138373461_wall_.jpg

Wall Street: Fra resesjon til stagflasjon?

Publisert: 9. juni 2008 kl 22.49
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

President i Federal Reserve Bank of New York, Timothy Geithner , sier ifølge Bloomberg News at det kan bli nødvendig å øke renten i USA for å dempe inflasjonen .
Geithner viser til "a very large sustained" prisstigning over hele verden.
Også FED-sjefen i Dallas, Richard W. Fisher , har kommet med tilsvarende uttaleser i dag.
- FED er ferdig med å kutte i renten, og de har brukt tiden etter det siste rentemøtet til å formidle dette til markedet, sier investeringsdirektør Joseph Keating hos RBC Bank Private Asset Management til Bloomberg News.
- Det tvinger frem spørsmålet; når vil de begynne å øke den?, sier Keating.

Opp i september?

derivatbørsen i Chicago viser handelen med obligasjonsfutures 42 prosents sjanse for at FED øker styringsrenten (FED Funds Rate) på rentemøtet i midten av september.
I forrige uke priset markedet inn 26 prosents sjanse for renteøkning i september.
S&P 500 indeksen ligger nå cirka 8 prosent under nivået fra september i fjor da Ben Bernanke & co startet den dramatiske renteaksjonen.
FED har kuttet i renten sju ganger siden da, fra 5,25 til 2 prosent.

Finansfallet forsterkes

Bankaksjene i S&P 500 indeksen faller mandag til det laveste nivået siden april 2003.
Finansforetakene Washington Mutual og National City Corp. stuper henholdsvis 12,3 og 12,1 prosent.
Investeringsbanken Lehman Brothers stuper 11,5 prosent etter dagens resultatvarsel der selskapet melder om et tap på 2,8 milliarder dollar i andre kvartal.
Den fryktede bankanalytikeren Meredith Whitney hos Oppenheimer & Co. skriver i et analysenotat mandag at Citigroup, Merrill Lynch og UBS kan måtte bokføre ytterligere 10 milliarder dollar i tap, relatert til obligasjonsforsikringer, som følge av at verdens to største monolineselskaper (gjeldsforsikringsselskaper) har fått kuttet sine kredittratinger .
De to monolineselskapene MBIA og Ambac garanterer for bankgjeld verdt om lag 1.000 milliarder dollar.
Nedgraderingen av MBIA og Ambac vil føre til at selskapene får problemer med å tegne nye forsikringer, og legge ytterligere press på resultatene, ifølge Meredith Whitney.
- Inntil vi får mer klarhet, inntil vi har parkert alle "Lehman Brothers of the world" på sidelinjen, først da vil vi se pengene vende tilbake til dette markedet, sier analytiker Jack Bouroudjian hos Brewer Investment til CNBC.

Oljen snakkes ned

Prisen på råolje er ned mer enn 4 dollar mandag etter at Saudia-Arabias oljeminister, Ali al-Naimi, har innkalt til et møte mellom oljeproduserende og oljeforbrukende land for å diskutere hvordan man skal takle den høye oljeprisen.
- Prisøkningen er ikke rettferdiggjort i forhold til fundamentale markedsforhold, skriver al-Naimi i en pressemelding fra Saudi Press Agency.
- Vi ser en økende grad av dialog mellom produsenter og forbrukere, og det er prositivt, sier analytiker Eric Wittenauer hos Wachovia Securities til Bloomberg News.
- Men selv om det har vært mye snakk i det siste, har vi ikke sett mye handling. Jeg tror det vi ser i dag bare er en reaksjon på den ekstraordinære prisøkningen på fredag, sier Wittenauer.
- Vi har en liten korreksjon etter fredagens eksplosive rally. Det handler bare om momentum. Så snart det starter, går det ofte lenger enn realitetene skulle tilsi, sier oljemegler Tom Bentz hos BNP Paribas.

Saken fortsetter under annonsen

- Oljen vil fremdeles veie tungt i markedet. Den er fremdeles den viktigste faktoren, sier senioranalytiker Richard Sparks hos Schaffer Investment Reaserch til CNBC.
- Frem til mars var markedet i stand til å klatre til tross for stigende oljepris. Det var litt speilvendt. Men i de siste ukene har vi sett olje og aksjer bevege seg i motsatte retninger, påpeker Sparks.

- Det er mange steder å legge skylden for hoppet i oljeprisen. Men uansett så er realiteten at det blir et enda større prishopp på bensin etter sommeren. Noe som vil kutte et enda større hull i forbrukernes lommer, sier investeringssjef Paul Nolte hos Hinsdale Associates til MarketWatch.com.

Lys i boligmørket

Dagens gode nyhet på Wall Street er at salget av brukte boliger økte i april, iforhold til måneden før. Det var forventet et videre fall.
Den såkalte Pending Home Sales Index steg hele 6,3 prosent i april, mot et forventet fall på 1 prosent, ifølge The national Association of Realtors .
Tallene fra boligmarkedet sparket indeksen på Wall Street opp ved begynnelsen av handelen, men har senere falt tilbake.
- Folk på jakt etter gode tilbud har gått inn i markedet "an mass", spesielt i de områdene hvor vi har hatt to-siffrede fall i prisene, sier NARs sjeføkonom, Lawrence Yun, til CNBC.
Men selv om boligsalget nå gjør et hopp, ligger det stadig 13,1 prosent under nivået fra samme tid i fjor.

- Vi er sårbare etter fredagens sell-off og Nasdaq er verst rammet, sier sjef for aksjehandel hos Themis Trading, Joseph Saluzzi, til CNNMoney.com.
- FED-uttalelsene er også en faktor, påpeker Saluzzi.


StatoilHydro er ned 0,2 prosent på NYSE mandag, Frontline er opp 2,2 prosent. (I forhold til sluttkursen på Oslo Børs).

Her er kveldens nøkkeltall:

Standard & Poor's 500 er ned 0,20 prosent.

Dow Jones er opp 0,35 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Nasdaq Composite er ned 0,95 prosent.

Nasdaq Other Financial er ned 1,48 prosent.

Oljeserviceindeksen, OSX , er opp 2,13 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX , er opp 0,72 prosent, og nærmer seg nivået fra januar i år.

Olje og gull ned

WTI-oljen omsettes for 134,31 dollar fatet - ned 4 dollar og 23 cent.

Gull omsettes for 898,10 dollar per unse - ned 90 cent.

Saken fortsetter under annonsen

En dollar noteres i øyeblikket for 5,0864 kroner. En euro noteres til 1,5626 dollar.


Følg de amerikanske markedene her.