138371537_super.jpg
VINNER et NFL-lag Super Bowl, så stiger aksjemarkedet, ifølge teorien.

Wall Street: Heller NFL enn BNP

Publisert: 31. januar 2009 kl 01.15
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Aktørene i aksjemarkedet, både på Wall Street og andre steder, var meget spent på hva dagens BNP-rapport ville vise.

Konsensus blant økonomer og analytikere var at veksten i amerikansk økonomi falt til minus 5,5 prosent på årsbasis i fjerde kvartal.

Men ifølge det amerikanske handelsdepartementet krympet brutto nasjonalprodukt med 3,8 prosent per år i perioden oktober til desember, mot en falltakt på 0,5 prosent i kvartalet før.

Selv om tallet var bedre enn forventet, er det ingen jubel på Wall Street.

Ingen bryr seg

Det er tross alt det kraftigste fallet fra et kvartal til et annet på 26 år.

Og fallet på 3,8 prosent i den økonomiske veksten gir ikke et helt riktig bilde av situasjonen.

Saken fortsetter under annonsen

Myndighetenes rapport viser at mye av produksjonen som skjer i næringslivet plasseres på lager. Det forsinker den reelle effekten av resesjonen fra å vise seg i tallene.

- En stor del av overraskelsen kom fra et stort fall i underskuddet på handelsbalansen og en feilberegning av effekten av oljeprisen, påpeker sjeføkonom David Wyss hos Standard & Poor's.

- Tingene skjer riktignok så hurtig for tiden at du ikke kan se tilbake uten å få wiplash, og BNP-tall som er bedre enn forventet burde være en liten hjelp for markedet. Men de gjelder 2008. Ingen bryr seg om 2008 - vi snakker om 2009 nå, sier Wyss til Reuters.

Betyr at det blir verre

- Hva som skjedde i fjerde kvartal er egentlig gammelt nytt, sier økonomiprofessor Sung Won Sohn ved California State University.
- Folk fokuserer på det som vil skje i første kvartal, og det ser ikke bra ut i det hele tatt, sier Sung Won Sohn til The New York Times.

- Vi forventet at fjerde kvartal ville bli det verste i denne resesjonen, sier Randy Frederick som er direktør for derivattradingen hos Charles Schwab.
- Fra en investors perspektiv kan man se tallene som er bedre enn forventet som et varsel om at første kvartal vil bli verre, sier Frederick.
- Hver gang vi får en rapport som indikerer at kanskje ikke har nådd bunnen ennå, forlenger det tiden før vi kan se tegn til bedring, legger han til.

Retningen er satt

Saken fortsetter under annonsen

Med et fall på 8,6 prosent i januar, kan den brede aksjeindeksen Standard & Poor's 500 bokføre sin verste januarmåned i historien, og ifølge et av de eldste, og kanskje mest treffsikre, barometrene i aksjemarkedet vil få en negativ utvikling i 2009.

The Stock Traders Almanac's January Barometer ble skapt I 1972, basert på studier av S&P's 500 indeksen.

Det innebærer ganske enkelt at dersom markedet faller i januar, ender året som helhet i minus.

Januarbarometeret har en treffsikkerhet på imponerende 91,4 prosent, med bare fem bom siden 1950.

Mer omfattende studier gjort av Quantitative Analysis Service gir barometeret en treffsikkerhet på mellom 65 og 75 prosent.

Analyse eller voodoo?

Det finnes ingen rasjonell forklaring på hvorfor januar gir en så god pekepinn på markedsutviklingen resten av året.

Saken fortsetter under annonsen

Men mange strateger som bruker teknisk analyse bruker også januareffekten til å forutse utviklingen i markedet. Rett og slett fordi den har vist seg å fungere i praksis.

- Men det er også funnet spesielle faktorer for januar, presiserer direktør Ken Tower hos Quantitative Analysis Service.
- Desember markerer slutten på skatteåret, som vi bruker vilkårlig. Januar kan representere starten på et nytt budsjettår, sier han til MarketWatch.com.

Redaktør for The Stock Traders Almanac, Jeffrey Hirsch, mener det ligger historiske faktorer, som presidentskifter, bak januarfenomenet.

Krisepakken virker i 2010

S&P's 500 er ned 8,6 prosent i januar, Dow Jones ned 8,8 og Nasdaq Composite er ned nesten 5 prosent siden årsskiftet.

- Det kan bety at markedet sender et signal om de økonomiske fordelene som følge av myndighetenes tiltak ikke vil merkes før på slutten av året, sier Ken Towers.
- Folk trodde at økonomien ville begynne å bedre seg i andre halvår i år, men våre analyser viser nå at økonomien flater ut mot slutten av 2009, om ikke i begynnelsen av 2010, sier QAS-analytikeren.

Og ifølge januarbarometeret vil han få rett.

Saken fortsetter under annonsen

Super Bowl-indikatoren

Det er et velkjent fenomen at investorer i større grad tyr til til klarsynte, astrologer og annen overnaturlig rådgivning i vanskelige tider.

Og mange gamle teorier kommer til overflaten.

I den forbindelse bør vel nevnes at helgens Super Bowl-finale i USA vil bli fulgt med ekstra stor interesse av aktørene på Wall Street.
Ikke fordi alle er så veldig interessert i amerikansk fotball, men fordi Super Bowl-finalen også anses som en markedsindikator.

Terorien går ut på at dersom et lag fra The Old American Football League vinner, så vil aksjemarkedet falle det året. Men dersom et lag fra The Old National Football Leauge vinner, vil markedet stige.

- I år er oddsene ganske gode for aksjemarkedet ettersom det er Arizona Cardinals som møter Pittsburgh Steelers, begge lagene er fra The Old American National Football Leauge, sier investerningsdirektør Paul Nolte hos Hinsdale Associates.

- Men vi så hvor bra det fungerte i fjor da The Giants (også et NFL-lag) vant, legger han til.

Saken fortsetter under annonsen

Nøkkeltall: USA

Standard & Poor's 500 er ned 2,28 prosent.

Dow Jones er ned 1,82 prosent.

Nasdaq Composite er ned 2,06 prosent.

Nasdaq Other Financial er ned 2,04 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX, er opp 5,18 prosent.

Oljeserviceindeksen, OSX, er ned 1,79 prosent.

Olje og gull opp

WTI-oljen omsettes for 41,68 dollar fatet - opp 24 cent.

Gull omsettes for 927,30 dollar per unse - opp 22 dollar og 20 cent.

En dollar noteres til 6,9087 kroner. En euro noteres til 1,2812 dollar.

Amerikanske markeder her.

Asiatiske markeder her.