138371672_wall_.jpg

Wall Street gir Obama bank

Publisert: 20. januar 2009 kl 20.44
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Dagens største banksjokk kommer fra verdens største finansforvalter for institusjoner, State Street Corp, som opplyser at urealiserte tap på obligasjoner økte fra 3,3 milliarder dollar i tredje kvartal 2008 til 6,3 milliarder i siste kvartal, og at selskapet har ytterligere eksponering mot kredittmarkedet for 1 milliard dollar.
Netto resultatet krympet har til 65 millioner dollar, mot 223 millioner i samme kvartal i fjor.

State Street offentliggjorde forrige uke detaljer fra regnskapet som analytiker Richard Bove hos Ladenburd Thalmann kaller en "korrigerende" og skriver i en analyse at dokumentet illustrerer alle mulige måter dette selskapet kan tape investorenes penger på.

State Street stuper over 50 prosent på NYSE tirsdag.

- Dagens granatsjokk fra State Street har skremt alle, sier direktør Kevin Kruszenski hos KeyBanc.
- Folk har oppfattet State Street som litt annerledes, litt tryggere. De driver en kundeorientert forretning, gebyrbasert og med lav risiko, sier Kruszenski til The Wall Street Journal.

- Systemet er konkurs

Bank- og finansaksjene er i fritt fall.
Bank of America ramler 20 prosent etter en analyse fra Friedman, Billings, Ramsey Group som konkluderer med at BoA (som nettopp har fått en kapitalinnsprøytning på 20 milliarder dollar) trenger minst 80 milliarder dollar for å innfri minstekravet til egenkapital.

Wells Fargo faller 17 prosent som følge av at Friedman, Billings Ramsey hevder banken blir nødt til å droppe utbytte til aksjonærene i første halvår i år.
JPMorgan er ned 14 prosent, Citigroup er ned 12 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Regional Financial Corp faller 12 prosent etter et dårligere kvartalsresultat enn forventet.

PNC Financial Services stuper 33 prosent, Sovereign Bancorp faller 14 prosent, Bank of Mellon New York er ned 25 prosent, Northern Trust ned 8 prosent, Legg Mason ned 11, American Capital ned 12 og Calamos Asset Management ned 11 prosent.

Blant de amerikanske finansselskapene er det kreditkortselskapet American Express som gjør det best med et fall på "bare" 2 prosent.

- Alle bankene må rekapitaliseres, sier strateg Greg Woodard hos Manning & Napier Advisors.
- Det er ikke gjort. Det ligger foran oss, og vi vil ikke prøve å komme i forkant av den handelen, sier Woodard til Bloomberg News.

- Investeringer i finansaksjer er fremdeles relativt høye, sier strateg Alan Gayle hos Ridgeworth Capital Management.
- Det er en atmosfære av kynisme og mistenksomhet i forhold mange av bankenes snuoperasjoner, sier Gayle.

Ifølge professor Nouriel "Dr.Doom" Roubini vil tapene som følge av finanskrisen komme opp i 3600 milliarder dollar - cirka 25 344 milliarder kroner.
- Problemene i Citigroup, Bank of America og andre tyder på at hele banksystemet er konkurs, sa Roubini på en konferanse i Dubai tirsdag.

Eurobankene knuses

Saken fortsetter under annonsen

Blant de europeiske bankene som er notert på amerikanske børser, er Royal Bank of Scotland ned 52 prosent, Barclays er ned 40 prosent, HSBC ned 15 prosent, Allied Irish Banks ned 62 prosent og ING ned 25 prosent.

- Det er risikoen for en snikende nasjonalisering som forfølger de europeiske, engelske og irske bankene, sier analytiker Eamonn Hughes hos Goodbody Stockbrokers til MarketWatch.com

Håp og realiteter

Innsettelsen av Barack Obama som ny president ble ikke viet mye oppmerksomhet på Wall Street tirsdag, selv om forhåpningene til den nye presidenten er store.

- Problemet i dag er bankene. Folk ser hva som skjer med Royal Bank of Scotland og lurer på om Bank of America vil følge etter, sier sjefstrateg Fred Dickson hos D.A. Davidson til CNNMoney.com.

- Obama har fremdeles enorme problemer å hanskes med, understreker Manus Cranny hos MF Global, til CNBC.

I sin innsettelsestale sa president Obama at situasjonen i økonomien trenger hurtige og modige tiltak.
- Vi vil handle, ikke bare for å skape nye arbeidsplasser, men også legge grunnlaget for vekst, sa Obama og la til:
- Vi må velge håp fremfor frykt i møtet med de vanskelige økonomiske tidene.

Saken fortsetter under annonsen

Men flere eksperter peker på at mange elementer i Obamas varslede krisepakke på 825 milliarder dollar vil ta måneder og år før de gir noen effekt i realøkonomien.
- I noen tilfeller ser dette mer ut som en bevilgningsplan i stedet for en ekte stimuluspakke satt sammen for å skape kortsiktig gevinst, sier analytiker Dan Clifton hos Strategas Researsch Partners og viser til forslaget om økte bevilgninger til The National Endowment for the Arts (en offentlig etat som står for kunstnerisk utsmykning av offentlige områder), og bevilgningene til vedlikehold av statens parkanlegg. Begge elementene blir vanligvis dekket av de rutinemessige bevilgningene i Kongressen, påpeker Clifton, ifølge The Wall Street Journal.

Nøkkeltall: USA

Standard & Poor's 500 er ned 4,19 prosent.

Dow Jones er ned 3,13 prosent.

Nasdaq Compsite er ned 4,60 prosent.

Nasdaq Other Financial er ned 5,95 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX, er opp 18,30 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Oljeserviceindeksen, OSX, er ned 5,78 prosent.

Olje og gull opp

WTI-oljen omsettes for 38,50 dollar fatet - opp 1 dollar og 99 cent.

Gull omsettes for 850 dollar per unse - opp 10 dollar og 10 cent.

En dollar noteres til 7,1347 kroner. En euro noteres til 1,2893 dollar.

Amerikanske markeder her.

Saken fortsetter under annonsen

Asiatiske markeder her.