138369663_rodt_.jpg

Wall Street kjører mot rødt lys

Publisert: 5. juni 2009 kl 01.06
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Opsjoner og valuta viser "sterke varselssignaler", skriver analytikerne Tom Fitzpatrick og Shyam Devani hos Citigroup i en analyse.

De to Citi-analytikerne, som er lokalisert henholdsvis i New York og i London, advarer mot en nært forestående korreksjon i aksjemarkedet.

- Vi observerer en frakobling mellom det som skjer med implisitt volatilitet og de underliggende prisene over store deles av markedet, skriver de.
- De forteller oss at det er en reell fare for en kraftig konsolidering/korreksjon i forhold til flere av de nye trendene kan være nært forestående, konkluderer Fitzpartick og Devani.

Tom Fitzpatrick var en av de første analytikerne som advarte mot situasjonen i Øst-Europa.

Sterke advarsler

Citigroup viser til at volatilitetsindeksen, VIX, (også kalt Fryktindikatoren), her steget nærmere 8 prosent siden 19.mai.
Aksjeindeksen Standard & Poor's 500 er opp nesten 40 prosent siden 9.mars.

Ifølge analysen vil VIX-indeksen nå teste nivået for en måned siden på 34,5. Noe som signaliserer fare for "a pullback" i aksjemarkedet.

Saken fortsetter under annonsen

Dessuten pekes det på at handelen med valutaopsjoner viser at investorene i stadig større grad tror på større svingninger i valutakursene - et tegn på at de skifter sine posisjoner bort fra investeringene som gir høy avkastning som følge av tegn til bedring i økonomien.

Frykter selvtilfredshet

Fitzpatrick og Devani trekker frem den australske dollaren som et eksempel på at volatiliteten er i ferd med å øke igjen.

"Aussies" falt onsdag under det tekniske motstandsnivået på 77,53 mot yen og signaliserer videre fall for den australske valutaen.

I tillegg har implisitt volatilitet i euro-dollar opsjoner steget fem dager på rad til det høyeste nivået på åtte uker, samtidig har dollaren gjort store opp- og nedturer i forhold til euro.

- Vi frykter at selvtilfredsheten er tilbake i markedet og at den lave volatiliteten i det siste har bidratt til dette, skriver analytikerne.

- Økningen i volatiliteten ser ut til å være en advarsel om at ingenting er "one-way" hele tiden - når du begynner å tro på det, er det at du får smellen, avslutter de to valutaekspertene til Citigroup.

Saken fortsetter under annonsen

Bank anbefaler bank

Flere analytikere har for øvrig kommet med kjøpsanbefalinger og oppgraderinger i finanssektoren torsdag.

Royal Bank of Scotland Capital Markets har satt amerikanske KeyCorp på sin top-20 liste over anbefalte investeringer.
KeyCorp suser opp 20 prosent på Wall Street.

Den mektige bankkjempen Goldman Sachs løftes over 5 prosent etter at oppgradering fra meglerhuset Sanford C. Bernstein & Co.

- Vi ser stadig mer selvtillit blant våre klienter når det gjelder å allokere sine investeringer for å øke beholdningen av aksjer, sier forvalter Charles Stamey hos Manning & Napier Advisors Inc til Bloomberg News.
- Det er et tonn av uinvesterte penger på sidelinjen, legger han til.

Goldman løfter oljeprisen

Den tidligere investeringsbanken Goldman Sachs skriver i et analysenotat at oljeprisen forventes å nå 85 dollar innen utgangen av året.

Saken fortsetter under annonsen

Goldman, som er verdens største aktør i markedet for oljekontrakter, får svært ofte rett i sine analyser av oljeprisen og oljeprisen er nå like under 70 dollar fatet.

De tunge oljeselskapene, som ExxonMobile og Chevron, drar lasset sammen med finanssektoren på Wall Street torsdag.

- 68 eller 69 dollar fatet er OK, sier Alan Valdes som er gulvtrader på NYSE for meglerhuset Hillard Lyons.
- Men vi får håpe den ikke går over 80, understreker han.

- Vi må huske på at selv om det var boligmarkedet som fikk oss inn i denne krisen, så var det energimarkedet som definitivt forverret tingene i fjor sommer da forbrukerne ble presset av en oljepris på 150 dollar fatet, sier Valdes til The Wall Street Journal.

Nøkkeltall: USA

Standard & Poor's 500 er opp 1,15 prosent.

Dow Jones er opp 0,86 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Nasdaq Composite er opp 1,32 prosent.

Nasdaq Other Financial er opp 2,14 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX, er ned 2,71 prosent.

Oljeserviceindeksen, OSX, er opp 3,25 prosent.

Olje og gull opp

WTI-oljen omsettes for 68,81 dollar fatet - opp 2 dollar og 69 cent.

Gull omsettes for 982,30 dollar per unse - opp 16 dollar og 70 cent.

Saken fortsetter under annonsen

En dollar noteres til 6,2840 kroner. En euro noteres til 1,4179 dollar.

Amerikanske markeder her.

Asiatiske markeder her.