138371324_obama.jpg

Wall Street: Håpet svinner

Publisert: 12. februar 2009 kl 22.11
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Nye makrotall viser at den økonomiske nedturen i USA fortsetter med uforminsket styre.

Samtidig går det langsomt opp for spillerne i det amerikanske finansmarkedet at krisetiltakene som Obama-administrasjonen fremdeles arbeides med trolig ikke er nok til å stimulere økonomien på kort sikt.

Frustrasjonen over manglende planer for hvordan problemene i bankene skal løses stresser investorene. Stemningen begynner å bli amper.

Formløst søl

Obamas stimuleringspakke forventes å bli vedtatt i Kongressen fredag, og ligge klar på presidentens bord for den endelige underskriften mandag.

Men entusiasmen omkring stimuleringstiltakene og den finansielle stabiliseringsplanen har mer eller mindre forduftet.

- Det var store forventninger til finansminister Geithners plan, men i stedet legger de frem dette formløse sølet, sier direktør Greg Church hos Church Capital. Han mener stimuleringstiltakene ikke betyr særlig mye for markedspsykologien fordi effekten av tiltakene ikke vil slå ut i økonomien før neste år.
- I det store og det hele reflekterer markedet at det innser at vi fremdeles har et stort problem og ingen er sikker på hvordan det kan løses, sier Church til CNNMoney.com.

Saken fortsetter under annonsen

Har ikke peiling

- Markedet er svært kynisk overfor det som skjer, og Washington ikke mer peiling en geit på hva det holder på med, sier forvalter Peter Sorrentino hos Huntington Asset Management til Bloomberg News.

- Jeg kommer ikke til gå inn i markedet før jeg kjenner spillets regler og dem vet jeg ingenting om ennå, sier porteføljeforvalter Jack McPherson hos Eafle Small Cap Core Value Fund til The Wall Street Journal.

- Det er bare for mye usikkerhet i øyeblikket til at langsiktige investorer ønsker å kjøpe, sier direktør Roger Volz hos Hampton Securities.

- Tingen er blitt veldig politiske, og det bekymrer investorene, sier porteføljeforvalter Michael Farr hos Farr, Liller & Washington.
- Den prosessen er dradd ut ganske mye allerede og det kan ta enda mer tid for å få tingene på plass, sier Farr til The Journal.

Hva er en bank verdt?

Bank- og finansaksjene er igjen i fritt fall på Wall Street.

Saken fortsetter under annonsen

S&P's 500 Bank Index faller til det laveste nivået siden 1991 - alle de 16 selskapene i indeksen faller, med SunTrust og FifthThird Bancorp ned 14 prosent.

Investorene selger seg ut av sektoren fordi Obamas planer ennå ikke har noen løsning på hvordan man skal verdsette de såkalte "råtne" papirene som inntil videre er fastlåst i bankenes regnskaper og medfører stadig nye tap.

- Vi blir nødt å få vite hvordan man har tenkt å prise disse papirene for å kunne stabilisere markedet, sier strateg Marc Pado hos Cantor Fitzgerald til MarketWatch.com .

- Hva er disse råtne papirene verdt? Svaret er; det kommer an på hva som skjer og hva folk gjør. Vi går mot en langweekend, finansministeren er på vei til Europa og vi vet fremdeles ikke hva disse papirene er verdt, sier investeringsdirektør Marc Groz hos Topos LLC.

- Regjeringen er involvert - enten man liker det eller ikke - og kan de komme med en eller annen form for spesifikke forslag eller klare intensjoner kan vi få et oppsving i S&P's 500 mot 900-nivået. Hvis ikke er det mer enn sannsynlig at den nedadgående spiralen vil fortsette, sier analytiker Dan Greenhaus hos Miller Tabak & Co.

Rekordfall i boligprisene

Boligprisene i USA falt 12 prosent i fjerde kvartal, viser nye tall fra National Association of Realtors.
Det er det største kvartalsvise fallet i boligprisene som noensinne er registrert.

Saken fortsetter under annonsen

Antall amerikanere som fikk utbetalt arbeidsledighetsstøtte økte til 8,81 millioner forrige uke. Og det er rekord.
USA har mistet 2,6 millioner arbeidsplasser i 2008. Det er den kraftigste reduksjonen i arbeidsstyrken siden Andre Verdenskrig.

Og antall boliger på tvagssalg oversteg 250 000 i januar, for tiende måned på rad.

- Presset øker på Obama for å få en ordentlig plan på bordet. Men i rettferdighetens navn skal det sies at han har vært i jobben under en måned, og det er ikke noen enkel oppgave å løse, sier Marc Groz.

Nøkkeltall: USA

Standard & Poor's 500 eropp 0,17 prosent.

Dow Jones er ned 0,09 prosent.

Nasdaq Composite er opp 0,73 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Nasdaq Other Financial er opp 1,44 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX, er ned 6,67 prosent.

Oljeserviceindeksen, OSX, er ned 0,38 prosent.

Olje ned - gull opp

WTI-oljen omsettes for 34,10 dollar fatet -ned 1 dollar og 84 cent.

Gull omsettes for 950,70 dollar per unse - opp 6 dollar og 20 cent.

En dollar noteres til 6,8458 kroner. En euro noteres til 1,2861 dollar.

Saken fortsetter under annonsen

Amerikanske markeder her.

Asiatiske markeder her.