138372746_nysen.jpg

Wall Street: For mye av det gode?

Publisert: 19. september 2008 kl 22.45
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Aksjemarkedene over hele verden er i ekstase etter at amerikanske myndigheter har lansert nye krisetiltak som blant annet innebærer at staten kjøper de skadeskutte bankenes råtne låneporteføljer.
Så langt har bank- og finanskrisen kostet USA mer enn 500 milliarder dollar, og det kan bli mer.
Men flere tidligere FED-sjefer, jurister og toppsjefer på Wall Street mener Bush-administrasjonen har gjort mer enn nok allerede.
- Hver gang de intervenerer gjør de mer skade enn godt, sier president Peter Schiff i Euro Pacific Capital til Bloomberg News.

Kritikerne av myndighetenes tiltak, som redningsaksjonene i Freddie Mac, Fannie Mae og AIG, mener disse ikke kan utsette den uunngåelige forverringen i bolig- og finansmarkedet. De mener også at FEDs og finansdepartementets "bailouts" av finansforetak vil oppmuntre investorene til å ta mer uforsvarlig risiko i fremtiden.
- Hvis vi ikke stopper nå, blir det ingen ende, sier tidligere president i Dallas FED, Gerald O'Driscoll. Han får støtte av blant andre tidligere direktør for FEDs pengepolitiske divisjon, Vince Reinhart og tidligere FED-leder i Richmond, Marvin Goodfriend.

Torsdag skrev en gruppe på 100 jurister et åpent brev til sentralbanksjef Ben Bernanke og finansminister Henry Paulson der de ber om at myndighetene avstår fra flere offentlig finansierte "bailouts" av store finansforetak.

- Vi kan komme til å forlenge fallet i boligmarkedet, sier Scott Garrett som representerer republikanerne i Kongressen. - Vi bør la markedet gjøre arbeidet, sier han.
Den høyt rangerte republikaneren i Senate Banking Committee, Richard Shelby, mener også at FED bør la markedskreftene gjøre jobben fremfor å sponse bankene med penger - selv om konsekvensene blir "brutale".

Men det skal understrekes at kritikerne av myndighetenes redningsaksjoner er i mindretall.
En rekke prominente personer, fra tidligere sentralbanksjef Alan Greenspan og hans forgjenger Paul Volcker til presidentkandidatene Barack Obama og John McCain, kaller krisetiltakene fra FED og finansdepartementet for "nødvendige".

Nøkkeltall: USA

Standard & Poor's 500 er opp 3,84 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Dow Jones er opp 3,38 prosent.

Nasdaq Composite er opp 3,01 prosent.

Nasdaq Other Financial er opp 7,33 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX, er ned 6,04 prosent, men ligger stadig over 30 poeng.

Oljeserviceindeksen, OSX, er opp 7,92 prosent.

Olje opp - gull ned

WTI-olje omsettes for 104,12 dollar fatet - opp 6 dollar og 24 cent.

Saken fortsetter under annonsen

Gull omsettes for 876,10 dollar per unse - ned 20 dollar og 90 cent.

En dollar noteres til 5,6828 kroner. En euro noteres til 1,4476 dollar.


Følg de amerikanske markedene her.