138371800_obama.jpg

Wall Street kjøper Obama-aksjer

Publisert: 6. januar 2009 kl 23.40
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Nye nøkkeltall bekrefter at den amerikanske økonomien synker i et skremmende tempo.
Nye tall fra boligmarkedet viser fortsatt svekkelse.
Kontrakter på bygging av nye boliger falt 4 prosent i november, og den såkalte "pending home sales index" falt mer enn forventet, til det laveste som er målt.
Amerikanske myndigheter melder i sin "factory order report" at viser at ordrene til industrien falt 4,6 prosent i november, dobbelt så mye som forventet, etter å ha falt 6 prosent måneden før.
Den såkalte ISM-indeksen for servicesektoren er litt bedre enn forventet i desember, men aktiviteten i servicebransjen krymper stadig.

FED er vettskremt

Tirsdag ble det offentliggjort et kort referat fra det siste møte i Federal Reserves rentekomite.
Ifølge referatet forventer sentralbanken av resesjonen vil fortsette i 2009 og at USAs brutto nasjonalprodukt vil bli negativt. FED tror også at arbeidsledigheten vil fortsette å øke"betydelig" inn i 2010.
Flere FED-representanter gir i referatet uttrykk for at rentekuttene kanskje ikke er nok til å forhindre at finanskrisen forverres.
Den amerikanske sentralbanken ser en rekke problemer i økonomien, og flere FED-sjefer frykter situasjonen kan bli mye verre enn det noen har forventet.
"Møtedeltakerne er generelt enige om at usikkerheten omkring de økonomiske utsiktene er store og at nedsiderisikoen selv i forhold til de svake forventningene er grunn til alvorlig bekymring", opplyser FED i det begrensede referatet.
- Jeg tror virkelig sentralbanken er veldig redd akkurat nå - akkurat som alle andre - og de ønsker å bruke alle midler, sier sjeføkonom David Wyss hos Standard & Poor's til CNN Money.

Kjøper Obama-aksjer

På Wall Street er man nærmest begynt å ignorere alle de dårlige nyhetene, og det er aksjer som forventes å nye godt av påtroppende president Barack Obamas planer som trekke de amerikanske aksjene opp tirsdag.

Stimuluspakken på nærmere 800 milliarder skal skape nye arbeidsplasser, gi folk mer penger mellom hendene og øke forbruket.

Walt Disney, Hewlett-Packard og Citigroup er blant lokomotivene på Wall Street i dag.

Saken fortsetter under annonsen

- Det skaper kortsiktige fordeler fordi forbrukerne vil kjøpe mer, sier direktør Ron Sweet hos USAA Investment Management om Obamas stimuluspakke.
- Det er en følelse av lettelse over at administrasjonen ikke bare vil la alt falle sammen, sier han til Bloomberg News.

- Det er vanskelig å ikke være positiv når så mye penger er på vei ned skorsteinen, sier analysesjef Jason Pride hos Havenford Trust. - Vi venter å se en eller annen form for bedring mot slutten av 2009, sier han.

Hva skjer a?

Men hva som blir effekten av de massive tiltakene fra amerikanske myndigheter er likevel et det store spørsmålet.
Enkelte analytikere peker på at folk vil begynne å spare mer, og at effekten på forbruker derfor vil bli mindre enn beregnet.
Andre peker på at programmet som skal støtte huseiere i problemer kan føre til at noen vegrer seg for å jobbe mer, fordi støtten er knyttet til inntekten. Jo mindre inntekt, jo mer boligstøtte.
Obamas storsatsing på utbygging av veier, internett og nye energiløsninger vil utvilsomt skape nye arbeidsplasser.
Men hva skjer den dagen krisepakken er brukt opp?
I 1937 mente daværende president Roosevelt at det private næringslivet var kommet på fote igjen og begynte å redusere det offentlige forbruket. Historikere mener dette var hovedårsaken til at økonomien falt tilbake i resesjon.
- Det er så mange problemer i dag, og ingen gode nyheter. Det er nok til å stoppe effekten av det Barack Obama gjør, sier økonomen Stanley Moses ved Hunter College, ifølge New York Times.
Men denne risikoen er Obama og hans folk klar over, mener sjeføkonom Mark Zandi hos Moody's Ecomomy.com.
- Det viktigste den nye administrasjonen kan gjøre når den kollektive psyken er så knust, er å bruke penger på håndfaste ting. Folk vil å se at en bro er blitt reparert, de vil se en ny teknologi, et bedre vannsystem. De ønsker å føle et dette er noe som vil lønne seg i fremtiden. Det kan kanskje få dem til å bruke penger igjen, sier Mark Zandi.

Nøkkeltall: USA

Standard & Poor's 500 er opp 0,78 prosent.

Dow Jones er opp 0,69 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Nasdaq Composite er opp 1,50 prosent.

Nasdaq Other Financial er opp 2,12 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX , er ned 1,33 prosent.

Oleserviceindeksen, OSX , er opp 4,94 prosent.

Olje ned - gull opp

WTI-oljen omsettes for 48,50 dollar fatet - ned 31 cent

Gull omsettes for 864,50 dollar per unse - opp 6 dollar og 70 cent.

Saken fortsetter under annonsen

En dollar noteres til 6,9767 kroner. En euro noteres til 1,3512 dollar.

Amerikanske markeder her.