138373478_wall_.jpg

Wall Street i fritt fall

Publisert: 6. juni 2008 kl 22.39
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Det amerikanske arbeidsmarkedet krympet med ytterligere 49.000 jobber i mai.
Det er femte måned på rad at antall såkalte non-farm payrolls reduseres.
Fabrikker, byggeselskaper og detaljhandlere er dem som har kuttet mest i arbeidsstyrken den siste måneden.
Den samlede arbeidsledigheten i USA er nå på 5,5 prosent. Opp 0,5 prosent fra april, til det høyeste nivået siden oktober 2004. Hoppet i ledigheten fra april til mai er det kraftigste siden 1986, ifølge Bloomberg News.
Nedgangen i antall jobber er mindre enn forventent, men økningen i den totale ledigheten er større enn forventet.
- Hoppet i arbeidsledigheten har virkelig overrasket folk, sier sjeføkonom Stuart Hoffman hos PNC Financial Services Group til CNNMoney-com
- Vi er i en resesjon, uansett hvordan økonomene definerer det, sier Hoffman og viser til at USAs bruttonasjonalprodukt stadig øker og definisjonen på en resesjon er to kvartal på rad med negativ BNP-vekst.
- Men når sysselsettingen, utenom landbruket, faller for femte måned på rad, føles det som en resesjon for mange mennesker, sier Stuart Hoffman.

- Skremmende

- Dette er en stygg rapport fra arbeidsmarkedet. Det meste av økonomien ser ut til å være i resesjon, sier sjeføkonom Allen Sinai hos decision Economics til Bloomberg News.

Professor Peter Morici ved University of Maryland sier til TheStreet.com at fallet i sysselsettinge fem måned på rad er det sterkeste beviset hittil på at den amerikanske økonomien er gått i en en resesjon av ukjent dybde og varighet.

- Dette gir nye bekreftelser på at vi er i en utvidet periode med svak øknonomisk aktivitet. Det er kanskje ikke nok til å gi oss negativ BNP-vekst, men absolutt nok til å holde veksten mellom 0 og 1 prosent i lang tid. Og risikoen for at det blir verre er åpenbar, sier sjeføkonom Michael Strauss hos Commonfund til TheStreet.com.
Ifølge Strauss har økonomene bommet på sine estimater fordi de har fokusert på antall førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd i stedet for å se på hvor mange som søker fortsatt ledighetstrygd.

- Jeg har vært i markedet i 25 år; å se et hopp som dette er litt skremmende, sier trader Jack Bouroudjian hos Brewer Investment Group til CNBC.

- Med en klype salt

Saken fortsetter under annonsen

Enkelte markedsaktører sier imidlertid at at dagens tall må tas med en klype salt fordi de sansynligvis er et statistisk fenomen.
Årsaken er at målingene denne gang faller sammen med skoleslutt i USA, og mange nyutdannede har stilt seg i jobbkøen.
Dessuten er ledigheten blant ungdom i USA på historisk høyt nivå.
- Det er derfor trolig at månedens økning i ledigheten vil bli reversert, skriver Tony Crescenzi hos Miller Tabak i et analysenotat.

- Disse tallene bør bli tatt med en klype salt ettersom skoleslutten trolig påvirker dem denne måneden. Rapporten er likevel ytterligere bevis på økt press på det private forbruket som mest sansynlig vil falle tilbake til negativ trend etter den midlertidige effekten av stimulipakken , skriver økonom Joshua Shapiro hos MFR Inc. i et analysenotat.

Obama og McCain reagerer

Både den demokratiske og den republikaske presidentkandidanten har fredag uttrykt bekymring for den stigende arbeidsledigheten, og benyttet anledningen til å markedsføre sine løsninger på de økonomiske problemene i USA.
- Dagens jobbrapport er dypt urovekkende, sier demokratenes Barak Obama i en pressemelding. Han sier videre at tallene understreker behovet for skattereduksjon blant dem med middels inntekt, slik han har foreslått.
Republikanernes John McCain oppfordret Kongressen til å innføre tiltak som kan bremse den galloperende utviklingen i antall boliger på tvangsauksjon.
- Jobbtallene kommer til å få alles oppmerksomhet, sier strateg Phil Orlando hos Federated Investors til MarketWatch.com.

- Tallene for non-farm payrolls var greie, faktisk litt bedre enn forventet. Men det som kommer til å være overskriften i alle amerikanske aviser i morgen er at ledigheten har hoppet til 5,5 prosent, sier Orlando.

Oljeprisen går bananas

Prisen på råolje for levering i juli er fredag notert til ny rekordnotering på 138,87 dollar fatet på NYMEX .
I den elektroniske handelen på Globex er fremtidskontraket på olje notert til 139,01 dollar fatet.
Oljeprisen er opp nesten 11 dollar i løpet av ett døgn.
Den voldsomme økningen i oljeprisen kommer etter at dollarkursen har svekket seg og en israelsk minister uttaler at et angrep på Iran kan bli nødvendig.
Dollarsvekkelsen begynte i går etter at den europeiske sentralbanksjefen Jean-Claude Trichet antydet at ECB kan komme til å heve renten i løpet av året.
Trichets uttalelser har satt sinnene i kok hos flere.
- Trichets kommentarer - disse arrogante kommentarene - var utrolige. Han spiller ikke ball, han skaper et helt nytt spill, sier Jack Bouroudjian hos Brewer Investment Group.

Saken fortsetter under annonsen

- Olje blir brukt som hedge mot svakere dollar av spekulative kjøpere, sier visestyreformann Gary Adams hos Deloitte & Touche LPP til Bloomberg News.
- Vi ser at prisen vil fortsette opp etterhvert som investorene leter etter alternative plasseringer, sier Adams.
Investeringsbanken Morgan Stanley spår at olejprisen vil nå 150 dollar i løpet av den neste måneden.

- Jeg tror det kraftige hoppet i oljeprisen i løpet av de siste to dagene sjokkerer investorene mer enn noe annen, sier investeringsstrateg Bill Stone hos PNC wealth Management til CNNMoney.com.
- Det er definitivt frykten som driver markedet i dag. Dollaren er ned. råvareprisene er opp og det er rally i obligasjonsmarkedet, påpeker Bill Stone.


Frontline er opp 2,2 prosent på NYSE fredag, StatoilHydro er uendret. (I forhold til sluttkursen på Oslo Børs).

Her er kveldens nøkkeltall:

Standard & Poor's 500 er ned 2,53 prosent.

Dow Jones er ned 2,69 prosent.

Nasdaq Composite er ned 2,45 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Nasdaq Other Financial er ned 2,67 prosent.

Oljeserviceindeksen, OSX , er ned 0,67 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX , (også kalt "fryktindikatoren") hopper 24,15 prosent.

Olje og gull kraftig opp

WTI-oljen omsettes for 138,87 dollar fatet - opp 11 dollar og 8 cent.

Gull omsettes for 899 dollar per unse - opp 23 dollar og 50 cent.

En dollar noteres i øyeblikket for 5,0246 kroner. En euro noteres til 1,5766 dollar.

Saken fortsetter under annonsen


Følg de amerikanske markedene her.