138369131_nysen.jpg

Wall Street kan få "straffeskatt"

Publisert: 31. august 2009 kl 22.57
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

I følge en artikkel på nettstedet The Hill er USAs største arbeidstakerorganisasjon, AFL-CIO, sammen med flere demokratiske politikere, i ferd med å snekre sammen et forslag om å beskatte alle aksjetransaksjoner i USA med 0,1 prosent per transaksjon.

Politisk direktør Thea Lee i ALF-CIO sier dette kan gi amerikanske myndigheter mellom 50 og 100 milliarder dollar ekstra inntekter hvert år som kan bli brukt til finansiere infrastrukturprosjekter og andre prioriterte satsninger.

Lee sier også at børsskatten kan bli innført både nasjonalt og internasjonalt.

Vil ramme spekulasjon

- Det vil ha to fordeler; gi store inntekter og dempe spekulativ finansiell aktivitet, sier Lee.

- Den største ulempen med de fleste skatter i dag er at de demper det som er reell produktiv aktivitet. Dette vil legge en demper på mange finansielle transaksjoner. Men folk snur på porteføljene sine flere ganger i timen eller per dag. De tjener penger, men øker det virkelig produktiviteten i USA? sier hun.

Forslaget har en betydelig sjanse for å bli en realitet. Ifølge The Hill har forslaget allerede økende støtte i Kongressen og blant ledende finansfolk i London, deriblant Lord Adair Turner som er styreformann i Financial Services Authority.

Saken fortsetter under annonsen

Den franske regjeringen støtter forslaget som en ide til å finansiere utviklingen av fattige land.

I strupen på Goldman Sachs

Børsskatten vil først og fremst ramme hedgefond, storbanker og større meglerhus som benytter seg av sin overlegne datateknolologi i såkalt High Frequency Trading (HTF) hvor flere hundre tusen ordrer blir gjennomført i løpet av et knapt sekund.

Det betyr i praksis; først og fremst bankgiganten Goldman Sachs som kontrollerer noen av verdens største hedgefond og har et av verdens største meglerbord.

Ifølge The Hill ønsker de demokratiske politikerne og fagforeningene å få fingrene i en bit av Goldman Sachs sin svulmende formue.

Lederne er sinte på Goldman som har kommet ut som en vinner av finanskrisen innhyllet i en sky av spekulasjoner og konspirasjonsteorier. Finansforetaket går nå med rekordhøyt overskudd etter å ha fått (og betalt tilbake) 10 milliarder dollar i krisehjelp.

Goldman-ansatte ligger an til en personlig bonus på 700 000 dollar i år.

Saken fortsetter under annonsen

Typisk reaksjon

Det er ikke første gang det foreslås skatt på aksjetransaksjoner.

Dette er et av flere tiltak som myndighetene ofte foreslår under økonomiske kriser.

Det kalles for "Tobin Tax", etter den avdøde amerikanske økonomen James Tobin som tidlig på 1970-tallet foreslo skatt på finansielle transaksjoner for å bremse valutaspekulasjonene i kjølevannet av kollapsen i Bretton Woods-systemet (gullstandarden).

Gullegg?

Muligheten for at Tobinskatten blir øket og/eller utvidet til å gjelde andre typer finansiell virksomhet er også overhengende.

Den republikanske kongressmannen Peter DeFazio har allerede tatt til orde for å skattlegge handelen på oljekontrakter med 0,2 prosent per transaksjon, og opsjoner på oljekontrakter med 0,5 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

The Hill forteller videre at mange amerikanske politikere kan komme til å se på dette som en gylden mulighet til finansiere det galopperende budsjettunderskuddet.

Sjansen er stor for at børsskatten blir jekket opp adskillige hakk.

Dagens erkjennelse

Det er dog ikke utsiktene til skatt på aksjetransaksjoner som er i fokus blant aktørene på Wall Street mandag. (Det kommer nok...).

Markedet faller markert etter kursfall på alle de ledende børsene i verden.

Investorene på Wall Street dumper finansaksjer etter at finanstidsskriftet Barron's konstaterer at AIG-aksjen, som har sprudlet opp cirka 300 prosent i løpet av de siste månedene, "synes å være overpriset".

Det må vel kunne utropes til "The Understatement of The Day".

Saken fortsetter under annonsen

Vi bør vel tilføye at Barron's i fjor vinter kalte AIG-aksjen for "et skrikende kjøp" etter at kursen kollapset i februar og insisterte på at investorenes reaksjon var overdrevet.

Mandag stuper AIG rundt 10 prosent og trekker resten av finanssektoren med seg.

"Pump and Dump" er det visst noe som heter...

PS:

Den amerikanske Finansdepartementet eier om lag 80 prosent av aksjene i AIG.

Nøkkeltall: USA

Standard & Poor's 500 er ned 0,81 prosent..

Saken fortsetter under annonsen

Dow Jones er ned 0,50 prosent.

Nasdaq Composite er ned 0,97 prosent.

Nasdaq Other Financial er opp 1,12 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX, er opp 5,57 prosent.

Oljeserviceindeksen, OSX, er ned 2,85 prosent.

Olje og gull

WTI-oljen omsettes for 69,69 dollar fatet - ned 3 dollar og 5 cent.

Gull omsettes for 852,40 dollar per unse - ned 6 dollar og 40 cent.

En dollar noteres til 6,0166 kroner. En euro noteres til 1,4339 dollar.

Amerikanske markeder her.

Asiatiske markeder her.