138375301_wall_.jpg

Wall Street: Finanskrisen eskalerer

Publisert: 10. mars 2008 kl 21.36
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Finansaksjene stuper igjen og trekker indeksene på Wall Street i minus for tredje dag på rad.
Finansaksjene er som gruppe er ned 2,1 prosent i S&P's 500 indeksen, og er det tyngste loddet på vektskålen mandag.

Banksmell

De amerikanske storbankene Citigroup og Bank of America faller etter at investeringsbanken Morgan Stanley har nedjustert sine resultatestimater de to bankene med tilsammen 8,8 milliarder dollar.
Ifølge et analysenotat fra Morgan Stanley vil aksjekapitalmarkedet svekkes og kredittforholdene forverres betydelig i år.
Investeringsbanken kutter resultatanslagene for Citigroup fra 2,60 dollar per aksje til 2,09 dollar.

- Ikke hyggelig

- Vi har forholdene rundt finanssektoren og det ubestridelige faktum at tempoet i økonomien har avtatt, sier Dean Gulis hos Loomis Sayles & Co til Bloomberg News.

- Dette er ikke et hyggelig miljø for aksjene, sier han.

Bear Stearns i trøbbel

Saken fortsetter under annonsen

En av verdens eldste og største investeringsbanker/meglerhus, Bear Stearns, stuper over 10 prosent på Wall Street mandag.
Årsaken er rykter om at Wall Street-kjempen er i alvorlige finansielle vanskeligheter.
- Det dreier seg om insolvens og bekymring for likviditeten i selskapet, at de rett og slett ikke har nok kapital, sier meglersjef Michael Mainwald hos Lek Securities til Bloomberg News.
- Disse ryktene har gått i en uke til to, legger han til.
Bear Stearns har skrevet ned verdier for 188 milliarder dollar de siste seks månedene. Banken tok et tap på 854 millioner dollar i fjerde kvartal - det første tapet i selskapets 85-årige historie.

- Latterlig

Toppsjefen i Bear Stearns, Alan "Ace" Greenberg, sier i et intevju med tv-stasjonen CNBC at ryktene er fullstendig latterlige.
Talsmann, Rusell Sherman, i Bear Stearns sier i en uttalelse at det ikke er noe sant i ryktene.
Forsikringene har bremset fallet i Bear Stears-aksjen, men den er stadig ned rundt 10 prosent.

FED mister kontrollen?

Så langt i dag er det ikke kommet noe overraskende rentekutt fra Ben Bernanke, men et kutt på 0,75 prosentpoeng i neste uke regnes som sikkert.
Men rentekuttene har også en bakside; investorene i obligsajonsmarkedet er nå nærmest overbevist om at FED vil miste kontroll over inflasjonen etter de massive rentekuttene.
De er faktisk så overbevist at de har begynt å kjøpe inflasjonssikre papier, Treasury Inflation-Protected Security (TIPS), som siden februar har hatt en negativ effektiv rente (yield).
USAs nest største fondsforvalter Deutsche Asset Management mener de såkalte TIPS er er et røverkjøp.
For første gang på en generasjon må forvaltere forholde seg til en sentralbank som er mer opptatt av å stimulere økonomien enn å holde prisstigningen under kontroll. Med en oljepris over 100 dollar fatet, en gullpris som nærmer seg 1000 og en rekordlav dollarkurs, viser TIPS-handelen at investorene ikke er overbevist om at Ben Bernanke & Co klarer å temme inflasjonen når de slutter å kutte i renten.
- Slik TIPS blir handlet nå viser det at investorene tror på økende inflasjon og er villig til å gi avkall på renteinntekter.
- Prisen på disse papirene indikerer en reell frykt for resesjon og økende inflasjon, sier forvalter Brian Brennan hos T. Rowe Price Group til Bloomberg News.
Treasury Inflation-Protected Securities gir et fast beløp som stiger i takt med konsumprisindeksen. Investorer kjøper altså disse papirene i forventning om at inflasjonen er i ferd med å ta seg opp.
Resesjon kombinert med inflasjon gir det som kalles stagflasjon . Ved stagflasjon er sentralbankens hovedverktøy - styringsrenten - virkningsløst og økonomien er i praksis ute av kontroll.

Oljeprisen tynger

Prisen på olje når ny all time high mandag, og fører til bekymring for både økt inflasjon og økte kostnader for bedriftene.
Investorer strømmer inn i oljemarkedet ettersom fortjenesten der er større enn i aksjemarkedet. Kombinasjonen med fallende dollarkurs er det som nå presser oljeprisen mot 110 dollar fatet.
Den nye oljerekorden lyder nå på 108,21 dollar fatet for den amerikanske WTI-oljen.

Saken fortsetter under annonsen

Prisene på kobber, aluminium og sink synker på forventninger om at lavere økonomisk vekst i USA vil dempe etterspørselen etter råvarer fra Kina.

StatoilHydro er ned 1,4 prosent på NYSE torsdag, også Frontline er ned 1,4 prosent.

Her er kveldens nøkkeltall:

Standard & Poor's 500 er ned 1,55 prosent.

Dow Jones er ned 1,29 prosent.

Nasdaq Composite er ned 1,95 prosent.

Nasdaq Other Financial er ned 3,33 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Oljeserviceindeksen, OSX , er ned 2,84 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX , er opp 6,88 prosent.

Ny oljerekord igjen

WTI-oljen omsettes for 107,95 dollar fatet - opp 2 dollar og 80 cent.

Gull omsettes for 971,80 dollar per unse - ned 2 dollar og 40 cent.

En dollar noteres i øyeblikket til 5,1439 kroner. En euro noteres til 1,5344 dollar.


Følg de amerikanske børene her.

Saken fortsetter under annonsen