138369344_wall_.jpeg
wall_street_trader.jpeg

Wall Street: Kraftig salgssignal

Publisert: 4. august 2009 kl 23.47
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Det amerikanske aksjemarkedet ligger flatt tirsdag etter at den ledende indeksen Standard & Poor's 500 mandag gikk over 1 000 poeng for første gang siden november i fjor.

Selskapene i S&P's 500 vurderes nå til 17,4 ganger forventet inntjening - den høyeste prissettingen siden september.

Bare siden mars har indeksen steget 48 prosent og stadig flere lurer på om dette ikke går lit for fort oppover.

Sårbart marked

- Etter en slik opptur er aksjene sårbare for en reaksjon ned, sier direktør Alan Lanz hos Laricz Global til CNNMoney.com.

Han er bekymret for at fredagens arbeidsmarkedsrapport kan bli en katalysator for investorene til å selge seg ut. Men bortsett fra det tror han aksjemarkedet vil fortsette å bevege seg oppover.

- Det er fremdeles mange folk på sidelinjen som solgte seg ut i mars. Med bedre økonomiske data, og noen stimuleringstiltak som begynner å virke, er det mange som frykter at det er i ferd med å miste toget og hopper på.
- Det vil trolig fortsette, sier Lancz.

Saken fortsetter under annonsen

Slutt på råvarerallyet?

- De fleste er stadig "on hold", alle går rundt og venter på et eller annet, sier fondsforvalter Eric Cinnamond hos Intrepid Capital Small Cap Fund til The Wall Street Journal og legger til at investorene ser etter ting som kan gi en indikasjon på om aksjerallyet har mer å gå på eller om det nærmer seg en korreksjon.

En kraftig oppgang i råvareprisene har vært den viktigste driveren bak de siste ukenes aksjeopptur. Men flere analytikere mener at oljemarkedet er overmodent for en korreksjon som kan skylle ut spekulantene som har holdt oljeprisen høy på tross av svak etterspørsel.

- Vi ser en frakobling mellom oljeprisen og oljeaksjene, noe som signaliserer at oppgangen i råvaremarkedet er litt overdrevet, sier investeringsdirektør Carmine J. Grigoli hos Mizuho Securities.

Salgssignal

S&P's såkalte 14-dagers Relative Strength Index (RSI) gikk mandag over 75 poeng, den høyeste målingen siden oktober 2006.
En RSI (Relative Strength Index) over 70 poeng blir ansett som et klart salgssignal i teknisk aksjeanalyse.

Blant tirsdagens nøkkeltall er privat forbruk som - justert for inflasjon - viser en nedgang på 0,1 prosent i juni. Amerikanernes personlige inntekt falt med 1,3 prosent i samme periode, det kraftigste fallet på fire og et halvt år.

Saken fortsetter under annonsen

Privat forbruk utgjør nærmere 70 prosent av USAs brutto nasjonalprodukt.

Optimismen lever

Men på Wall Street velger investorene å fokusere på de siste tallene fra boligmarkedet som viser tallet på nye boligkontrakter økte med 3,6 prosent i juni, mot en forventet økning på 0,6 prosent. Det er femte måned på rad at boligsalget i USA øker.

Sjeføkonom Ian Shepherdson hos High Frequency Economics peker på at det vil ta noen måneder før man får de faktiske tallene på bordet fordi flere avtaler som er inngått trolig ikke vil bli gjennomfør på grunn av de lave boligprisene.
- Men meldingen er at volumet er i ferd med å ta seg opp, legger han til, ifølge CNBC.

- De faktorene som har drevet markedet de siste månedene er fremdeles intakt i dagens nyhetsbilde. Caterpillar opprettholder sin langsiktige guiding og boligtallene fortsetter enda litt opp. Vi har vært noenlunde optimistiske og dette fortsetter å gi støtte, sier forvalter Dean Gulis hos Loomis Sayles & Co til Bloomberg News.

Nøkkeltall: USA

Standard & Poor's 500 er opp 0,30 prosent..

Saken fortsetter under annonsen

Dow Jones er opp 0,36 prosent.

Nasdaq Composite er opp 0,13 prosent.

Nasdaq Other Financial er ned 0,48 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX, er ned 2,62 prosent.

Oljeserviceindeksen, OSX, er ned 1,65 prosent.

Olje og gull opp

WTI-oljen omsettes for 71,73 dollar fatet - opp 15 cent.

Saken fortsetter under annonsen

Gull omsettes for 969,40 dollar per unse - opp 10 dollar og60 cent.

En dollar noteres til 6,0511 kroner. En euro noteres til 1,4399 dollar.

Amerikanske markeder her.

Asiatiske markeder her.