138377492_wall_.jpg

Wall Street: - Kredittkollaps

Publisert: 21. november 2007 kl 20.34
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Det amerikanske aksjemarkedet har falt til det laveste nivået på tre måneder på frykten for at tapene i boligmarkedet skal spre seg gjennom hele økonomien.
Flere banker og meglerhus stuper. Også butikk-kjedene faller.

Kreditt-kollaps

Goldman Sachs har onsdag kuttet kursmålet på USAs nest største formider av boliglån, Freddie Mac, fra 73 til 24 dollar. Goldman har også nedjustert den delvis statseide bankens resultatanslag for 2008 med 82 prosent.
Problemene i Freddie Mac, og søsterselskapet Fannie Mae (USAs største kilde til boliglån), rammer hjertet i det amerikanske boligmarkedet.
- Alle fokuserer på Fannie Mae og Freddie Mac. Vi opplever en god gammeldags kredittkollaps, sier investeringsdirektør Wayne Wilbanks hos Wilbanks Smith & Thomas Asset Management til Bloomberg News.

Nye tapsbomber

Ifølge analytiker Andrew Wessel hos JPMorgan Chase står obligasjonsforsikringsselskapet ACA Capital Holding i fare for å får nedgradert sin kredittrating.
ACA kan dermed bli nødt til å dekke verdien av kredittderivater (Colateralized Debt Obligations) for 60 millarder dollar som de har forsikret.
Forsikringsselskapet har allerede tatt 1,04 milliarder i tap i tredje kvartal, og opplyste i en melding denne uken at de ikke kan oppfylle egenkapitalkravene dersom ratingen faller under A-.
Men ACA er bare ett av ni kredittforsikringsselskaper som for tiden er under vurdering av ratingbyråene etter at verdien på CDO-ene har falt og utløst tap på nesten 3 milliarder dollar.
Moody's og Fitch undersøker blant andre forsikringskjempene Ambac Financial, MIBA og FGIC for å se om de har nok kapital. Men disse finanskjempene vil trolig få mulighet til å skaffe mer kapital om de trenger det.
- Mindre selskaper som ACA vil trolig bli "kastet til ulvene" dersom bankene bestemmer seg for å realisere tapene på sine ACA-forsikrede CDO-er, sier analytiker Andrew Wessel.
Kredittforsikringselskapene har kollektivt forsikret kredittderivater for tilsammen 2,4 US-trillioner dollar, ifølge Bloomberg News.

Saksøkes

Verdens støste bank, Citigroup, faller. Verdens største meglerhus, Goldman Sachs, faller. Det samme gør USAs største boligsparebank, Countrywide. Wall Streets tredje største meglerhus, Bear Stearns, faller, og verdens største forsikringsselskap, American International Group, er ned nesten 5 prosent.
Toppsjefene i Bear Stearns og American International saksøkes nå av investorer som føler seg lurt i forbindelse med selskapenes subprimeinvesteringer.

Saken fortsetter under annonsen

Panikk

- Det er et veldig panikkartet marked, sier investeringsdirektør John Kattar hos Eastern Investment Advisors til Bloomberg News.
- Det er en stigende fornemmelse av at problemene er ukjente og ikke-kvantifiserbare, og at det ikke er annet å gjøre med dette enn å ta tiden til hjelp, sier Kattar.
På derivatbørsen i Chicago er den såkalte frykt-indikatoren, VIX-indeksen, opp ytterligere 2,13 prosent.
Foruten banker og meglerhus, trekker de store varehuskjedene Circut og Office Depot indeksene ned på forventninger om at årets julehandel i USA blir den laveste på fem år.

Statoil er ned 0,2 prosent på NYSE onsdag. Frontline er opp 2,8 prosent.

Her er kveldens nøkkeltall:

Standard & Poor's 500 er ned 0,76 prosent.

Dow Jones er ned 0,80 prosent.

Nasdaq Composite er ned 0,59 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Nasdaq Other Financial er ned 1,25 prosent.

Oljeserviceindeksen, OSX , er ned 0,65 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX , er opp 2,13 prosent.

Olje ned - gull opp

WTI-oljen omsettes for 97,52 dollar fatet - ned 51 cent.

Gull omsettes for 798,60 dollar per unse - opp 7 dollar og 20 cent.

En dollar noteres i øyeblikket til 5,4062 kroner. En euro noteres til 1,4847 dollar.

Saken fortsetter under annonsen


Følg de amerikanske børsenen her.