

En dollar noteres til 7,2008 kroner. En euro noteres til 1,2452 dollar.


Følg de amerikanske markedene her.