138370772_bear_.jpg

Wall Street i bjørnefellen?

Publisert: 27. mars 2009 kl 23.08
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Toppsjefene flere av de globale storbankene uttalte for et par uker siden at virksomhetene deres hadde gått med overskudd i årets to første måneder, og at de var meget optimistiske i forhold til utviklingen fremover.

Fredag sier JPMorgan-sjefen, James Dimon, at mars har vært "litt tøffere" enn de to foregående månedene.

Også toppsjefen i Bank of America sier det samme, begge i tv-intervjuer med CNBC.

JPMorgan Chase faller 5,8 prosent, Bank of America er ned 3,17, mens Citigroup bankes ned 6,8 prosent.

Investorene er igjen mistenksomme overfor finanssektoren.

Bjørnefelle?

- Jeg tror det momentum her på kort sikt, men det er et klassisk "bear-market" rally, og investorene må passe på at de ikke faller i den klassiske bjørnefellen, sier direktør Dean Barber hos Barber Financial Group til CNNMoney.com.

Saken fortsetter under annonsen

Ifølge Barber har oppgangen vært basert på håp om at resesjonen snart er slutt fordi så mange penger er blitt pumpet inn i finanssektoren og i økonomien.
- Likevel er den fundamentale økonomien i dårlig stand, det samme gjelder næringslivets evne til å tjene penger, sier Barber.

En bjørnefelle (bear market trap) er betegnelsen på situasjonen som oppstår når falske signaler får investorene til å tro at den nedadgående trenden i markedet har snudd og aksjekursen stiger hurtig (rally). Dem som går i bjørnefellen, er dem som ikke har solgt seg ut før markedet faller igjen.

Etter torsdags opptur hadde den ledende Dow Jones indeksen steget 21 prosent fra bunn-nivået 9.mars, og dermed ute av bjørnemarkedet som defineres som et fall over tid på mer enn 20 prosent.

Fredag faller Dow Jones nesten 2 prosent og Wall Street er tilbake i "bjørnenes" territorium.

Ny stress-test i markedet?

Om 9.mars blir stående i historien dagen da bjørnemarkedet nådde bunnen, vil trolig vise seg i april når amerikanske myndigheter forventes å offentliggjøre resultatene av den såkalte stress-testen som de er i ferd med å gjennomføre i bankvesenet, samt utfallet av G20 møtet som starter førstkommende torsdag.

I øyeblikket er mange svært forsiktig med å konkludere er bunnen er nådd i aksjemarkedet.

Saken fortsetter under annonsen

- For at vi skal tro på at dette virkelig er blitt til et oksemarked (bull market), må vi gå tilbake å teste bunnen for å være sikker på at den holder, sier direktør og porteføljeforvalter Matthew Smith hos Smith Affiliated Capital.

Det betyr rundt 6 550 poeng for Dow Jones indeksen.

- Men vi har mislykkes med hver gang tidligere i dette bjørnemarkedet, og det er ingen grunn til å tro at vi kan klare det denne gangen heller, sier Smith til The Wall Street Journal.

En prosess, ikke et tidspunkt

- Vi er ikke ute av skogen ennå, fastslår investeringssjef Paul Nolte hos Hinsdale Associated.
- Vi har hatt en periode på rundt fem måneder hvor de store bevegelsene i markedet egentlig ikke har ført oss noen steder, og jeg tror det vil fortsette slik en stund til, sier Nolte til TheStreet.com.

- Nøkkelen her er ikke nødvendigvis rallyet, men om den uunngåelige nedturen som følger blir mindre, forklarer han.

- Hvis den blir roligere og ikke faller gjennom tidligere bunn-nivåer, og vi ser at det bygger seg opp et gulv, vil det være større grunn til begeistring. Folk må huske på at bunnen er en prosess, ikke et tidspunkt, presiserer investeringssjefen.

Saken fortsetter under annonsen

Dårlige tegn

I en rapport fra The Office for the Comptroller of Currency kommer det frem at finansindustrien hadde sitt første tap i derivatmarkedet i 2008, sammenlignet med en gevinst på 5,5 milliarder i 2007.

Finansinstitusjonene tapte til sammen 836 millioner dollar i fjor, etter nedskrivning av verdier på finansielle instrumenter for 9 milliarder dollar i fjerde kvartal.

Mye av usikkerheten i finansmarkedet fremover vil være knyttet til det uregulerte derivatmarkedet som blant annet inneholder gjeldsforpliktelser for 10 000 milliarder dollar.

Amerikanske banker, til sammenligning, utestående lån for totalt 8 000 milliarder.

Det er stadige nye nedskrivninger på investeringer i det døde kredittderivatmarkedet som gjør at mange banker må bokføre enda flere tap, til tross for krisepakker og kostnadskutt.

Den siste uken har også shorthandelen med finansaksjer tatt seg kraftig opp, noe som tyder på at flere og flere forventer et fall i aksjekursene.

Saken fortsetter under annonsen

De umulige forbrukerne

Om lag to trededeler av USAs brutto nasjonalprodukt kommer fra privat forbruk.

Det er derfor de mange krisetiltakene er konstruert med sikte på å få bankene til å øke utlånene slik at folk kan kjøpe mer.

Etter noe gode tall fra boligmarkedet tidligere i uken, kommer det fredag en rapport som viser at personlig forbruk derimot bremser, og sparingen øker.

Personlig forbruk økte riktignok med 0,2 prosent i februar, men det er adskillig mindre enn i januar da personlig forbruk økte med 1 prosent.

Tallene viser også at de personlige inntektene falt med 0,2 prosent i februar, mot en økning op 0,2 prosent måneden før.

Det mest oppsiktvekkende er dog at amerikanerne er begynt å spare.

Saken fortsetter under annonsen

I februar sparte de 4,2 prosent av sin disponible inntekt, i januar sparte de 4,4 prosent.

Vi må tilbake til august og september 1998 for å finne sist gang spareraten blant privatpersoner var over 4 prosent to måneder på rad.

Nøkkeltall: USA

Standard & Poor's 500 er ned 2,03 prosent.

Dow Jones er ned 1,87 prosent.

Nasdaq Composite er ned 2,63 prosent.

Nasdaq Other Financial er ned 4,72 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX, er opp 1,68 prosent.

Oljeserviceindeksen, OSX, er ned 3,97 prosent.

Olje og gull ned

WTI-oljen omsettes for 52,38 dollar fatet - opp ned 1 dollar og 96 cent.

Gull omsettes for 925,30 dollar per unse -ned 16 dollar og 90 cent.

En dollar noteres til 6,6228 kroner. En euro noteres til 1,3290 dollar.

Amerikanske markeder her.

Asiatiske markeder her.