138374022_berna.jpg

Wall Street: - Hva nå, Ben?

Publisert: 29. april 2008 kl 20.59
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Det amerikanske aksjemarkedet daler videre ned tirsdag mens investorene venter på rentedommen fra Ben Bernanke i morgen, onsdag.
- Dette er en av de stille dagene, sier investeringssjef Robert Pavlik hos Oaktree Asset Management til TheStreet.com.
- Markedet venter på FEDs avgjørelse, BNP-tallene og arbeidsmarkedsstatistikken. Man ser etter en ny katalysator som kan drive oss fremover, sier Palvik.
Sentralbanksjef Ben Bernanke vil annonsere FEDs avgjørelse i morgen. Onsdag kommer også de siste BNP-tallene som kan avsløre om USA befinner seg i en resesjon eller ikke, og fredag legger det amerikanske arbeidsdepartementet frem den månedlige arbeidsmarkedsstatistikken.
- I dag handler alt om FEDs uttalelser i morgen, sier Chip Hanlon som er president i Delta Global Advisors til RealMoney.com.
- Hvis FED kommer ut å sier at det har gjort nok, og i det minste indikere at det blir en pause i rentekuttene, så kan det hjelpe dollarkursen og ta toppen av råvarene på kort sikt, sier Hanlon.

Håper på rentefrys

Handelen med obligasjonsfutures på derivatbørsen i Chicago viser at markedet priser inn 84 prosents sjanse for et rentekutt på 0,25 prosentpoeng. Det er ellers verdt å merke seg at markedet regner det som 16 prosent sannsynlig at det ikke blir noe rentekutt, og 0 prosent sjanse for mer enn 25 basispunkter.
- Hvis de ikke kutter renten, vil det være en positiv overraskelse, sier sjeføkonom Peter cardillo hos Avalon Partners til CNNMoney.com.
- På den annen side, hvis de kutter med 50 basispunkter vil det være en negativ overraskelse, sier Cardillo.
En kraftigere rentekutt enn 0,25 prosentpoeng vil, med andre ord, indikere at økonomien fremdeles trenger førstehjelp.

Dårlige omen

The Conference Board's confidence index (forbrukertilliten) falt fra 65,9 til 62,3 poeng i april, til det laveste nivået siden 2003. Indeksen har ikke falt så bratt i løpet av et kvartal siden 2001.
S&P Case/Shiller Home Price Index, som måler utviklingen i boligprisene i 20 større byer i USA, viser at boligprisene har falt med 12,7 prosent fra februar i fjor til februar i år. Det er det kraftigste fallet i boligprisene siden indeksen ble etablert i 2000.
I Las Vegas, Miami og Phoenix har prisen falt med minst 20 prosent. - Det er ingen tegn til bunn ennå, sier David M. Blitzer hos Standard & Poor's til CNN.
I tillegg viser nye tall fra onlinemeglerne ReatyTrac at antall begjæringer om tvangsauksjoner økte med 112 prosent i første kvartal i år, sammelignet med samme kvartal i fjor.

Bush bønnfaler Kongessen

USAs president George W. Bush sa i en tale tirsdag at Kongressen ikke har gjort nok for å hjelpe amerikanere som rammes av den økonomiske krisen.
Bush oppfordrer Kongressen til å vedta de forslagene som presidenten har lagt frem, men som er blitt avvist.
- Jeg har gjentatte ganger lagt frem forslag for Kongressen, men gang på gang velger de å blokkere dem, sier Bush.
Bush har blant annet foreslått å øke den amerikanske oljeletingen, og bygge flere raffinerier for å redusere energikostnadene.
Han sier også at den såkalte "farm bill" som Kongressen for tiden behandler er blitt så utvannet at den vil hjelpe lite på matprisene.

Saken fortsetter under annonsen

Aksjer ned

Nettbutikken Amazon.com trekker detalhandlerne på Wall Street ned etter fallet i forbrukertilliten.
Gruvekjempene Freeport-McMoRan og Newmont Mining faller etter at dollarkursen styrker seg, som følge av forventningene om rentestopp fra Ben Bernanke & co, og sender prisen på flere råvarer ned.
Og boligbyggerne faller på bakgrunn av de siste tallene fra boligmarkedet.

Legemiddelselskapet Merck stuper 10 prosent etter at selskapets nye kolesterolmedisin ikke blir godkjent for salg i USA av The Food and Drug Administration.

StatoilHydro er opp 0,2 prosent på NYSE tirsdag, Frontline er ned 0,4 prosent.

Her er kveldens nøkkeltall:

Standard & Poor's 500 er ned 0,23 prosent.

Dow Jones er ned 0,16 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Nasdaq Composite er ned 0,01 prosent.

Nasdaq Other Finacial er ned 0,02 prosent.

Oljeserviceindeksen, OSX , er ned 2,81 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX , er opp 2,49 prosent.

Olje og gull kraftig ned

WTI-oljen omsettes for 115,57 dollar fatet - ned3 dollar og 18 cent.

Gull omsettes for 876,60 dollar per unse - ned 18 dollar og 90 cent.

Saken fortsetter under annonsen

En dollar noteres i øyeblikket for5,1416 kroner. En euro noteres til 1,5575 dollar.


Følg de amerikanske markedene her.