138370784_finan.jpg

Wall Street: Finansakrobater søkes

Publisert: 26. mars 2009 kl 22.21
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Direktør Jake DeSantis hos AIG Financial Products leverte tirsdag sin oppsigelse til AIG-sjefen Edward M. Liddy.

Oppsigelsen er torsdag offentliggjort i The New York Times og illustrere den frustrasjon og bitterhet AIG-ansatte føler etter å ha blitt stemplet som grådige svindlere med en moral på linje med barnemishandlere.

DeSantis er en av dem som må levere tilbake 90 prosent av millionbonusen han nylig mottok.

Årslønn på 1 dollar

- Jer er stolt over alt jeg har gjort for AIG Financial Products. Jeg var på ingen måte involvert, eller ansvarlig for, handelen med credit-default swaps som har brakt selskapet i kne. Det var heller ikke mer enn en håndfull av de til sammen 400 personene som jobber i AIG FP. Det fleste av de ansvarlige har forlatt selskapet, og på en konspirativ måte usluppet det offentlige raseriet, skriver tradersjefen.

- Etter 12 måneders hardt arbeid men å demontere selskapet - hvor ledelsen flere ganger har forsikret oss om at vil skulle bli belønnet i mars 2009 - er vi i Financial Products blitt forådt av selskapet, og blir nå urettferdig forfulgt av de folkevalgte. Derfor forlater jeg selskapet og donerer alt som er tilbake av min bonus til dem som er i vanskeligheter på grunn av den globale økonomiske krisen. Jeg vil ikke beholde noe av pengene selv, skriver DeSantis til sin sjef som han aldri har møtt.

- Jeg gjør dette etter 11 års trofast og ærverdig arbeid i AIG fordi jeg ikke lenger kan utføre min jobb i dette dysfunksjonelle miljøet, og jeg blir heller ikke betalt for det. Som dem, Mr. Liddy, er også jeg blitt spurt om å jobbe for en årslønn på 1 dollar og gikk med på det ut fra lojalitet til selskapet og de offentlig ansatte som har hjulpet oss. Men etter å ha blitt sviktet av begge, kan jeg ikke lenger rettferdiggjøre å bruke 10, 12 og 14 timer per dag borte fra min familie til fordel for dem som har sviktet meg, skriver finansmannen.

Saken fortsetter under annonsen

(Les hele brevet til AIG-sjefen her).

Nytt problem

I tillegg til DeSantis har tre toppledere ved AIG Financial Products sin avdeling i Paris sagt opp jobbene sine.

The Wall Street Journal skriver torsdag at oppsigelsene i AIG kan utløse mislighold av derivatkontrakter til en verdi av 234 milliarder dollar i nærmeste fremtid.

Det vil ikke bare skade AIG men kan også tvinge europeiske banker til skaffe flere milliarder dollar i ny kapital for å demme opp for potensielle tap.

Den totale porteføljen til AIG av strukturerte produkter er på til sammen 1 600 milliarder dollar.

Vanskelig å finne ny folk

Saken fortsetter under annonsen

AIG er nå på desperat jakt etter finanseksperter som kan overta derivatporteføljene, men det kan bli vanskelig.

For det første er ikke dette vanlige gjeldsbrev.

Noen kontrakter har varighet på inntil 90 dagen. De dekker mange forskjellige geografiske områder, ansvarsområder og aktivaklasser. Mange er knyttet til matematiske modeller, noen er konstruert i et dataprogrammeringsspråk som det ikke lenger undervises i ved universitetene.

Det vil bli en langvarig og komplisert oppgave å rydde opp i dette rotet.

Det er selvsagt nok av arbeidsledige finansingeniører for tiden, men hvem ønsker å jobbe for AIG nå? Men lønninger på bunn-nivå, dårlige karriereutsikter og for et selskap med et rykte verre enn en mafiavirksomhet.

Oljefondet blant investorene

Og hardkjøret mot AIG fortsetter.

Saken fortsetter under annonsen

Nå forlanger amerikanske politikere å få vite hvilke banker/kunder som har fått sine oppgjør fra AIG.

Til sammen 50 milliarder av krisehjelpen på 180 milliarder er utbetalt til et begrenset antall storbanker, deriblant Goldman Sachs, Deutsche Bank og Sosiete Generale.

AIG opplyser at de etter redningsaksjonen i fjor har utbetalt forsikringer knyttet til CDS-kontraktene for 22,4 milliarder dollar, samt betalt 27,1 milliarder til banker og finansinstitusjoner for å avvikle kontrakter.

- Vi ønsker å vite om utbetalingene til AIGs motparter er gjort til beste for skattebetalerne, skriver 27 medlemmer av Kongressen til sjefen for TRAP-programmet, Neil Barofsky.
- Er det gjort noen forsøk på å reforhandle og lukke disse kontraktene. Hvis ikke, hvorfor? spør de amerikanske politikerne.

Tidligere AIG-sjef Maurice Greenberg sier i følge Bloomberg News at det ville vært mye mer praktisk for forsikringsgiganten å søke om konkursbeskyttelse etter kapittel 11 i den amerikanske konkurslovgivningen fordi alle derivatkontraktene da hadde blitt reforhandlet på alle punkter.

Sentralbanksjef Ben Bernanke forsvarer krisepakkene til AIG med at en konkurs i AIG vil utløse en sjokkreaksjon i verdensøkonomien som kan bli større og mer alvorlig enn konkursen i Lehman Brothers.

AIG forsikrer europeisk bankgjeld for rundt 300 milliarder dollar.

Saken fortsetter under annonsen

Det norske Oljefondet eier aksjer i American International Group for 133,5 millioner kroner, og har investert i rentebærende papirer utstedt av AIG for 833 millioner, samt i selskapene AIG Life Holdings og AIG Sunamer Global Finance for henholdsvis 28 og 16 millioner kroner.

Nøkkeltall: USA

Standard & Poor's 500 er opp 2,33 prosent.

Dow Jones er opp 2,25 prosent.

Nasdaq Composite er opp 3,80 prosent.

Nasdaq Other Financial er opp 3,99 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX, er ned 4,47 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Oljeserviceindeksen, OSX, er opp 0,03 prosent.

Olje opp - gull ned

WTI-oljen omsettes for 54,01 dollar fatet - opp 1 dollar og 24 cent.

Gull omsettes for 936,30 dollar per unse - ned 1 dollar og 40 cent.

En dollar noteres til 6,5076 kroner. En euro noteres til 1,3523 dollar.

Amerikanske markeder her.

Asiatiske markeder her.