138372143_nysen.jpg

Wall Street: Irrasjonell begeistring?

Publisert: 22. november 2008 kl 00.56
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Om det i hele tatt er noen som kan gjøre noe, så er det kanskje Tim Geithner.
Sjefen for New York FED har håndtert en rekke kriser og har forhindret en finansiell nedsmeltning en gang før.

Bernankes styrmann

Når Wall Street er i krise og må alarmere myndighetene klokken 03 om natten, er det ikke i Det Hvite Hus i Washington telefonen ringer - men i en leilighet på Manhattan.
Det var Tim Geithner Bear Stearns-sjefen ringte til midt på natten da han innså at banken bare hadde penger til å overleve i 24 timer til.
I løpet av 11 timer fikset Geithner det slik at JPMorgan Chase overtok investeringsbanken og opprettet samtidig to nye låneordninger i sentralbanken med nærmest ubegrenset kreditt for investeringsbanker og andre kredittforetak.
I de stormfulle ukene i mars var det Geithner stod ved roret i FED-skuta da renten ble kuttet med 0,75 prosentpoeng. Bernanke var frontfiguren.

Kriseekspert

Han er ingen stor kjendis, og trives best i kulissene, men Tim Geithner(46) har i løpet av de siste 10 årene hatt en historisk karriere.
Han har vært USA problemløser i nesten alle finansielle kriser de siste årene, inkludert den meksikanske valutakrisen, Asia-krisen og kollapsen i Long Term Capital Management.
Han har spiller en avgjørende organisatorisk rolle i den økonomiske krisen som fremdeles er i ferd med å utfolde seg, blant annet som en av arkitektene bak krisepakken til finansnæringen på til sammen 700 milliarder dollar.
Han blir karakterisert som en omtenksom og intelligent person som har en spesiell evne til å bringe folk sammen.
Geithner er en fullblods byråkrat og ble møtt med skepsis på Wall Street da han overtok jobben som direktør for New York Federal Reserve i 2003.
I dag får han trampeklapp på vei mot jobben som finansminister i landet som opplever sin verste økonomiske krise siden Den Store Depresjonen på 30-tallet.

- Et fantastisk valg

- Denne nyheten kan virkelig gi aksjemarkedet en vitamininnsprøytningen, skriver sjeføkonom Chris Rupkey hos Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ i et notat til kundene.
- Geithner er et fantastisk valg til å lede finansmarkedet ut av villmarken, skriver Rupkey.
- Markedets tilbakemelding er at Geithner er et godt valg. Han er ung, han er intelligent og han er erfaren. Det landet trenger er unge mennesker som er full av energi og kan strekke dagen til 26 timer. Ingenting er som giring (leverage), sier styreformann Hugh Johnson hos Johnson Illington Advisors til MarketWatch.com.

Saken fortsetter under annonsen

Ny systemkrise

Samtidig som investorene sender aksjekursene kraftig opp, er banken som en gang var USAs og verdens største, i ferd med kollapse.
Situasjonen i Citigroup ligner på den i Bear Stearns; selskapet er avhenging av kortsiktig finansiering i pengemarkedet som ennå ikke har stabilisert seg - til tross for at verdens sentralbanker har oversvømmet markedet med penger.
Bankens markedsverdi er redusert fra 180 til 20 milliarder dollar i løpet av et år, bortimot 20 milliarder dollar er tapt og over 70 000 ansatte har fått sparken.
Det er få, bortsett fra konsernsjefen Vikram Pandit, som tror at Citigroup vil overleve som selvstendig bank uten å selge deler av virksomheten. Noe Pandit nekter.

