138370574_wall_.jpg

Wall Street: Finanskollaps

Publisert: 15. april 2009 kl 00.10
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

President Barack Obama sier at hans økonomiske stimuleringspakke, bankredningsplan og planen for å sikre folks boliger begynner å "generere tegn på økonomisk fremgang".

- Lokale og føderale myndigheter sammen med byggeselskapene begynner å ansette folk igjen, og kredittmarkedet begynner å tine opp, sa Obama i en tale ved Georgetown University i Washington tirsdag.

- Dette er velkomne og oppmuntrende nyheter, men det betyr ikke at de harde tidene er over. 2009 vil bli et vanskelig år, og ingen bør forvente at den blomstrende økonomien vender tilbake med det første, understreket presidenten.

Sentralbanksjef Ben Bernanke foreleste for studentene ved Morehouse College i dag, og sa blant annet at han ser "foreløpige tegn" på at det dramatiske fallet i den økonomiske aktiviteten bremser, men la til at bedringen ikke vil være holdbar hvis ikke finanssystemet og kredittmarkedet stabiliseres.

Hjelper ikke

Men aktørene i det amerikanske aksjemarkedet ønsker mer håndfaste bevis på at tilstanden virkelig bedres.

Dagens markrotall viser dessverre det motsatte.

Saken fortsetter under annonsen

Detaljhandelen falt med 1,1 prosent i mars, opplyser det amerikanske handelsdepartementet.
Økonomene hadde forventet en økning på minimum 0,3 prosent, ifølge estimater som nyhetsbyrået Bloomberg har innhentet.

Også produsentprisene falt overraskende 1,2 prosent i mars, etter å ha økt de to foregående månedene.
Analytikerne hadde forventet uendrede priser på produsentnivå.

- Jeg tror ikke det er noen som mener 2009 vil bli et lett år. Men at verdens ledere understreker dette faktum hjelper åpenbart ikke markedet på noen måte, sier analytiker Art Hogan hos Jefferies & Co til The Wall Street Journal.

Ny finanskollaps

Finansaksjene - som i stor grad har drevet oppsvinget de siste ukene - kollapser igjen tirsdag med storbankene Bank of America og JPMorgan Chase ned henholdsvis 8,4 og 8,9 prosent.

Kredittkortselskapet American Express ramler 9,9 prosent.

Goldman Sachs, som i går la frem et kvartalsresultat som var bedre enn forventet, klasker tirsdag ned 11,6 prosent.
Årsaken er at investeringsbanken planlegger å dumpe egne aksjer for til sammen 5 milliarder dollar for å betale tilbake krisehjelpen selskapet har fått fra myndighetene.

Saken fortsetter under annonsen

- Hvis andre banker ikke følger Goldmans eksempel og betaler tilbake TARP-lånene, vil det legge en demper på markedet, sier investeringsdirektør Dodge Dorland hos Landor Capital Management til CNBC.

- Nå får vi se hva de andre bankene gjør, og hva de sier om TARP. Dette legger press på dem, og reiser spørsmål om det er til aksjonærenes beste, sier analytiker Charles Rotblut hos Zacks Investment Research.

Spekulantenes marked

Det som gjør aksjehandelen i finanssektoren spesielt vanskelig er at folk kjøper og selger på sentiment. Det vil si; på følelser.
- Verken tekniske eller fundamentale vurderinger kan avgjøre hva prisen på aksjene skal være. Det gjør det til en svært risikofylt affære akkurat nå for alle utenom dem som driver daytrading, sier Rotblut til TheStreet.com.

- Dette viser bare at de langsiktige investorene ikke er tilbake i markedet ennå, sier aksjemegler Alan Valdes hos Hillard Lyons.
- Det er kortsiktige tradingmuligheter her, men det er omtrent alt, sier Valdes fra gulvet på New York Stock Exchange til The Wall Street Journal.

Sterk bunn og hardt tak

Direktør Roger Volz hos BGC Financial mener det er lovende at markedet ikke faller gjennom de siste bunn-nivåene, men legger til:
- Den dårlige nyheten er at det ser ut til at vi har en meget konsentrert motstand på toppen. Dow Jones kommer under sterkt salgspress hver gang den nærmere seg 8 150 poeng, eller der omkring, på vei opp, påpeker Volz.

Saken fortsetter under annonsen

Nøkkeltall: USA

Standard & Poor's 500 er ned 2,01 prosent.

Dow Jones er ned 1,71 prosent.

Nasdaq Composite er ned 1,67 prosent.

Nasdaq Other Financial er ned 5,47 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX, er ned 0,37 prosent.

Oljeserviceindeksen, OSX, er opp 1,01 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Olje og gull ned

WTI-oljen omsettes for 49,41 dollar fatet -ned 64 cent.

Gull omsettes for 891,30 dollar per unse - ned 70 cent.

En dollar noteres til 6,6303 kroner. En euro noteres til 1,3267 dollar.

Amerikanske markeder her.

Asiatiske markeder her.

Saken fortsetter under annonsen