138369672_wall_.jpg

Wall Street: Frykter ny gjeldskrise

Publisert: 4. juni 2009 kl 00.05
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Nye økonomiske data demper optimismen blant investorene på Wall Street onsdag

Ifølge konsulentbyrået ADP forsvant ytterligere 532 000 arbeidsplasser i mai. Det er i overkant av hva økonomene hadde regnet med, og lover ikke godt i forhold til den månedlige arbeidsmarkedsrapporten fra Labour Department som legges frem fredag.

I tillegg viser nye data en svakere enn forventet utvikling i servicesektoren, og en mindre vekst i nye fabrikkordrer enn det som var anslått.

Men størst oppmerksomhet får sentralbankssjef Ben Bernanke som i dag holdt et forberedt innlegg for medlemmene av Kongressens budsjettkomite.

Kan ikke fortsette

Bernanke gjorde det klart for politikerne at den økonomiske stabiliteten er truet på grunn av de enorme underskuddene på det amerikanske statsbudsjettet, og at regjeringen ikke kan fortsette å låne penger i det uendelige for finansierer krisepakker og stimuleringstiltak.

- Hvis ikke vi viser en sterk vilje til finansiell stabilitet på lang sikt, vil vi ikke oppnå stabilitet nå eller sunn økonomisk vekst. For å bevare tilliten i finansmarkedene kreves det at vi som nasjon med en gang begynner å planlegge gjenoppbyggingen av den finansielle balansen, sa Bernanke til Kongressmedlemmene.

Saken fortsetter under annonsen

Bernanke signaliserer med dette at sentralbanken ser en fare for et tilbakefall i finanskrisen selv om kredittmarkedet viser tegn til stabilisering.

Han understreket også at Federal Reserve ikke vil finansiere regjeringens forbruk på lengre sikt, og påpekte at finanssektoren fortsatt har problemer og at kredittkontraksjonen fortsetter å legge press på det private forbruket.

Rentene stiger

Ifølge Bernanke har bekymringene rundt USAs nesten 2000 milliarders budsjettunderskudd allerede begynt å påvirke prisen på de lange statsobligasjonene.

Avkastningen (yield) som USA må betale på sine 10-årige obligasjoner har økt med om lag 1 prosentpoeng siden FED offentliggjorde sine planer om å kjøpe statsobligasjoner i markedet for å stabilisere pengemarkedsrenten.

Bankenes boliglånsrenter blir i stor grad påvirket at de 10-årige obligasjonene.

Reduser pengebruken eller øk skatten

Saken fortsetter under annonsen

Bernankes melding til politikerne er klar: Enten må det offentlige forbruket reduseres eller så må skattene økes.

- Det vil bli nødvendig om den finansielle situasjonen skal stabiliseres. Federal Reserve vil ikke konvertere gjelden til penger, understreket den amerikanske sentralbanksjefen.

President Barack Obama har på sin side lovet at budsjettunderskuddet skal være halvert mot slutten av denne presidentperioden.
Men selv om det lykkes, vil underskuddet fremdeles være på et historisk høyt nivå i forutselig fremtid, og vil nå det høyeste nivået i forhold til BNP siden 1950-tallet, sier Ben Bernanke.

Selger og kjøper egen gjeld

I øyeblikket holder amerikanske myndigheter liv i obligasjonsmarkedet ved å kjøpe statsobligasjoner som man selv har utstedt.

Majoritetsleder i Representantenes Hus, Steny Hoyer, mener Bernanke har helt rett i sine vurderinger.
- Vi planlegger å vedta et lovforslag før 4.juli som krever kutt i en sektor før forbruket økes i en annen, sier Hoyer ifølge Bloomberg News.
- I tillegg må vi se nærmere på rettigheter, sier demokratlederen.

Den høytstående republikanske politikeren, Paul Ryan, mener Finansdepartementet forsikring av gjeld og FEDs pengepolitiske stimulans, inkludert oppkjøp av statsobligasjoner, kan være en farlig blanding og føre til en løpsk inflasjon på lengre sikt.

Saken fortsetter under annonsen

Ryan sier han er bekymret for et vedvarende press på sentralbanken om å avvente innstramminger i kredittgivningen hvis arbeidsledigheten holder seg høy.
- Sentralbankens uavhengighet er kritisk og essensiell for å sikre dens forpliktelser overfor prisstabilitet, sier han.
- Vi som lovmakere bør innse at den mest utfordrende politiske perioden ligger foran oss, sier Paul Ryan.

Bred nedtur

Fallet på Wall Street er bredt onsdag.

Råvarene faller markert i pris og trekker store olje- gruve- og råvareprodusenter som Chevron, Exxon og Alcoa ned.

Også finanssektoren daler videre ned.

Dollarkursen styrker seg etter å ha falt kraftig de siste dagene. Dollarindeksen (DXY) er opp over 1 prosent.

Prisen på 10-årige statsobligasjoner stiger mens årlig avkastning(yield) er ned fra 3,61 til 3,54 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

- Vi har hatt en veldig sterk bevegelse i løpet av veldig kort tid. Økonomien skyter absolutt ikke nok grønne skudd til å rettferdiggjøre særlig mye optimisme, sier styreformann Michael Holland hos Holland & Co. LLC til Bloomberg News.

Nøkkeltall: USA

Standard & Poor's 500 er ned 1,37 prosent.

Dow Jones er ned 0,75 prosent.

Nasdaq Composite er ned 0,59 prosent.

Nasdaq Other Financial er ned 0,60 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX, er opp 4,69 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Oljeserviceindeksen, OSX, er ned 4,82 prosent.

Olje og gull ned

WTI-oljen omsettes for 66,16 dollar fatet -ned 2 dollar og 39 cent.

Gull omsettes for 965,30 dollar per unse - ned 19 dollar og 10 cent.

En dollar noteres til 6,3414 kroner. En euro noteres til 1,4162 dollar.

Amerikanske markeder her.

Asiatiske markeder her.