Ny gigantaksjon

Analytikere hos Deutsche Bank advarer i et analysenotat fredag om at det voldsomme fallet i aksjekursen til Citibank også kan redusere bankens reelle verdi i stort omfang.
- Saken med Citi er i hvor stor grad den nedadgående trenden i aksjekursen påvirker fundamentale faktorer, skriver Deutsche Bank,
Direktør for derivathandelen hos Charles Schwab & Co, Randy Fredrick, forklarer: - Hvis aksjene fortsetter å falle vil folk slutte å gjøre forretninger med Citigroup. De vil oppfatte selskapets posisjon som den er reflektert i aksjekursen, uansett hva ledelsen måtte si, understreker Fredrick overfor MarketWatch.com.
Ifølge Bloomberg News kan styret i Citi underkjenne konsernsjefens avgjørelse om ikke å selge deler av selskapet.
Men det er ikke mange potensielle kjøpere for tiden. I hvert fall ikke i USA.
Den eneste som muligvis er finansielt sterk nok er JPMorgan Chase, men JP har allerede overtatt Bear Stearns, Washington Mutual, Wells Fargo, Wachovia, Bank of America og har nettopp blitt enig om å kjøpe Merrill Lynch.
Skulle JPMorgan overta Citigroup også, vil banken bli så stor at det kan forrykker balansen i markedet og skaper en uheldig konkurransesituasjon.
Det mest sannsynlige utfallet er derfor at den amerikanske staten må redde Citigroup med en ny gigantisk krisepakke, anslått til å måtte være på størrelse med den AIG fikk, rundt 150 milliarder dollar.
Men grensen for hvor mange krisemilliarder som kan deles ut må til slutt settes et sted.
Det kan bli ved porten til General Motors i Detroit.
3 millioner arbeidsplasser er i fare hvis bilgiganten går over ende.

Irrasjonell begeistring

1 million arbeidsplasser er forsvunnet fra det amerikanske arbeidsmarkedet i år.
Bare i løpet av denne uken har 60 000 mennesker mistet jobben, troen på at nåværende finansminister Henry Paulsons mange vinglete tiltak vil virke er også forsvunnet.
Det er denne måneden nøyaktig 12 år siden daværende sentralbanksjef Alan Greespan i en tale gjorde begrepet "irrasjonell begeistring" ( irrational exuberance) nærmest til et nasjonalt slagord. Amerikanere kjører stadig rundt med klistremerker på bilene hvor det står "Jeg vil bli irrasjonelt begeistret igjen".
Greenspan hadde lagt merke til at forskjellen mellom papirverdier og reelle verdier begynte å bli større og større. Aksjekursen på Wall Street stupte den dagen, men var snart på vei opp igjen.
Men Greenspans ordbruk er i ettertid blitt sett på som "The Warning". Den første virkelige advarselen om at noe galt var på ferde.
Dagens gledesrus på Wall Street over utnevnelsen av en ny minister kan også karakteriseres som "irrasjonal exuberance". Det skal mer til enn en ny finansminister for å løse alle de komplisere problemene i økonomien. Men Geithner er sikkert rett mann på rett plass.
Aksjerallyet reflekterer kanskje også en viss lettelse over at Henry Paulson blir byttet ut.
Uansett så trenger verken Greenspan eller andre å bekymre seg nevneverdig for irrasjonell begeistring mer.
Den tiden er forbi.

Nøkkeltall: USA

Saken fortsetter under annonsen

Standard & Poor's 500 er opp 6,32 prosent.

Dow Jones er opp 6,54 prosent.

Nasdaq Composite er opp 5,18 prosent.

Nasdaq Other Financial er opp 10,30 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX, er ned 10,13 prosent, til72,67 poeng.

Oljeserviceindeksen, OSX, er opp 9,79 prosent.

Olje ned - gull kraftig opp

Saken fortsetter under annonsen

WTI-olje omsettes for 49,93 dollar fatet - opp 51 cent.

Gull omsettes for dollar 781,80 per unse - opp 43 dollar og 10 cent.

En dollar noteres til 7,1658 kroner. En euro noteres til 1,2589 dollar.


Følg de amerikanske markedene her.