138372120_walls.jpg

Wall Street: Fin form i finans

Publisert: 24. november 2008 kl 21.57
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Det amerikanske aksjemarkedet feirer mandag krisepakken til Citigroup på over 300 milliarder dollar som tolkes som et signal på at amerikanske myndigheter vil gjøre omtrent hva som helst for å holde finansmarkedet kjørende.
- Den viktigste jobben er å reparere psykologien i markedet, og redningen av Citigroup er en viktig brikke i det puslespillet, sier investeringsdirektør James Dunigan hos PNC Wealth Management til Bloomberg Television.

- Ikke nok

- Citigroup-aksjonen er fremdeles et halvveis tiltak, sier investor og partner i Traxis Partners, Barton Biggs.
- Bankene kommer ikke til begynne å låne ut penger igjen før alle de råtne lånene er fjernet fra regnskapene. Dette er ikke nok, sier Biggs til CNBC.

Den britiske tenketanken The National Institute of Economic and Social Research mener de engelske storbankene må tilføres ytterligere 1177 milliarder kroner (110 milliarder pund) for at de skal gjennoppta den normale utlånsaktiviteten til bedrifter og privatpersoner, skriver TimesOnline.co.uk.

- Forberedt på ny aksjon

President George W. Bush sier mandag at han er forberedt på å gjennomføre en ny redningsoperasjon tilsvarende den i Citigroup.
Finansminister Henry Paulson gjør en ny helomvending og opplyser at han likevel vil vurdere å be Kongressen om det resterende beløpet på 350 milliarder dollar av TARP-pakken på til sammen 700 milliarder for å stimulere forbrukskreditt.

Ny stimuluspakke

Saken fortsetter under annonsen

Den demokratiske senatoren Charles Schumer opplyser at Kongressen vil vedta Barack Obamas forslaget til en ny økonomisk stimuluspakke samme dag som han blir tatt i ed som president - 20.januar.
Ifølge Schumer vil pakken, som først og fremst skal styrke amerikanernes kjøpekraft, ha en verdi på mellom 500 og 700 milliarder dollar.
President Bush sin stimuluspakke tidligere i år hadde en verdi på om lag 160 milliarder.

- Minst 1000 milliarder til

Tidligere styreformann i AIG, Hank Greenberg, sier i et intervju med CNBC at amerikanske myndigheter må ut med minst 1000 milliarder til for å få økonomien på rett kjøl igjen.
Han sier at en rekke områder trenger å ses på med en global tilnærming.
- Det handler ikke bare om USA. Dette er virkelig verdensomspennende, sier han.
- Vi er nødt til gjøre noe med boligsituasjonen en gang for alle. Det griper inn i kreditkortgjeld, det griper inn i alle former for gjeld.
- Vi gjør ting vi aldri har gjort før, men det fine i forhold til Depresjonen på 30-tallet er at verden gjør det samlet. Ikke hver for seg, påpeker Greenberg.
- Den største usikkerheten er hvor utbredt, og hvor hardtslående, etterdønningene av finanskrisen vil bli, sier senioranalytiker Richard Sparks hos Schaeffer's Investment Research til TheStreet.com.

Risikoappetitten øker

Dollarkursen er ned 2,6 prosent i forhold til en kurv av seks andre ledende valutaer.
- Dollaren får juling, sier råvaremegler Matt Zeman hos LaSalle Futures Group.
- Store penger flyter tilbake i gull. Risikoappetitten vender tilbake og dollaren blir smadret, sier Zeman til Bloomberg News.
- At gullprisen stiger skyldes svakere dollar, sier meglersjef Frank McGhee hos Integrated Brokarage Services.
- Den overordnede effekten av det alle krisepakkene kommer til å koste vil ultimativt være svært negativt for dollaren, sier han.
Det amerikanske finansdepartementet ligger an til å måtte låne 1500 milliarder dollar i år.

Nøkkeltall: USA

Standard & Poor's 500 er opp 5,93 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Dow Jones er opp 4,83 prosent.

Nasdaq Composite er opp 5,54 prosent.

Nasdaq Other Financial er opp 9,03 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX, er ned 11,12 prosent, til 64,59 poeng.

Oljeserviceindeksen, OSX, er opp 9,72 prosent.

Olje og gull kraftig opp

WTI-olje omsettes for 54,60 dollar fatet - opp 4 dollar og 67 cent.

Saken fortsetter under annonsen

Gull omsettes for 822,60 dollar per unse - opp 30 dollar og 90 cent.

En dollar noteres til 6,9495 kroner. En euro noteres til 1,2893 dollar.


Følg de amerikanske markedene her.