138371734_wall_.jpg

Wall Street: Frykten er tilbake

Publisert: 15. januar 2009 kl 02.54
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Onsdagens negative resultatvarsel fra Deutsche Bank og skrekkanalysen av britiske HSBC har utløst frykt for nye tapsbomber i finanssektoren.

I fritt fall

På Wall Street stuper Citigroup over 20 prosent som følge av bankens avgjørelse om å selge meglerenheten Smith Barney.
Analytikere antyder at dette kan være et forvarsel om en fullstendig oppsplitting av bankkjempen, og at Citi kommer til å trenge ytterlige kapitaltilførsel.
Citigroup har fremskyndet fremleggelsen av resultatrapporten for fjerde kvartal. Det samme har JPMorgan som er ned nesten 2 prosent.

Bank of America faller over 4 prosent etter at meglerhuset Ladenburg Thalman har kuttet resultatanslagene for både 2008 og 2009, og hevder BoA står foran nye store tap.

Wells Fargo faller om lag 4 prosent etter at analytikere hos Atlantic Equities skriver i en analyse at banken trolig må skaffe 10 milliarder dollar i ny kapital, samt kutte i utbyttet til aksjonærene, etter oppkjøpet av Wachovia.

Huntington Bancshares stuper 16 prosent etter at Ohio-banken opplyser at den er nødt til å enten kutte aksjeutbyttet eller skaffe ny kapital.

KBW Bank Index, som inkluderer det største bankene i USA, er ned 6 prosent onsdag, til det laveste nivået siden 1995.

Saken fortsetter under annonsen

Frykten øker

- Man skulle tro at dårlige nyheter fra bankene allerede var priset inn, men det er fremdeles ganske mye motvind, sier tradingsjef Rich Parker hos Stanford Group.
- I tillegg begynner disse nedskrivningene å skrenne folk utenfor banksektoren også, sier han til Reuters.

- Det er gitt at det vil komme flere dårlige nyheter. Vi kommer inn i resultatsesongen og det er stor usikkerhet omkring nye tap i finanssektoren, sier strateg William Stone hos PNC Wealth Management til Bloomberg News.

Den såkalte fryktindikatoren, volatilitetsindeksen VIX, hopper nærmere 14 prosent, til det høyeste nivået på to måneder.

Forbruket faller

De offisielle tallene for desembersalget ble lagt frem onsdag og viser et fall på 2,8 prosent. Nøyaktig dobbelt så mye som forventet.
- Salget i detaljhandelen forteller oss at økonomien er svak og at folk ikke bruker like mye penger som de gjorde før. Det er stor usikkerhet i forhold til når økonomien vil bedre seg, og det tynger markedet, sier direktør Michael Cuggino hos Permanent Portfolio Funds.

Salgstallene senker varehuskjeden Macy's med nesten 6 prosent, og kredittkortselskapet American Express faller omtrent like mye. I tillegg har analytikere kuttet sine resultatestimater for AmEx i fjerde kvartal med 23 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Onsdag søkte tre nye selskaper om konkursbeskyttelese; varehuskjeden Gottschalks, butikk-kjeden Goody's og telefonutstyrsprodusenten Nortal Networks.

Mer usikkerhet enn noensinne

Råvareprisene, inkludert olje, faller også videre på forventningene om enda lavere etterspørsel.
Verdens største aluminiumsprodusent er ned 5,5 prosent, mens verdens nest største gruveselskap stuper 11 prosent.

Oljeprisen har snudd ned igjen etter et lite blaff i formiddag.
Verdens største børsnoterte selskap, ExxonMobil, synker 3,6 prosent, mens rivalen Chevron er ned 2,9 prosent.

StatoilHydro er ned 3,97 prosent på NYSE onsdag.

- Det ser ut til å være mer usikkerhet enn noensinne. Det er fremdeles ingen tegn til oppsving i økonomien og det er en sterk trang blant forbrukerne til å spare på pengene og holde kruttet tørt siden de ikke vet hva som kommer, sier forvalter John Cary hos Pioneer Fund til Bloomberg News.

Nøkkeltall: USA

Saken fortsetter under annonsen

Standard & Poor's 500 er ned 3,35 prosent.

Dow Jones er ned 2,94 prosent.

Nasdaq Compsite er ned 3,67 prosent.

Nasdaq Other Financial er ned 4,98 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX, er opp 13,57 prosent.

Oljeserviceindeksen, OSX, er ned 6,19 prosent.

Olje ned - gull opp

Saken fortsetter under annonsen

WTI-oljen omsettes for 37,09 dollar fatet - ned 19 cent.

Gull omsettes for 809 dollar per unse - opp 20 cent.

En dollar noteres til 7,1923 kroner. En euro noteres til 1,3180 dollar.

Amerikanske markeder her.

Asiatiske markeder her.