138374729_wall_.jpg

Wall Street kjemper i motbakke

Publisert: 25. mars 2008 kl 23.31
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Den amerikanske forventningsindikatoren - The Conference Board's confidence index - falt fra 76,4 til 64,5 poeng i mars, til det laveste nivået på fem år.
Den underliggende indikatoren - The Conference Board's gauge of expectations - falt til 47,9 poeng, det laveste siden 1973.
Amerikanernes tillit til egen økonomi har ikke vært lavere siden Richard Nixon var president.

- Dårlig omen

- Forbrukerne kommer til å trekke seg ganske kraftig tilbake. Arbeidsmarkedet forverres og lønningene klarer så vidt å holde tritt med inflasjonen. Dette er alle ganske dårlige omen om hva som kommer, sier økonon Carl Riccadonna hos Deutsche Bank Securities til Bloomberg News.
Og forbruket er allerede presset. Detaljhandelen falt med 0,6 prosent i februar, viser nye tall fra Commerce Department. Det er det andre fallet på tre måneder.

Boligkrakk

Boligprisene i 20 større områder i USA hadde i januar det kraftigste fallet som noensinne er registrert.
Den annerkjente S&P/Case-Shiller home-price index har falt 10,7 prosent siden januar 2007. Indeksen har nå falt i 13 måneder i strekk.
Prisfallet forventes å fortsette etterhvert som tvangsalg øker mengden av ledige boliger på markedet, og strengere lånevilkår gjør det vanskeligere å finansiere boligkjøp.
De fallende boligprisene gjør også at boligeiere ikke lenger kan låne så mye penger med pant i boligene sine, og forbruket vil derfor svekkes yttterligere.
- Den voldsomme svekkelsen i boligprisene vil trolig bli den faktoren som legger størst press på forbruket, sier sjeføkonom Joe LaVorgna i Deutsche Bank til Bloomberg News.

Dollarkrasj

Dollarkursen tar det bratteste svalestupet overfor euro siden 2006 etter de nedslående makrotallene.
- Dollaren er på defensiven. Dette er et ganske vanskelig miljø for både dollaren og amerikansk økonomi, sier valutastrateg Nick Bennenbroek hos Wells Fargo Bank.
- Markedet tar en realitets-sjekk: Nei, intet er forandret. Økonomien i USA vil forverres ytterligere, sier direktør for global valutastrategi, Samarjit Shankar, hos Bank of New York.

Saken fortsetter under annonsen

Markedet forventer nå ytterligere rentekutt fra Ben Bernanke og FED.

Megatap på Wall Street

Banker, meglerhus og hedgefond på Wall Street kan komme til å rapportere tap på 460 milliarder dollar som følge av kollapsen i subprimemarkedet - om lag fire ganger så mye som hittil er rapportert, skriver Goldman Sachs i en analyse.
En rekke finansfortak har tirsdag fått sine resultatanslag og kursmål nedjustert.
Deriblant Goldman Sachs selv som får sitt kursmål kuttet med 3,7 prosent. Merrill Lynch får sitt resultatanslag kuttet med 45 prosent, og Bank of America blir nedgradert fra "nøytral" til "selg".
Ifølge Goldman Sachs vil megatapene føre til "betydelige innstramminger" i kredittforholdene.
- Det er et lys i enden av tunnellen, men det er fremdeles ganske svakt, skriver analytiker Andrew Tilton hos Goldman Sachs i et notat til investorene.

Rå redning

Men til tross for mer illevarslende nytt, holder Wall Street noenlunde stand tirsdag. Dow Jones-indeksen har riktignok skiftet fra pluss til minus om lag 40 ganger i løpet av dagen.
Det er først og fremst stigende råvarepriser som holder markedet oppe.
Gruvegigantene Freeport-McMoRan og Newmont Mining trekker S&P-indeksen i pluss, godt hjulpet av landbruksgiganten Monsanto som leverer knalltall, øker estimatene og aksjen gjør det største hoppet på sju år.
- Prisene i hele råvaremarkedet falt ganske dramatisk forrige uke. Det ga investorer som meg, som følger med på verdsettingen, en mulighet til å bygge opp posisjoner i aksjer vi liker, sier president og investeringsdirektør Malcolm Polley hos Stewart Capital Advisors LLC til Bloomberg News.

Bunnen nådd?

- Jeg tror dette er starten på et markedet som prøver å konsolidere - som har lagt inn en bunn, sier sjeføkonom Peter Cardillo hos Avalon Partners til MarketWatch.com.

Saken fortsetter under annonsen

Her er kveldens nøkkeltall:

Standard & Poor's 500 er opp 0,23 prosent.

Dow Jones er ned 0,13 prosent.

Nasdaq Composite er opp 0,61 prosent.

Nasdaq Other Finacial er opp 1,54 prosent.

Oljeserviceindeksen, OSX, er opp 2,60 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX , er ned 0,04 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Olje og gull opp

WTI-oljen omsettes for 101,55 dollar fatet - opp 33 cent.

Gull omsettes for 938,70 dollar per unse - opp 3 dollar og 70 cent.

En dollar noteres i øyeblikket for 5,1784 kroner. En euro noteres til 1,5625 dollar.


Følg de amerikanske markedene her.