138371705_obama.jpg

Wall Street klar for Obama-rally

Publisert: 19. januar 2009 kl 23.43
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Til det er de økonomiske realitetene for tøffe.
Men forventningene til den nye presidenten er enorme. Flere kommentatorer sammenligner stemningen med 1960 da John F. Kennedy ble vagt til president.
I løpet av de første 100 dagene etter Kennedy var på plass i det Hvite Hus steg S&P's 500 8,9 prosent, og ytterligere 9,6 prosent resten av året, ifølge CNN.

Men reaksjonen i markedet blir trolig annerledes denne gangen på grunn av den alvorlige økonomiske krisen Barack Obama står overfor.
Selv med en krisepakke på 825 milliarder dollar og stor sannsynlighet for nye kapitalinnsprøytninger fra sentralbanken vil den økonomiske nedturen vare minst ett år til.

Dessuten har investorene allerede feiret både den nye administrasjonen og slutten på resesjonen et par ganger før i form av noen heftige aksjerallies. Derfor kan det bli vanskelig for Wall Street å samle krefter til et nytt.

Avventende

- Aksjene er kanskje klar for et større bear-market rally i inneværende halvår, men de økonomiske utsiktene er så tåkete at det er vanskelig å se hva som skulle sette det i gang, sier styreformann Drew Kanaly hos Kanaly Trust Campany.
- Jeg tror mange investorer venter til den nye administrasjonen kommer i gang. De ønsker å se hva de gjør først, før de begynner å delta mer aktivt i markedet, sier Kanaly til CNNMoney.com.

Kortvarig rally

- Jeg tror det kommer til å bli litt av en Obama-bryllupsreise i et par uker, sier seniorforvalter Terry L. Morris hos Penn Investor Trust.
- Men det er fremdeles mye pessimisme i markedet når det gjelder økonomien, legger han til.

Saken fortsetter under annonsen

Forvalter Joe Arnold hos Dawson Wealth Management mener vi trolig vil se en markedsreaksjon som ligner på den etter valget i november og like etter årsskiftet.
- Begge gangene hadde optimismen en effekt på markedet som varte i noen dager. Men etter hvert forsvant lykken og folk vendte tilbake til realitetene, og vi vet fremdeles ikke hvordan denne krisen kommer til å ende, sier Joe Arnold.

Død, skatter og volatilitet

Obama har for øvrig statistikken på sin side.
Aksjemarkedet gjør det som regel best under en demokratisk president.

Tallene, som går tilbake til 1932, viser at i de første 100 dagene etter at en ny president er på plass stiger S&P's 500 gjennomsnittlig 1,6 prosent.

Er de en republikansk president som tiltrer er oppgangen i gjennomsnit på 0,9 prosent, men hvis det er en demokratisk president klatrer markedet 2,2 prosent den første 100-dagers perioden.

Også på årsbasis er statistikken i demokratenes fordel.
I de 19 valgårene som har vært siden 1932 har aksjemarkedet endt i pluss 6 av 10 ganger ved demokratisk seier, og 5 av 10 ved republikansk seier.

- Historisk favoriserer valgårene en demokratisk president, men ingenting er sikker i denne verden bortsett fra død, skatter og volatilitet - i aksjerkurser og følelser, skriver sjefstrateg Sam Stivali hos Standard & Poor's i et analysenotat.

Saken fortsetter under annonsen

Nøkkeltall: USA

Det amerikanske aksjemarkedet er stengt mandag på grunn av Dr. Martin Luther King Day.

Men det foregår noe handel på de elektroniske børsene, som råvarebørsen Comex og andre handelsplattformer som er knyttet til opsjons- og futuresbørsen i Chicago.

Volatilitetsindeksen, VIX, er ned 9,59 prosent.

WTI-oljen omsettes for 34,40 dollar fatet -ned 2 dollar og 11 cent.

Gull omsettes for 836 dollar per unse - ned 3 dollar og 90 cent.

Saken fortsetter under annonsen

En dollar noteres til 6,9920 kroner. En euro noteres til 1,3063 dollar.

Amerikanske markeder og nyheter her.

Chicago Board Options Exchange her.


Asiatiske markeder her.